reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Watek Kulinarny - nasze przepisy :-)

reklama
FAWORKI/CHRUST

*5 żółtek
*0,5 kg mąki
*szklanka kwasnej smietany 18%
*1 łyżka octu
*olej/planta do smażenia

Składniki zagnieść-ciężko sie zagniata,ale jak sie połączą- ciasto jest jak plastelina,swietnie sie gniecie.Rozwałkowac jak najcieniej,nie podsypywac mąką,ja wałkuję nieraz cieniej niż 1 mm.pokroic ciasto w paski,zrobić w środku nacięcie i wywinąć faworki.Smażyc na rozgrzanym oleju.Ja smażę na głębokim tłuszczu,ale wiem,ze niektórzy robią to na patelni.Posypac cukrem pudrem i chowac przed domownikami,bo wpieprzaja z a szybko:))))))
 
a ja nigdy nie robiłam i szczerze mówiąc...fajnie wygląda....wydaje me sie,ze to "ciasto smoka" siostry Anastazji... ale na 100% nie wiem;)))))
 
macie pomysł na jakiegos kurczaka(piersi)...tzn.pokroic w kostke+co do tego....
warzywa mi bokiem wychodza....
 
A to przepis na pyszne ciasto marchewkowe bez jajek i mleka :-)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej marchwi
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ kostki margaryny
  • po 2 płaskie łyżeczki: proszku do pieczenia, sody, cukru waniliowego, cynamonu
  • szklanka rodzynek namoczonych
Przygotowanie:
Wsypać do miski przesianą mąkę; cukier, cukier waniliowy, proszek, sodę i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać, dosypać utartą na małych oczkach tarki marchew ( małe oczka te po ktorych wiórki się robia, nie mylić z małymi oczkami gdzie wychodzi papka), rodzynki i ponownie wymieszać - masa bedzie dziwna ale po tym jak za chwile dodacie magaryne bedzie ładna. Margarynę rozpuścić, przestudzić i połączyć z pozostałymi składnikami. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki. Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z wyjęciem i pokrojeniem ciasta należy poczekać, aż przestygnie, gdyż gorące jest bardzo kruche.


 
macie pomysł na jakiegos kurczaka(piersi)...tzn.pokroic w kostke+co do tego....
warzywa mi bokiem wychodza....

ja czasami robie carry , tre jablko na tarce , do tego bardzo drobno posiekana , albo moze byc tez starta cebula , smaze piers , dodaje cebule , jablko i razem to troche smaze , dusze
pozniej dodaje carry sporo i smietany :) sos bardzo dobry wychodzi

albo kroisz miesko w kostke nie za drobna
obsmazasz miesko na patelni , na duzym ogniu ale tak zeby sie nie upieklo w srodku to wazne :) piers szybko dochodzi wiec to ma moment trwac i musi byc na duzym ogniu i bardzo rozgrzanej patelni !z bardzo mala iloscia oleju
dodajesz miod , ile uwazasz , jak lubisz slodsze to wiecej jak nie to mniej , czekasz az sie skarmelizuje troche tak z 2 , 3 minuty ok
dodajesz nie wiem jak w Pl , ale chyba sos mysliwki sie to zwie ? taki zwykly brazowy sos , mieszasz szybko i na koncu dodajesz wody :) nie za duzo
przyprawiasz sola , pieprzem jak lubisz , mozna dodac sezam dla wzbogacenia smaku
tutaj to bardzo popularne danie jest :) brzmi niezbyt ciekawie i dziewnie , ale jest pyszne :) szybko i latwo sie robi
podawac z ryzem

kiedys tez robilam w ciescie kokosowym :) ja ogolnie kokosu nie trawie , ale to jest naprawde dobre i proste :) robisz takie geste ciasto jak na nalesniki , dodajesz wiorki kokosowe , troche pieprzu soli , obtaczasz kawalki piersi i na rozgrzana patelnie :)
 
reklama
Do góry