reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Zapiekanka

Skladniki:
0,5 paczki makaronu
1 paczka szpinaku
0,5 kg miesa mielonego
sos hollandaise- holenderski
tarty ser
czosnek
smietana
vegeta

Wykonanie:
Ugotowany makaron kladzieny na spod naczynia zaroodpornego
Przygotowyjemy miesko mielone.Podsmazamy na patelni z wycisnietym zabkiem czosnku i doprawiamy vegeta do smaku
Mieso mieszamy z makaronem
Szpinak podsmazyc na patelni z 2 zabkami czosnku, doprawiamy vegeta i zalewamy 100ml smietany
Przygotowany szpinak dodajemy na wierzch makaronu i polewamy sosem.Na gore posypujemy serem i do piekarnika na 160st Czas zapiekania okolo 20-25 minut


Samcznego
 
reklama
Dziewczyny jak mogę znaleźć wszystkie swoje przepisy, bo znalazłam tylko jeden czy 2 posty, a było tego mnóstwo !!!
 
Ostatnia edycja:
luna jednym ze sposobów jest przeszukanie spisu treści zamieszczonego wyżej, na stronie głównej, drugim przeszukaniu w swoim profilu postów. :tak:
Dlatego tak ważne jest, by pisać w odpowiednim wątku. :tak::tak::tak: Jęśli zamieściłaś przepis na ogólnym, przeglądając forum ( nie za mojej kadencji :sorry:) co wyłapałam to wkleiłam w odpowiednie miejsce.:tak: Ale posprzatanie 12.000 stron graniczy z cudem, nierealne :sorry:
 
Justyś ja C jeszcze raz ogromnie dziękuję!

Klopsiki z kapustą

1,2 kg mięsa mielonego
1 kg kapusty białej poszadkowanej
1 szkl ryżu
1 szkl grysiku
3 cebule-zeszklic
3 jajka
sól,pieprz,wegeta do smaku
Wszystko razem wyrobić i formować kotleciki.Kotleciki obsmażyc na tłuszczu.Później zalać rosołem(taki z kostki)i dusić 1 godzine
Można zrobić sos


Ryż po Meksykańsku


Składniki :
-Cztery worki ryżu
-Trzy duże pory ( tylko biała część )
-Puszka kukurydzy (400g)albo i więcej
-Żółta papryka Świeża - 3 sztuki
-Słodka śmietana
-20 dag żółtego sera
-Torebka sosu bolognese w proszku 1,5 paczki
-3 białka z jajek
-Trochę curry jakieś 3 czubate łyżeczki
-Trochę wegety
-Trochę oleju/oliwy

Sposób Przygotowania

Ryż ugotować. W czasie, kiedy gotuje się ryż, pory myjemy. Po umyciu kroimy w kosteczkę, a następnie dusimy na

oleju bądź oliwie na małym ogniu. [Ok. 20 minut]. Kiedy ugotujemy ryż, wrzucamy go do dużej misy. Dodajemy puszkę

kukurydzy. Paprykę kroimy w kosteczki i również dodajemy. Kiedy por się udusi, wrzucamy do miski. Vegeta do smaku,

posypać curry, Wsypujemy sos bolongese w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać, a w tym czasie utrzeć 20 lub więcej

dag żółtego sera. Z białek ubijamy pianę. Lejemy trochę oliwy/oleju na formę ( blachę) i rozprowadzamy go na całej

powierzchni, następnie dokładnie wymieszaną masę wykładamy na formę, na to sypiemy tarty ser, a to przykrywamy

pianką z białek, to polewamy słodką śmietaną!. To wszystko wkładamy do rozgrzanego pieca [180-200C] na około

godzinkę.
 



Proste ciasto ze śliwkami
:-)

1 szklanka cukru
2 szklanki maki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 margaryny do pieczenia
3 jajka średniej wielkości
śliwki wypestkowane, poprzekrawane na pół

Posypka, łyżeczka masła 3 łyzki mąki 2 łyżki cukru ( wyrobić w palcach na sypko)


Margarynę roztopić w rondelku, przestudzić. Dodajemy cukier i jaka,mieszamy dokładnie, potem mąka z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszki. ( przepis jest na 1/2 blachy z piekarnika) W rozprowadzeniu ciasta po foremce pomagamy sobie mokrą rączką :-p nie musi być równo. Na to śliwki, gęsto, skórką do dołu, albo trochę pod kątem. śiwki dociskamy palcem do dna.

