reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

reklama
Ciasteczka z marchewki (rafaello marchewkowe)

600 g marchwi
200 g cukru
200 g herbatników (bebe czy petitki zwykłe herbatniki)
100 g margaryny
150 g orzechów włoskich
3/4 szkl wody
wiórki kokosowe do posypania

Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać cukrem, podlać wodą i poddusić. Ok. 10 min, aż marchew zmięknie. Margarynę rozpuścić, orzechy zmielić lub drobno potłuc. Do naczynia pokruszyć drobno herbatniki, dodać margarynę i orzechy. Na końcu marchew wraz z wodą, która powstała podczas duszenia. Jednak wodę dodawać na końcu, mieszając całość, żeby masa nie była wodnista.
Formować bałe kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć wiórkami kokosowymi i gotowe. Najlepiej wstawić do lodówki, schłodzone smakują lepiej.
Smacznego
 

Załączniki

  • DSCN6696.JPG
    DSCN6696.JPG
    91 KB · Wyświetleń: 42
Zupa jogurtowa

500 ml jogurtu naturalnego (półtłusty lub tłusty, gęsty jak serek)
1 szkl ryżu
2 łyżki mąki
1 jajko
2 łyżki masła
1,5 łyżki suszonej mięty

Jogurt wymieszać z wodą, tak aby miał konsystencję gęstej śmietany. Ryż opłukać, dodać do jogurtu i postawić na ogniu. W tym czasie mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i dodać do zupy. Następnie jajko roztrzepać i również dodać. Mieszać, aż się zagotuje. Dodać gorącą wodę ok. 2 szkl i gotować od czasu do czasu mieszając. Gotować aż ryżbędzie miękki. Gdyby woda bardzo parowała to dodać jeszcze gorącą wodę.
Na małej patelni rozpuścić masło i dodać miętę. Podsmażyć miętę, ażbędzie ciemnobrązowa. Następnie wlać do zupy. Przemieszać i gotowe
Smacznego
 
FASZEROWANY KALAFIOR





składniki:
1 duzy kalafior
sól
1 bułka czerstwa
2 cebule
400g mięsa mielonego
1 jajko
pieprz
500ml mleka
2 opakowania jasnego sosu
100g startego sera



Kalafior oczyścić i gotować ok.10 min w osolonej wodzie, dokładnie osączyć(chodzi o to aby ten kalafior sparzyć w tej wodzie. Nie za długo żeby się nie rozleciał)
Mięso przyrządzić jak na mielone.
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę .Do mięsa dodać bułkę cebulę, jajo, pieprz, wyrobić. Masę mięsną włożyć między różyczki kalafiora. Kalafior przełożyć do naczynia żaroodpornego.(najlepiej okrągłego, albo po prostu połóż go na dużej patelni bez rączki)Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Sos przygotować z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Do gorącego sosu dodać starty ser, wymieszać. Kalafior polać sosem, wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut(będzie widać jak się rózyczki rumienią)Kalafior mozna podawać z ziemniakami.
Możesz zrobić trochę więcej sosu, bo on wyparuje podczas pieczenia, no i będziesz miała do polania ziemniaków. Kroimy go w ćwiartki.
 
Oto przepis na domowy ketchup, dobry bo bez konserwantów i barwników:tak:. Ja osobiście używam go jako bazę do sosów pomidorowych np do spaghetti albo piersi z kurczaka z sosem pomidorowym. Jest bardzo aromatyczny ale przyprawy możecie dodawać według swojego gustu i smaku.


KETCHUP DOMOWY​

Składniki:
2 kg pomidorów
0,5 kg jabłek 9lepiej tych kwaskowych)
0,5 kg jarzyn (przewaga marchwi, pietruszka, seler, por - tego malutki kawałek, bo specyficzny zapach i smak (robiłam bez pora bo lepszy smak jak dla mnie)
0,25 kg cebuli
0,25 kg czerwonej papryki (wersja bez papryki też jest dobra)
0,20 kg cukru - mozna mniej
0,5 szkl. octu 10% - też daję mniej to zależy jakie sa pomidory czy kwaśne czy słodsze
1 dag pieprzu - tu należy uważać i sypać umiarkowanie wg własnych upodobań, robie wersję dla małża z chilli!!!!
2 liście laurowe
2 goździki a nawet 1 wystarczy
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy

inne składniki jak ktoś lubi to: chilli, gałka muszkatołowa, imbir.

