reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniówki kulinarnie!

Podstawowe skladniki to maka, drozdze i woda i np. w zaleznosci od temperatury, tego czy jest wilgotno czy goraco, zalezy czy dodawac wode letnia, czy zimna. Ale to juz jest wiedza dla dobrego pizzaiolo, bo to on w pizzerii ma wyrobic pycha ciasto, ktore wyrosnie tylko na zewnatrz i bedzie puste w srodku, a w srodku bedzie cienutkie jak kartka papieru. Mniam, az mi sie pizzy zachialo jak sobie taka wyobrazilam :rofl2:
Wyrost pizzy jest bardzo wazny. Wiadomo, ze w domu pizza bedzie miala inny smak, tym bardziej, ze nie mamy piecow kaflowych:rofl2: i nie rozgrzewamy ich do odpowiedniej temperatury kilka godzin przed wlozeniem pizzy:-)
Ja dodaję przyprawy do ciasta, a wodę zawsze ciepłą, ciasto rozkładam na blaszce do pizzy i zostawiam do wyrośnięcia w piekarniku na 50 st., bo uwielbiam takie mięciutkie i puszyste w środku.
 
reklama
To Twoje ciasto taka a'la focaccia, czyli ciasto pizzy wyrosniete i z przyprawami.

Ja jak sprobowalam pizzy we Wloszech i Neapolu, ktory jest mozna powiedziec kolebka pizzy to tyklo taka. W srodku ma byc cieniutka tak, ze nie jestes w stanie jej ugryzc bo zaraz Ci spada na talerz a po bokach wyrosniete jakby podusie (rogi) puste w srodku. Taka pizza jest leciutka i w ogole pycha.
Musze zjesc pizze, tyle ze mozzarella teraz mi nie smakuje :no:
 
To Twoje ciasto taka a'la focaccia, czyli ciasto pizzy wyrosniete i z przyprawami.

Ja jak sprobowalam pizzy we Wloszech i Neapolu, ktory jest mozna powiedziec kolebka pizzy to tyklo taka. W srodku ma byc cieniutka tak, ze nie jestes w stanie jej ugryzc bo zaraz Ci spada na talerz a po bokach wyrosniete jakby podusie (rogi) puste w srodku. Taka pizza jest leciutka i w ogole pycha.
Musze zjesc pizze, tyle ze mozzarella teraz mi nie smakuje :no:
A ja mam kiepskie wspomnienia o smaku pizzy we Włoszech, była taka właśnie cieniutka, twardawa, niezbyt w moim guście kulinarnym..
 
Ja dziś na obiad zrobiłam placki. W zamierzeniu były cygańskie, ale ponieważ lubię eksperymenty w kuchni wyszła wariacja placka cygańskiego. Ponieważ niektórzy są bardzo przywiązani do nazw potraw, nazwijmy moją potrawę plackiem ciężarówki.:-p

Nadineczka na głównym wątku pytałaś, co to placek cygański. Znalazłam wiele przepisów - łączy je w zasadzie jedno - placek. Ciasto na taki placek przygotowujesz jak na placki ziemniaczane (mój przepis: ziemniaki, cebula, jajo, mąka, sól). A teraz farsz - kiedyś robiłam z mięsem mielonym (mięso mielone, czosnek, papryka, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawy). Spotkałam się również z przepisem na placek cygański z kiełbasą (kiełbasa, papryka, pieczarki, cebula, przyprawy).

A ja dziś zrobiłam taki:
pierś kurczaka lub indyka, papryka, cebula, pieczarki, przyprawa curry, sól, pieprz.

sos czosnkowy: majonez, jogurt, czosnek, ogórek świeży, sól.

Najpierw usmażyłam placki - trochę większe niż zwyczajnie, w międzyczasie robiłam farsz i sos. Na usmażone placki położyłam farsz, dodałam sosik i złożyłam. Danie będzie smakować tym, którzy lubią czosnek i curry - ja uwielbiam. Farsz z sosem można wykorzystać też do tortilli lub naleśników.

A to zdjęcia:
farsz:
DSCN0083.jpg

i placek przed złożeniem
DSCN0084.jpg
 
O kurcze ja w życiu nie jadłam placka z sosem czosnkowo - majonezowym, zawsze ostry paprykowy, ale to chyba ciekawy pomysł:tak: Właściwie to placek ziemniaczany z tzatzyki
 
Ostatnia edycja:
Podstawowe skladniki to maka, drozdze i woda i np. w zaleznosci od temperatury, tego czy jest wilgotno czy goraco, zalezy czy dodawac wode letnia, czy zimna. Ale to juz jest wiedza dla dobrego pizzaiolo, bo to on w pizzerii ma wyrobic pycha ciasto, ktore wyrosnie tylko na zewnatrz i bedzie puste w srodku, a w srodku bedzie cienutkie jak kartka papieru. Mniam, az mi sie pizzy zachialo jak sobie taka wyobrazilam :rofl2:
Wyrost pizzy jest bardzo wazny. Wiadomo, ze w domu pizza bedzie miala inny smak, tym bardziej, ze nie mamy piecow kaflowych:rofl2: i nie rozgrzewamy ich do odpowiedniej temperatury kilka godzin przed wlozeniem pizzy:-)

Jeśli pizza to tylko z mąki La Tua Farina, wychodzi nieporównywalnie lepsze ciasto, a... i ja dodaję do ciasta 2-3 łyżki oliwy z oliwek(czasami smakowej np. paprykowej lub czosnkowej.)
 
O kurcze ja w życiu nie jadłam placka z sosem czosnkowo - majonezowym, zawsze ostry paprykowy, ale to chyba ciekawy pomysł:tak: Właściwie to placek ziemniaczany z tzatzyki

Ja zawsze też robiłam na czerwono, ale mój mąż jest alergikiem i pomidory odpadają. Paprykę dałam do farszu i z tym sosem wyszło przepysznie. :-)
 
reklama
Do góry