reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Sałatka zastrzyk energii

Tę sałatkę wykukałam w ciąży i tak nam z mężem zasmakowała, że teraz bardzo często ją robię. Jest łatwa do przyrządzenia, baaaardzo zdrowa i pożywna:tak:

ok.1,5 szklanki ryżu
sałata ( każdy rodzaj zieleniny dobry - lodowa, rzymska, ogródkowa - co kto lubi:-))
1 mango ( równie dobrze można zastąpić 2-3 brzoskwiniami świeżymi lub z puszki)
gotowana pierś kurczaka

Ryż gotujemy na sypko, pierś kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, podobnie jak owoce. Sałatę rwiemy na strzępy:rofl2: mieszamy wszystko razem w misce i skrapiamy odrobina soku z cytryny. Gotowe. i mówię Wam - pyszne:-):-)
 
reklama
Szpinak, który każdy polubi

1 kg szpinaku
30 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki ryżu
2 łyżki sosu pomidorowego (koncentratu)
2 łyżki oleju (około)
1/3 szklanki mleka
sól,pieprz

Szpinak płuczemy i kroimy niezbyt drobno. Cebulę i czosnek drobno kroimy. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone, po chwili cebulę i czosnek. Podsmażamy 5-8 minut i dodajemy sos pomidorowy. Mieszając smażymy jeszcze około 2-3 minuty. Nastepnie dodajemy szpinak. Dokładnie mieszamy, dodajemy mleko, ryż i około 1 szklanki wody. Całość mieszamy, dodajemy sól,pieprz i przykrywamy garnek. Po około 5 minutach sprawdzamy, czy jest wystarczająca* ilość wody, jeśli nie ma dodajemy wodę i przykrywamy. Gotujemy około 20 minut. Podajemy na ciepło. Smaczne jest z jogurtem naturalnym (gęstym)
Smacznego

* Szpinak powinien mieć konsystencję gęstego sosu. Wody więc dodajemy tyle, aby powstała niewielka ilość sosu. Zdjęcie dodam przy okazji.
 

Załączniki

  • DSCN6693.JPG
    DSCN6693.JPG
    82,6 KB · Wyświetleń: 78
Ostatnia edycja:
Simit serowy czyli bajgle

4 szklani mąki
40 g drożdży świeżych
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
ok. 20 dag żółtego sera
oregano
pieprz czarny
pieprz czerwony (jesli dostanienie w Polsce), jak nie to odrobina papryki ostrej

Sezam na koniec

Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z solą. Gdy drożdże się rozpuszczą (mozna im pomóc rozcierając łyżeczką) dodajemy do maki, następnie olej. Mieszamy ręką i dodajemy stopniowo wodę. Ciasto wyrabiamy rękami,przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ser scieramy na tarce z dużymi oczkami i mieszamy z przyprawami. Po ok. 25 minutach (jak ciasto urośnie nieco) Robimy z ciasta kuleczki wielkości mniej więcej jajka. Kulki spłaszczamy i smarujemy każdą odrobiną oleju. Następnie należy rozwałkować kule na owale. Układamy nadzienie i zawijamy ruloniki. Ruloniki zlepiamy w kółka. Na koniec zanużamy kółka na sekundę w wodzie i obtaczamy w sezamie. Układamy na blaszce do pieczenia i czekamy około 10 minut. W tym czasie podgrzewamy piekarnik do temp. około 160-180 C i pieczemy około 20 minut. Aż będą brązowe,
Stanowią doskonały dodatek do sałatek lub jako pieczywo śniadaniowe.
Smacznego
 

Załączniki

  • DSCN6673.JPG
    DSCN6673.JPG
    84,9 KB · Wyświetleń: 55
  • DSCN6675.JPG
    DSCN6675.JPG
    91,2 KB · Wyświetleń: 53
Bułki drożdżowe (wersja słona)

1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
20 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
mąka (ok. 1/2 kg - 3/4 kg)

Nadzienie:
Ser feta, natka pietruszki

Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i zalać odrobiną ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 minut.
Do miski wlać ciepłe mleko, ciepłą wodę, olej, nastepnie dodać drożdże i wymieszać ręką. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać rękami. Wyrobić ciasto o twardości mniej więcej dolszej części ucha:-). Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uwaga, ciasto zazwyczaj podwaja swoją objętość.
Po wyrośnięciu odrywać małe kawałki i formować okrągły kształt jak przy pierogach. Dodać nadzienie z sera i zamknąć bułeczkę.
Układać na blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem i można posypać sezamem lub kminkiem. Piec około 15 minut w piekarniku o temp. 180-200 C
Smacznego

Nadzienie można dowolnie zmieniać. Smaczne są też bułeczki z żółtym serem, pieczarkami(uprzednio podduszonymi), szpinakiem (też podgotowanym)
Można też zrobić słodką wersję. Do ciasta należy dodać 1 szklankę cukru a w środek czekoladę, budyń lub owoce, dżem.

Ja wiosną, zimą i jesienią piekę bułki co drugi dzień. Moja Olcia je uwielbia:-)
 
Sałatka ziemniaczana Expresowa

1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
Sól, czarny pieprz, odrobina oregano, czerwony pieprz lub papryka (odrobina)

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Wyjmujemy z wody. Cebulę kroimy w cienkie półkrążki lub 1/4 krążka. Natkę i koperek grubo siekamy.Wszystko razem mieszamy, dodajemy przyprawy i gotowe. Można spożywać na zimno i na gorąco. Doskonale się też sprawdza z jajkiem sadzonym
Smacznego
 
reklama
Sałatka z bakłażana

1 kg bakłażana
4 spore czerwone papryki
2 duże pomidory
1 cebula (może być szczypior z dymki)
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Warzywa myjemy. paprykę kroimy wzdłuż i wydrążamy z pestek. Pomidora kroimy na pół i wszystko układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, żeby skórka łatwo odchodziła. (można też opiekać warzywa na grillu). Ciepłego bakłażana obieramy ze skórki, podobnie jak paprykę i pomidora. Wszystko drobno kroimy, dodajemy pokrojoną cebulę i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe
Smacznego
 
Do góry