Pomidory sparzyć, obrać (nie jest to konieczne, ale w trakcie gotowania skórki zwijają się w kłujące w przełyk wałeczki). Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki, jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, warzywa oczyścić pokroić w kawałki. Ugotować. Wszystkie składniki zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, lub przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.

Gorące nakładać do słoików. Zakręcić. Ustawić do góry nogami. po wystygnięciu sprawdzić czy wszystkie słoiki się zapasteryzowały (przy niektórych nakrętkach takie ustawienie nie wystarcza) i ewentualnie zapasteryzować w garnku z wodą (20 minut gotowania) lub w piekarniku (30 minut w temp. 110 stopni)
 
Ketchup domowy nr 2​

to drugi przepis dobry jako baza do sosów ale hmmm czegoś mi w nim brakuje i ta musztarda daje dziwny posmak. Zrobiłam na próbę, zrobię jeszcze raz ale bez musztardy:

5 kg pomidorów
2-3 duże cebule
3/4 szklanki 6% octu lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki ostrej musztardy
gałka muszkatołowa
mielona słodka papryka
pieprz
sól

Pomidory i obraną cebulę pokroić na ćwiartki, rozgotować w szklance wrzątku i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Odparować przecier w płaskim szerokim naczyniu, stale mieszając. Gdy jego ilość zmniejszy się o połowę, dodać cukier, ocet i sól. Wciąż ogrzewając dodać drobno zmielone przyprawy i musztardę. Gotowy ketchup powinien mieć gęstość dobrej śmietany. Po zestawieniu z ognia wlać gorący sos do małych słoików i zakręcić je.
 
Aha! Chciałabym powiedzieć że bułeczki od Ozkane sa rewelacyjne!!!! Zamierzam je zrobić znów za tydzień na trzydziechę małża!:tak::tak::tak::tak::tak:
 
reklama
POTRAWKA DROBIOWA

30dkg marchwi
3 czubate łyżki masła
3szkl rosołu
2 podwójne piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1 cebula
2 czubate łyżki mąki
1szkl kwaśnej śmietany
30dkg zielonego groszku
20dkg fasolki szparagowej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
natka pietruszki

Marchew obrać pokroić, w garnku stopić łyżkę masła dodać marchew mieszając chwilę zasmażyć. Zalać rosołem i ugotować do miękkości. Zachować wywar. W tym czasie opłukać mięso pokroić w kostkę i podsmażyć. W garnku na maśle podsmażyć posiekaną cebulę oprószyć mąką i podsmażyć mieszając dodać śmietanę i 2szkl wywaru z warzyw i dodać marchew mięso i groszek z fasolą. Przyprawić solą pieprzem gałka.



PLACKI ZBÓJNICKIE

30 dkg sera żółtego
½ l. Mleka
1 jajo
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka vegety
szczypta papryki
20 dkg mąki

ser żółty zmielić, dodać pozostałe składniki i wyrobić masę
Placki piec na rozgrzanym oleju
Podawać ze sztuką mięsa, i sosem oraz kwaśną surówką



BAKŁAŻANY FASZEROWANE RYŻEM
Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
2 pomidory łyżka koncentratu pomidorowego 30-proc.
pół szklanki ryżu
cebula ząbek czosnku
łyżeczka Jarzynki WINIARY
2 łyżeczki oregano
po łyżce oliwy z oliwek i masła
10 dag startego żółtego sera (gouda, cheddar)
sól pieprz

Bakłażany umyj, osusz, zetnij grube końce, przekrój na pół, następnie wyjmij miąższ, pozostawiając ścianki grubości 1 cm. Wydrążone bakłażany posól i odstaw na pół godziny. Ryż ugotuj na sypko i ostudź. Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, zdejmij z nich skórkę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i - ciągle mieszając - smaż na nim cebulę oraz czosnek aż cebula zrumieni. Włóż pomidory, smaż 2 minuty, dodaj koncentrat pomidorowy, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj. Zestaw patelnię z ognia, włóż ryż, posyp solą, pieprzem, Jarzynką i oregano, dokładnie wymieszaj. Bakłażany osusz w ręczniku kuchennym, napełnij farszem, posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.


