reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

SALATKA Z KURCZAKA Z ANANASAMIPiers z kurczaka
puszka kukurydzy
majonez puszka ananasa
Ugotowac piers z kurczaka,ostudzic i pokroic w kostke.
Ananasa takze pokroic w kostke z kukurydzy odlac sok.
Wszystkie skladniki wymieszac z majonezem.
 
reklama
ROGALIKI
2 lyzki cukru
3 szkl maki
2 jajka
1/2 paczki drozdzy
1/2 kostki margaryny
1 sloiczek smietany
jablka,marmolada,dzem lub powidla

Drozdze rozpuscic z cukrem na stolnicy dodac make jaja,margaryne i smietane.
Szybko zagniesc ciasto i na 1godz lozyc do zamrazalnika.Potem znow wygniesc i podzielic na czesci np.cztery.
Z jednej robimy rogaliki a reszte ciasta trzymamy w zamrazalniku,wyciagamy po kolei
Ciasto walkujemy,z powstalego nam kolka wycinamy trojkaty i tworzymy rogaliki,przed upieczeniem smarujemy wierzch bialkiem.
Piec okolo30min w 180sto.C
 
To może ma ktoś ochotę na moją sałatkę krabową, i 7-mio składnikową, obie pyszności?

Sałatka krabowa:

1 małe opak. makaronu sojowego,
1 opak. paluszków krabowych (kupuje w TESCO)
1 ogórek świezy (duży),
1 średnia czerwona cebula,
1 słoik papryki konserwowej,
1 puszka kukurydzy,

koper (dużo), majonez + jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku.

Sałatka 7-mio składnikowa:

1 por (dużo białego),
1 puszka ananasów,
1 słoik selera,(kupuje w Lider Price)
5 jaj
25 dkg. szynki konserwowej,
1 pyszka kukurydzy,
1 paczka sera tartego (kupuje Lider Price)

1 średni majonez (słoik taki jak od dżemu) + 1 jogurt naturalny,

Wszystkie te składniki kroim w takiej kolejności, jak podałam: por, ananasy, seler, jaja, szynka, kukurydza, i na końcu ser.
Kroimy i po ułożeniu w miskę tak warstwami, zostawiamy w lodówce na noc, chodzi o to by wszystkie składniki sobą przesiąkły, rano mieszamy majonez z jogurtem i łączymy z sałatką.

ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!
 
STEKI CZESKIE:

1 pierś z kurczaka,

30dkg sera żółtego tartego,

1 cebula,

4 jaja,

2 łyżeczki wegety,

2 łyżeczki oleju,

5 łyżek mąki,

pieprz;

(wszystkie składniki połączyć, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju, jak mielone). SMACZNEGO!
__________________
 
Przepis na Babkę Ziemniaczaną (tzw.KUGIEL)....od teściówki, smaczny:

Składniki:

Ziemniaki (kg.wedle uznania)
Boczek świeży - najlepiej chudy (ilość proporcjonalna)
Cebula (ilość proporcjonalna)
Pieprz i sól.



Ziemniaki zetrzeć, jak na placki ziemniaczane, boczek świeży pokroić w kostkę, wielkość jak kto woli posolić i odstawić na jakieś 1,5-2h, cebule pokroić w kostkę (drobną), ja zcieram na tarce.

Przygotowanie:

Ziemniaki odcedzić z soku, i zalać niewielką ilością gorącej wody, nie za dużo, dodać boczek i cebule, wymieszać i doprawić pieprzem i solą do smaku.
Całość wlewamy do naczynia żaroodpornego, którego spód wyłożony jest cieniutkimi plastrami boczku, zapobiega to przywieraniu, albo do dna prodziża, i wkładamy do piekarnika na 3h, w temp. 200 st.
Na początku 200 potem zmiejszamy, ja robie to na oko.
Wierzch babki musi się zrumienić, dopiero potem zmiejszam temperaturę.

SMACZNEGO!!!!!
 
Parówki w pomidorach na słodko

2 parówki
2 łyżeczki cukru
2 duże pomidory
2 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej, lub jakiejś pokrewnej, np. do pizzy
4 ząbki czosnku
starty ser żółty według uznania

Pomidory obieram ze skórki, kroję na 8 i w poprzek (choć to w jakie kawałki się je pokroi nie jest istotne). Wrzucam na patelnię. Duszą się tak, dopóki się nie rozpadną, i nie powstanie z nich "sos-papka". Następnie dodaje cukier, wyciśnięty czosnek, przyprawę i parówki. Duszę to przez kilka minut dopóki parówki nie będą ciepłe w środku. Na koniec dorzucam ser, mieszam i wykładam na głęboki talerz.

Jem zawsze z tostami.

Sama wymyśliłam to "danie", jeszcze przed ciążą. Bardzo mi smakuje, choć inni dziwią się, jak można jeść mięso na słodko. No, ale w ciąży, ma się różne "zachcianki", więc może akurat wam przypadnie do gustu. :-)
 
Z gotowania to nie jestem jakimś wybitnym talentem, ale jeśli chodzi o ciasta to wszyscy mówią, że powinnam otworzyć cukiernię;-)
W wolnych chwilkach postaram się wrzucić parę sprawdzonych przepisów. Teraz jeden z nich (fajny na Boże Narodzenie)- CIASTO Z PIERNIKÓW:
ciasto:
- 2 szklanki startych na tarce pierników - zwykłe pierniczki lukrowane,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
wszystko to razem delikatnie wymieszać.
- ubić ze szczyptą soli 10 białek,
- pod koniec dodać 1/2 szkl cukru (można nawet 1/3 szkl, ponieważ pierniki są słodkie - nie próbowałam piec tego ciasta bez dodawania cukru więc nie mogę odpowiadać za efekty takich eksperymentów),
- po ubiciu białek dodawać po jednym żółtku - wszystkie 10 szt.
wymieszać łyżką z piernikami, mąką i proszkiem.
ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temp 180 - 200 stopni C.
po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
masa:
- zrobić gotową masę karpatkową - nie polecam w tym wypadku masy karpatkowej "w 5 minut"; znacznie lepsza jest masa przygotowywana w tradycyjny sposób tj. gotować budyń, po wystudzeniu utrzeć z kostką masła.
- 2 galaretki czerwone (dowolnie jak kto lubi - ja najbardziej lubie malinowe) rozpuścić razem w 3 szklankach wody, wystudzić.
- opakowanie podłużnych biszkoptów
przekrojone ciasto piernikowe posmarować masą karpatkową, na to ułożyć podłużne biszkopty - jeden obok drugiego.
na biszkoptach wylać dobrze tężejącą galaretkę - taką prawie już stężałą. przykryć galaretkę drugą częścią ciasta.
polać polewą.
A potem jak już urodzimy to będziemy zrzucać te wszystkie dodatkowe kg:-)
 
Edis o rany ale pycha...Moze na swieta zrobie to ciasto piernikowe.Wszystkie wasze przepisy brzmia bardzo smacznie:tak:
 
reklama
a ja wlasnie zarobiłam pierniczki

50 gr margaryny
200 gr cukru
200 gr miodu
450 gr maki
40 gr kakao
przyprawa do pierników
łyzeczka proszku do pieczenia
1 jajko

miod, cukier i margaryne rozpuscic w garnuszku, dodac przyprawe do piernika i zagotowac. ostudzic...make wymieszac z kakao i proszkiem, wlac ostudzoną masę z garnuszka, dodac jajka, zagniesc...ciasto powinno byc elastyczne...zwinac w kulke i włozyc na tydzien do lodówki...wałkowac na ok 5 mm piec ok 20-25 min w zaleznosci od piekarnika...najlepiej upiec tydzien lub dwa przed swietami-i włozyc do puszki lub woreczka foliowego z kawałkiem jabłka to pięknie zmiekną...polukrowac

moja mama robi te pierniczki w wersji pikantej i dodaje skórke z cytryny starta , kawałek startego imbiru i pol lyzeczki chilli i wtedy zamiast je lukorwac polewa je czekolada
 
Do góry