Tak przygotowane cisto trafia do lodówki. Nastawiam piekarni, na 180 stopni. W międzyczasie robię posypkę, posypujemy ciasto przed włożeniem do nagrzanego piekarnika. 35 min pieczenia powinno wystarczyć.


Smacznego.
 
Ostatnia edycja:
Zapiekanka z kapustą

Składniki:
-2 kostki Rosołu królewskegoi drobiowo-wołowego
-1 szklanka ryżu
-2 cebule
-250 g kapusty białej
-3 ząbki czosnku
-3 łyżki oleju
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-300 g kiełbasy podlaskiej
-sól, pieprz, kminek, majeranek


Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebule, kapustę i czosnek oczyścić, pokroić drobno. Na oleju zeszklić cebule, dodać czosnek, kapustę i ryż. Smażyć przez chwilę, podlać rosołem i dusić 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 30 minut.


Dobra rada:
Na patelnię wsypujemy szklankę surowego ryżu. On w ciągu 10 min. troszke dojdzie na patelni a potem jeszcze w piekarniku. Tylko pamiętaj by nie przypalić. Jak zacznie ci przywierać podlej troszkę wodą.
Tego nie ma w przepisie, ale na wierzch można położyć starty żółty ser wedle uznania. Wtedy zapiekanka jest jeszcze bardziej pyszniejsza.

Smacznego.
 
Sos z grzybków ( kurek, borowików, maślaków- grzyby do wyboru )


Składniki

* grzyby ok. 300g
* 1 srednia cebula,
* 2 łyżki masła,
* 1 szklanka bulionu z kostki,
* 1/2 szklanki śmietany 30 %,
* 1 łyżka mąki
* sól

Grzyby dokładnie umyć z piasku, osuszyć na papierowym ręczniku.
Jeśli są większe, to pokroić, malutkie zostawić w całości.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle ok. 5 minut.
Dodać grzybki i szklankę bulionu.
Gotować 10 - 15 minut.
Na koniec śmietanę rozmieszać malutką trzepaczką rózgową z mąką i wlać do grzybów.
Chwilę pogotować i posolić do smaku.
Gotowe!

Wychodzi przepyszny sos, który w oryginale jest podawany z kluskami. Pasuje również do schabu upieczonego w piekarniku, jak i innych mięs. Mniam.

Dobra rada: Do sosu tylko używać śmietany 30%, inna zważy się.
By było go więcej dodać podczas gotowania więcej wody.
Posypany natką pietruszki doskonale smakuje z chlebkiem.
 
PIERSI Z KURCZAKA INACZEJ

piers z kurczaka lub pol piersi z indyka kroisz w paseczki.i wrzucasz do sporej miski
do tego beirzesz ok30dag pieczarek jak masz i duza cebule,kroisz to i dusisz bez przykrycia pare minut i wrzucasz to do cyckow.do tego krooje w paksi papryke lub 2,ogorka,kabaczka jak mam i inne warzywa. i 20-30dag zoletgo sera pokrojeonego w kawaleczki.
wszytsko zalewam sosem-4jaja,przyprawy,2lyzki maki pszennej i 2 lyzki ziemniaczanej.
zalewam to wszytsko tym sosem i mieszaam.zostawiam na jakas godzinke zeby przeszlo przyprawami i poznije smaze na patelni,wykladam lyzka na patelnie tak zeby byl ksztalt kotetow.smaze na srednim ogniu na 2 strony.
do tego podaje ryz:tak::tak::tak::tak:
pychotka
 
Ostatnia edycja:
Dziewczyny na gwałt potrzebuję przepisu As bodajze na mięsko bez pieczenia ,takie parzone,było pyszne ,mam ochotę ,a przepisu znależć nie mogę:wściekła/y:Moze któraś ma ten przepis ,albo sama As mnie porat:happy2:uje
 
reklama
MIĘSO PIECZONE BEZ PIECZENIA:tak::-D
2 kg mięsa - ja używam schab,karkówkę,boczek,filet z indyka
2 litry wody
1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.
łopatka- można dać więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
5 ząbków czosnku (dużych)
2 łyżki majonezu
Inne przyprawy: Liść laurowy,
ziele angielskie
kolendra,
ja dodaję zioła prowansalskie i tone majeranku :-D:-D
lub inne według swojego uznania


W dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem.
Majonez rozbić w małej ilości wody ,żeby nie było kulek.
czosnek pokroc na plasterki.
Całość zagotować i ostudzić.
Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.
Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawićdo momentu aż całkowicie wystygnie
Znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.
Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne,
bo zawsze wychodzi smaczne i mięciutkie.
smacznego
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry