reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

A ja polecam sałatkę z zupek chińskich:
2-3 zupki chińskie lub wegetariańskie wyjmujemy makarony z nich i zalewamy wrzącą wodą zeby się zaparzyły, potem odcedzamy makaron dodajemy te wszystkie przyprawy które są w torebkach w zupkach, łącznie z olejem, i dodajemy pokrojone w kostkę: ogórek, papryka, wędlina- kiełbasa jakaś obojętnie, kukurydza, można jajko na twardo ale ja robię bez jajka i dodajemy majonez, mieszamy o konsumujemy:-)
 
reklama
I jeszcze kotlety inaczej:
Możemy usmażyc lub upiec w piekarniku jak kto woli kotlety jużpanierowane ze schabu lub z piersi kurczaka i jak są już gotowe to nakładamy na nie grubą warstwę majonezu i na to pokrojoną w kostkę cebulkę a na cebulkę plastry sera żółtego i to wkładamy jeszcze do piekarnika aż się ser rozpuści po czym wcinamy:tak:
 
I jeszcze naleśniki inaczej:
Smażymy naleśniki, podsmażamy połówki kiełbasy lub cienkie parówki i kładziemy na każdym naleśniku porcję kiełbaski lub parówki a na to rzucamy starty ser zółty, zwijamy naleśniki i jeszcze zapiekamy chwilęalbo w mikrofali albo na patelni. Smacznego!!
 
Na Grilla!
1.Schab pieczony z miodową skórką
1kg schabu środkowego (bez kości)
4 łyżki oleju sezamowego
2 łyż. octu winnego
2łyż miodu
1 łyż. ziarna sezamowego

Ocet,olej,miód,sezam wymieszać.Posmarować tą mieszaniną schab.Smażyć-często smarując pozostałą częścią marynaty!
2.Golaonka pod piwną skórką
marynata:
3 łyżki oleju słonecznikowego (wymieszać z:solą,15 rozgniecionymi ziarnkami pieprzu, 2 łyz.kminku,1 łyżka suszonego majeranku,2 ząbkami czosnku(drobno posiekane )
2 golonki wieprzowe (ponacinać na krzyż warstwę tłuszczu)
4 ząbki czosnku ( pokroić w piórka,wkładać do niewielkich nacięć,golonkę posmarować marynatą)
folia aluminiowa (owinąć golonka i włożyć do lodówki na 3-4 godz.)
po wyjęciu z lodówki osuszyć trochę i grillować! Na 15 min przed końcem często polewać piwem!
3.Kurczak po irlandzku
2 sprawione kurczaki
Biały pieprz
(kurczaki oprószyć pieprzem i posmarować olejem kukurydzianym)
Połówki kurczaka położyć grzbietem do góry na gorącym grillu,(na foli alum.lub tackach do których będzie spływał tłuszcz) opiekać z każdej strony ok.15 min. i samrować tłuszczem z foli.
3 łyż.maślanki wymieszać z
1 łyżka musztardy
Posmarować tym kurczaki na 10 min przed końcem pieczenia.
Upieczone kurczaki doprawić:
solą, 50 g masła(roztopionego) 100g migdałów !
Dodatki,ziemniaki pieczone w foli aluminowej,surówką
4.Pstrąg w ziołach nadziewany grzybami
4 pstągi sprawione
sok z cytryny (skropić nim ryby w środku-zostawić na 15 min.)
Oprószyć w środku:
solą i pieprzem,
Nast.
pączkiem trybuli,pączkiem estrogonu drobno posiekać i włożyć do wnętrza pstrągów pozostawić znowu na 15 min)
Grzybowe nadzienie:
250 dag.grzybów (najlepiej borowików) pokroić w plasterki
1 cebula Obrać i drobno posiekać
2 łyż oleju słonecznikowego Rozgrzać,zeszklić cebulkę na nim,dodać grzyby,dusić 10 min,przyprawić 1 łyżką słodkiej papryki w proszku i solą. Nadziać tympstrągi!!
4 kawałki foli aluminowej posmarować olejem słoneczn. zawinąć w każdą folię pstrąga!Opiekać po 15 min z każdej strony!
5.Kolby kukurydzy na szybko 4 kolby kukurydzy (konserwowanej z puszki)
50 g masła
4 kawalki foli

Posmarować częścią roztopionego masła folię na każdym kawałku,polożyć 1 kukur. posmarować resztą maśła oprószyć solą,zawinąć.Opiekać na grilu z każdej strony po 5-6 min.
 
Ryba z ryżem i warzywami
Składniki
600 g filetów z dorsza
2 łyżki soku z cytryny
200 g marchewki
cebulka ze szczypiorkiem
200 g dzikiego ryżu
łyżka masła
250 g mrożonego groszku
500 ml bulionu warzywnego
1/2 pęczka koperku
100 g gęstej śmietany
słodka papryka w proszku
sól, pieprz
cząstki cytryny i koperek do dekoracji


PrzygotowanieFilety opłukać, osuszyć i pokroić na 8 plastrów, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Marchewkę i cebulkę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulkę i ryż poddusić na maśle. Dodać marchewkę i groszek, doprawić, wlać bulion i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Na ryżu ułożyć rybę i dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Rybę polać śmietaną, oprószyć papryką i posypać koperkiem. Potrawę wyłożyć na talerze, udekorować cytryną i kwiatostanami koperku.
 
Kurczaczek z bananami był ekstra mąż nie chciał uwierzyć,że to banany hehe.

A ja polecam zakąskę na imprezki,szybka i tania
10 bułek małych bez przedziałki
2kg kiełbasy dobrej
3-5 cebul
ser żółty
Z bułeczek odciąć górę i wydrążyć środek.Kiełbasę i cebulę podsmażyć.Napełnić byłeczki farszem i na wierzch położyć ser żółty i włożyć do piekarnika na 20 mni.pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
 
ooo Vici to moze byc dobre:tak:

tylko gdzie ja w tych niemczech dobra kielbase dostane:eek: Musze do jakiegos polskiego sklepu sie wybrac:tak: i wtedy zapodam w domku...:-)
 
Mi też się tych bułeczek zachciało ale dopiero w poniedziałek zrobie bo tu nie ma dobrych bułeczek nie mówiąc o kiełbasie:-D
 
U nas one robią furorę bo niby tanie i proste a nikt nie wpadł aby to zrobić a moja mama zawsze na urodzinki nam serwowała i dzieciaki zachwycone.
 
reklama
Do góry