reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

a wiagra? tylko bez tego co piszesz
2 słoiki selera marnowanego(rolnik firma)
1puszka ananasa
1puszka kukurydzy(bonduelle bo słodka)
4jajka
2-3łyzki majonezu
pieprz do smaku
Seler osączyc lekko rozdrobnic
ananasa w kosteke nie osączac za mocno.
kukurydza jajka pokrojone w wiekszą kostke
dodac majonez doprawic do smaku podawac schłodzone.

BROKUŁ Z KALAFIOREM
brokuł i kalafior ugorowac osobno i rozdzielic na rózyczki dodac pokrojone w ćwierccwiartki jajka(2-3szt) i pomidora2szt spazony pokrojony jak jajka i delikatnie zaprawic sosem delikatnie mieszając.
sos
3łyzki majonezu
3łyzki smietany
3łyzki jog. naturalny
sól pieprz
1łyzka lub 2 ketchupu
wymieszac razem (jak jest lekko kwaskowy mozna dodac szczypte cukru)
 
reklama
Julia - to o czym piszesz, u nas nazywa się po prostu: ryż z jabłkami. Gotujesz ryż i w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układasz warstwy: ryż i jabłka (starte na grubych oczkach). Każdą warstwę z jabłek posypujesz cukrem i cynamonem. Potem zapiekasz w piekarniku i gotowe:-).
Albo poprostu na zimno.Ugotowac ryz dodac uduszone jabluszka czy gotowe juz w sloikach sa tez dobre i z rodzynkami,polac smietanka i posypac cynamonem....
zuzia a co z tym przepisem na szarlotke?
 
Troszkę mi się nie chciało tyle pisać, ale już się poprawiam;-):-).
Szarlotka
- 4 żółtka
- 3/4 szkl.cukru
- 1 kostka masła
- 40 dkg mąki
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Wstawić je do zamrażalnika.
Przygotować 1 litr uprażonych jabłek (można kupić gotowe). Ja zawsze robię w domu: kroję jabłka w kosteczkę, wsypuję do garnka, dolewam troszkę wody i duszę od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać cynamon, 10 dkg rodzynek i w razie potrzeby cukier.

2/3 ciasta zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), na natłuszczoną blachę (dno blaszki posypuję jeszcze bułką tartą). Na ciasto wyłożyć jabłka i piec ok. 25 min.

W międzyczasie przygotować:
- 4 białka
- 2 łyżki cukru pudru
Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze trochę pomiksować.

Wyjąć ciasto i wyłożyć na nie ubitą pianę (robię zawsze takie górki, bo potem fajnie to wygląda). Na pianę zetrzeć resztę ciasta. Piec jeszcze ok. 20 minut.

Najlepiej smakuje jeszcze trochę ciepła, udekorowana bitą śmietaną i np. czekoladą. Ale bez niczego też jest pycha:tak:.

Smacznego:-)


 
miesko mielone jajeczko bułka namoczona, sól pieprz jarzynka,zagniesc i wyrobic.
zagotowac wrzątek z zielem angielskim i lisciem laurowym wrzucac uformowane w kulik( pulpety) miesko na wrzątek poczekac az wszystko sie zagotuje jakies 3-5 min. wyłowis miesko na wywarze mozna zrobic rózne sosoy biały pieczarkowy n. pokrojone pieczarki wrzucic do wywaru troszke nasiekanegomp.szczypiorku zagescie mąką mozna dodac śmietany na koniec wrzucic ugotowane pulpety zagotowac azem z 3 min. gtowe.
 
reklama
zapomnialam ze obiecalam przepis na

CIASTO MARCHEWKOWE
wszystko sie razem miksuje; na blache 180 stopni jakies 45 min;
skladniki:
4 jajka
3 szkl mąki
1 i 1/2 szkl cukru
proszek do pieczenia
3 szklanki marchwi startej na duzych oczkach
przyprawa piernikowa 1 lyzeczka
szklanka oleju
lyzeczka sody
lyzka cynamonu
 
Do góry