wprawdzie jeszcze nie karmię ale znalazłam kilka ciekawych przepisów
Risotto z mięsem
Składniki:
wołowina bez kości lub ugotowany kurczak-50g
włoszczyzna bez kapusty-50g,
ryż,
olej sojowy,
sól,
zielona pietruszka
sól
Wykonanie:
Mięso opłukać,zalać małą ilością gorącej wody,pogotować.Dodaćwłoszczyznę,posolić,ugotować.Mięso wyjąć z wywaru,ostudzić.Pokroić w kostkę.Jarzyny z wywaru pokroić w kostkę.Ryż ugotować na sypko,połączyć z mięsem i jarzynami,dodać olej i posiekaną natkę pietruszki.
Pierś kurczaka w sosie szpinakowym
Składniki:
1 filet z kurczaka
Średnia marchewka
Kucharek albo ziarenka smaku
Maggi
Szpinak (ja preferuję mrożony,mniej roboty)
Wykonanie:
Pierś z kurczaka ugotować z marchewką,gdy będzie miękka wyjąć i pokroić w kosteczkę.Do gotującego się wywaru wrzucić szpinak i pogotować,na koniec wrzucić pokrojoną pierś i pogotować jeszcze chwilę.Można podać z ryżem lub makaronem.Mnie osobiście bardziej smakuje z ryżem.
Omlet z szynką
Składniki:
jaja-2szt.,mąka pszenna-2łyżki,szynka-1duży plaster,mleko 1,5%tłuszczu-1łyżeczka,oliwa z oliwek-1łyżeczka,kielki soczewicy,natka pietruszki-2łyżki
Wykonanie:
Do ubitych białek dodać wymieszane z mąką i mlekiem żółtka.Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę i kiełki,natkę pietruszki lub inne świeże przyprawy(bazylię,oregano).Omlet przygotować w małej ilości oleju,gdy zetnie się po jednej stronie,delikatnie przewrócić na drugą.Nie przypalać.
Cukinia faszerowana
Składniki:
cukinia-1mała,pomidor-1średni,mielone mięso z indyka-8łyżek,kasza jęczmienna ugotowana na sypko-4łyżki,żółty ser-4łyżki,natka pietruszki-1łyżka,olej rzepakowy-2łyżeczki
Wykonanie:
Cukinię umyć,przekroić i wykroić gniazda nasienne.Sparzonego i pozbawionego skórki pomidora pokroić i poddusić z małą ilością oleju,dodać mięso i pokrojoną natkę pietruszki,ugotowaną na sypko kaszę.Przygotowaną masę nałożyć do wydrążonej cukinii i umieścić w żaroodpornym naczyniu z niewielką iloscią wody i tłuszczu.Wstawić do piekarnika.Po ok.15min.posypać startym żółtym serem i krótko zapiec.
Potrawka z kurczaka
Składniki i wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę,posolić,lekko podsmażyć na oleju.Marchew i białą część pora pokroić i wrzucić do kurczaka,zalać wodą,doprawić i dusić aż marchew będzie miękka.Później odparować trochę wody i wrzucić ugotowany ryż.
Ciasteczka z mąki kukurydzianej
Składniki:
2,5 szkl. mąki kukurydzianej
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
kostka margaryny bezmlecznej
Wykonanie:
Zagnieść wszystkie składniki i uformować z nich wałki o średnicy 5-6cm,schłodzić w zamrażarce przez pół godziny.Kroić w plasterki o grubości ok.0,5 cm i piec w temp. ok 180 st.aż spód zacznie lekko brązowieć.Smakują znakomicie z powidłami śliwkowymi lub wiśniowymi.
Dla mam maluszków ze skazą białkową.
SMACZNEGO!
Duszone ziemniaczki
Składniki:
5 średnich ziemniaczków,1 marchewka, pół piersi z kurczaka(czy mały kawałek innego mięska).
Wykonanie:
Kroję wszystko w kostkę (marchewka ciut drobniej niż ziemniaczki).
Wrzucam wszystko do garnka i zalewam wodą tak,żeby wszystko się schowała i gotuję na małym ogniu póki ziemniaczki się odrobinę nie rozgotują,a cała woda wsiąknie.Sól, pieprz w ziarenkach,liść
laurowy,ziele angielskie i masełko do smaku.
Warzywa z…
Warzywa z:-porcja dla 4 osób
makaronem ( lubella - łazanki 1/2 opakowania)
lub ryżem ( 2 woreczki )
lub kaszą jęczmienną ( 2 woreczki )
lub 2 piersiami z kurczaka
lub piersią z indyka
Warzywa:
brokuły (nie wzdymają w przeciwieństwie do kalafiora )
marchewka (rzadko uczula )-2 szt.
kukurydza Pudliszki (śmiało mogą jeść mamy u których dzieci nie tolerują glutenu )
Wykonanie:
brokuły podzielic na drobne rózyczki,marchewkę pokroić na talarki,
wrzucic na patelnię lub garka razem z kukurydzą i makaronem lub ryżem (torebki rozciąc i wsypać ryż na patelnie lub do garka ).Zalać wodą tak aby wszystkie składniki dokładnie przykryć i dodać łyzkę oliwy lub innego tłuszczu (mamy u których dzieci nie mają skazy moga dać łyżke masła ).Wszystko dusic na małym ogniu bez przykrycia aż makaron czy ryż czy kasza z warzywami zmiękną i odparuje ewentualny nadmiar wody.Doprawic do smaku wg. uznania.
W przypadku warzyw z piersiami pokroic w kostke i chwilke podsmazyć,dodac warzywa zalać niewielka ilością wody i niech sie dusi aż mięsko i warzywa będa miekkie.
Delikatny gulasz
Składniki i wykonanie:
Mięso obtoczyć w mące z przyprawami(nie przesadzić z nimi),wrzucić na wrzątek i dusić.
Delikatna rybka
Składniki i wykonanie:
ryba(delikatnie przyprawiona + trochę soku z cytryny),na to zielony ogórek w plasterkach(ze skórką),na to żółty ser-wszystko zapiec w naczyniu żaroodpornym.
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
Składniki na 2 porcje
• torebka ryżu- lepiej dziki-ma cenne mikroelementy i szczyptę szaleństwa (ja ugotowałam brązowy)
• puszka kukurydzy
• puszka tuńczyka w oleju (białko i oliwa to ważne składniki budulcowe)
• mały słoiczek majonezu
• szczypiorek (tylko z działki,nie pryskane chemią nowalijki!)
• sól do smaku
Etapy przygotowania
1. Ugotować na sypko ryż w osolonej wodzie,wystudzić.
2. w tym czasie odcedzić “zapuszkowane” produkty i posiekać szczypiorek.
3. wymieszać wszystkie składniki z majonezem,po schłodzeniu smaczny,zdrowy i prosty posiłek dla mamy karmiącej gotowy!
Sałatka z gotowanego indyka
Składniki i wykonanie:
woreczek ryżu,na to gotowany indyk posypany słodką papryką,na to jabłko posypane cynamonem i na to pokrojony banan.Wszystko zapiec w żaroodpornym naczyniu.Można udekorować bitą śmietaną.