BANANOWIEC!!!
Składniki:
pół szklanki cukru
3 banany
półtorej szklanki mąki
2 łyżki kaszy manny
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła
po 5 dag rodzynek i orzechów
tłuszcz i bułka tarta do formy
do dekoracji: gotowa polewa z białej czekolady kolorowe wiórki kokosowe

Masło, jaja i cukier utrzyj na jednolitą masę. Dodaj do niej najpierw mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, a potem obrane i zmiksowane banany. Wszystkie składniki starannie połącz. Na koniec wsyp bakalie. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą małej formy i piecz około 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone ciasto oblej polewą i obsyp wiórkami.


BROKUŁY PO CYGAŃSKU
Składniki na 4 porcje:
brokuły (około 50 dag)
2 jaja na twardo
liść laurowy
gałązka szałwii lub pół łyżeczki suszonej
łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
sól
sos:
20 dag twardych mięsistych pomidorów
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
3-4 ząbki czosnku
po 2 łyżki oleju słonecznikowego i masła
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, pieprz

Na początku przygotuj sos: pomidory sparz wrzątkiem i po zdjęciu skórki pokrój w kostkę, umyte i osuszone pieczarki - w plasterki, a czosnek posiekaj. Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj masło i pieczarki. Smaż je chwilę, mieszając, na silnym ogniu, posól, dołóż pomidory i skrop winem. Duś na niewielkim ogniu około 10 minut, przypraw czosnkiem i pieprzem i duś następne 10 minut. Zagotuj osoloną wodę z dodatkiem listka laurowego, szałwii i soku z cytryny. Łodygi brokułów obierz ze skórki, pokrój i razem z różyczkami włóż do wrzątku - gotuj około 15 minut. Obrane jaja posiekaj i wymieszaj je z zieloną pietruszką. Miękkie już brokuły odcedź, przełóż je na gorący półmisek, polej sosem pieczarkowym. Na koniec posyp zieloną pietruszką z jajami. Podawaj jako gorącą przekąskę lub jako danie obiadowe, najlepiej - z ryżem.



MIODOWNIK ORZECHOWY(p.Tereski)
Ciasto:
1/2kg maki
2jaja
Niepełna szklanka cukru
15dag margaryny(Kasi)
2łyzki miodu
2łyzeczki sody oczyszczonej

Mąkę przesiać, dodać cukier, jajka, margarynę, miód i sodę. Wszystkie składniki
Wymieszać i zagnieść ciasto. Można wstawić do lodówki na 30min. Ciasto
Podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować i włożyć do prostokątnej blachy
I nakłuć widelcem dość gęsto. Piec ok. 15minut w 150st. Ciasto wyjąc na deskę.
Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na tą samą blaszkę, położyć na ciepłe orzechy i piec 15-20min.

Orzechy i smażenie:
30-40dag orzechów(włoskie) drobno pokroić
10dag cukru
15dag masła(lub Kasi)
2łyzki miodu
Cukier, masło, miód rozpuścić na wolnym ogniu w rondelku dodać orzechy ciągle mieszając, jak się zagotuje to ok. 5-8minut gotować aż zgęstnieje.

Pierwsze ciasto położyć na deskę i nałożyć krem (karpatkowy, lub budyniowy) i nakryć drugim
ciastem z orzechami.

Krem budyniowy
1/2l mleka, cukier,2budynie waniliowe(śmietankowe),1kostka masła
Budyń ugotować wg przepisu, ostudzić. Utrzeć masło dodawać budyń aby powstała pulchna masa.
 
Do góry