maniulka
Pozytywnie zakręcona:)
Cebulak-cebularz
Składniki
2 szkl. mąki,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
30g drożdży,
3/4szkl. mleka,
1 łyżeczka cukru,
5 dużych cebul,
sól,pieprz,papryka ostra i słodka,majeranek
Ja robiłam z podwójnej porcji ciasta i wyszło mi 12
Z drożdży,mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.Dodać mąkę,olej,jajko i szczyptę soli,wyrobić.Formować niewielkie kule,przykryć ściereczką i odstawić. Cebulę pokroić w paski,podsmażyć,dodać 1/2 szkl. wody i dusić aż będzie miękka,dodac przyprawy sól,pieprz i papryki oraz majeranek,poczekać az woda odparuje. Wyrośnięte placki spłaszczyć spodem szklanki,w powstały dołek nakładać cebulke piec około 20 min(az ciacho będzie zarumienione)w piekarniku nastawionym na 200stopni
Składniki
2 szkl. mąki,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
30g drożdży,
3/4szkl. mleka,
1 łyżeczka cukru,
5 dużych cebul,
sól,pieprz,papryka ostra i słodka,majeranek
Ja robiłam z podwójnej porcji ciasta i wyszło mi 12
Z drożdży,mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.Dodać mąkę,olej,jajko i szczyptę soli,wyrobić.Formować niewielkie kule,przykryć ściereczką i odstawić. Cebulę pokroić w paski,podsmażyć,dodać 1/2 szkl. wody i dusić aż będzie miękka,dodac przyprawy sól,pieprz i papryki oraz majeranek,poczekać az woda odparuje. Wyrośnięte placki spłaszczyć spodem szklanki,w powstały dołek nakładać cebulke piec około 20 min(az ciacho będzie zarumienione)w piekarniku nastawionym na 200stopni

wiec moze byc lipa....nic nie jest napisane w przepisie ze sok ma byc wycisniety