reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

KROKIETY PYCHOTA
Składniki na 6 porcji

Ciasto:
3/4 l mleka
3 jajka
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
mąki tyle aby ciasto miało konsystencję śmietany (do 2 i 1/2 szkl.)

Na farsz:
1 i 1/2 torebki ugotowanego ryżu
30 dag pieczarek
duża cebula lub 2 mniejsze
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

Ubijam jajka z resztą składników. Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję śmietany. Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk. Farsz: Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę siekam w drobną kosteczkę. Po czym razem smażę na oleju do miękkości. Do ryżu ścieram na grubej tarce jajka na twardo i dodaję uduszone z cebulą pieczarki (z tłuszczem, w którym się dusiły). Do smaku dodaję sól i pieprz. Wyrabiam farsz łyżką.
Na każdym naleśniku rozsmarowuję farsz i składam naleśnik w książeczkę. Następnie rozbijam widelcem 3 jajka, dosalam, dopieprzam. Panieruję krokiety w jajku, w bułce tartej i jeszcze raz w jajku a następnie smażę z obu stron na oleju (na złoto). Są pyszne i bardzo sycące........!!!:tak:;-)
 
reklama
ojej a co tu taka cisza?? Wszyscy przestali gotowac???
u mnie zblizają sie drugie urodzinki moze jakies pomysły na szybki nie pracochłonny ale orginalny torcik?? I przegryzke??
 
Lachony ja nie wiem co na obiad zrobić bo nic nowego nie wrzucacie:dry::dry::-D

CIASTO CZEKOLADOWE
100g gorzkiej czekolady (tabliczka)
100g masła
50g mąki
150g cukru
3 jaja

polewa: 100g czekolady
śmietanka

1.spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 180 stopni, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
2.jaja z masłem ubić mikserem na biały krem, stopniowo dodawać cukier, miksować aż się rozpuści.dodać mąkę i przestudzoną rozpuszczoną czekoladę - zmiksować.

ciasto wlać do tortownicy i piec 15-18 minut(ma być wilgotne w środku)

czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kilka łyżeczek śmietanki. ciasto smarujemy polewą,. ciasto nie rośnie duże ale jest bardzo esencjonalne i wyśmienicie smakuje do kawusi
:tak::tak:;-)
 
Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej i sera.

Składniki:

Ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki oliwy


Nadzienie:
1/2 szklanki kaszy gryczanej
200g sera twarogowego (zmielonego)
1 cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
sól, pieprz cayenne do smaku

oliwa do smażenia


Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować na sypko. W międzyczasie przygotować ciasto, mieszając jajka z mlekiem, przesianą mąką i odrobiną soli. Wyrobić gładkie ciasto, rozrzedzić ciepłą wodą, dodać oliwę i ponownie wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki.
Przygotować farsz, mieszając ugotowaną kaszę z serem twarogowym i podsmażoną, drobno posiekaną cebulką. Do masy dodać surowe jajko, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Jeżeli nadzienie jest zbyt suche, można dodać 2 łyżki śmietany. Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem, zwinąć w rulony. Przed podaniem naleśniki podsmażyć.


Polecam i życzę smacznego!! :tak::tak:
 
Placuszki z cukinii

2 średniej wielkości cukinie (jeśli większe to trzeba ziarenka usunąc i obrac) - zetrzec na tartce jarzynowej,dodac
1-2 jajka
szczypta soli i cukru
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
mąki tyle aby ciasto było gęstawe.Wszystko razem wymieszac i smażyc na złoto.Posypac cukrem i wcinac.
 
Przepis na kurczaka
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia,
najlepiej szklanego. Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną.
> Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina białego, szklanka
> wina czerwonego, dodając 100 g ginu, 100 g koniaku, 200 g Smirnoffa
> i 50 g rumu.
> Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej.
> Kurczaka możliwie jak najszybciej wypierdalamy, bo i tak nie wyjdzie
> Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizać!!!
>
> PS. Kurczak musi być martwy, bo inaczej bydle sos wychleje:rofl2::-D:-D
 
Przepis na kurczaka
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia,
najlepiej szklanego. Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną.
> Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina białego, szklanka
> wina czerwonego, dodając 100 g ginu, 100 g koniaku, 200 g Smirnoffa
> i 50 g rumu.
> Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej.
> Kurczaka możliwie jak najszybciej wypierdalamy, bo i tak nie wyjdzie
> Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizać!!!
>
> PS. Kurczak musi być martwy, bo inaczej bydle sos wychleje:rofl2::-D:-D
nom malom sie nie posikala
 
reklama
Dziewczyny..... co tu taka cisza :baffled: nic nie gotujecie :confused:. Dajcie jakies nowe, letnie przepisy :tak:
 
Do góry