reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Truskawkowy wulkan
difficulty1.gif

2ca04bd97e99e7e993ff18499c8610ec
POTRZEBNE PRODUKTY :
Budyń klasyczny

SKŁADNIKI :

250 g truskawek
1 opakowanie Budyniu o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
300 ml mleka
200 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
3 łyżki cukru
25 g drobno posiekanych migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować (trzy sztuki zostawić do dekoracji), pozostałe pokroić na plasterki. Małą miseczkę o pojemności 1 l wyłożyć folią spożywczą, plasterki truskawek rozłożyć na dnie i bokach miski pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu. Resztę truskawek pokroić w kostkę. Budyń ugotować na mleku i śmietanie, wystudzić mieszając co jakiś czas, następnie dodać resztę owoców i migdały. Zimny budyń wyłożyć do miski (w razie potrzeby odkroić wystające truskawki aby wyrównać brzeg).
Deser wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Wyłożyć na płaski talerz odwracając miskę do góry dnem, delikatnie zdjąć folię. Udekorować truskawkami.
Też Dr.Oetker:tak:
 
reklama
Zupa pomidorowo-chlebowa
  • 50 dag pomidorów
  • łyżeczka masła
  • garśc zieleniny (mieszanka pietruszki, selera, bazyli i pora)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka kromek czerstwej bułki
  • 1i 1/2 litra rosołu
  • sól, papryka słodka
  • 5 dag startego żóltego sera
Pomidory obrac ze skórki i poddusic na maśle w przykrytym naczyniu. Przetrzec przez sito. Zioła i czosnek drobno posiekac wymieszac z oliwą i lekko podsmażyc. Dodac przetarte pomidory i gotowac na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Włożyc kromki bułki, zalac gorącym rosołemi gotowac jeszcze 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodac sól i paprykę do smaku. Na talerzach posypac mocno serem:-p
 
Czekoladki z kremem jak puch
0


0

Składniki na 25 porcji
0

0
30 dag czekolady deserowej

0
0
30 dag truskawek

0
0
250 ml śmietany kremówki

0
0
galaretka truskawkowa

0

0


Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej. Papierowe foremki na babeczki pokryć w środku warstwą czekolady. Odstawić do zastygnięcia, a następnie delikatnie oderwać papier.Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Kilkanaście odłożyć, resztę przetrzeć przez Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić, połączyć z truskawkową śmietaną. Czekoladowe babeczki wypełnić kremem, wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować kawałkami pozostałych truskawek.sitko. Śmietanę ubić, wymieszać z przecierem owocowym.




0





0
0




0
 
Podudzia kurczaka zapiekane z warzywami i ryżem
Składniki:
-4 podudzia kurczaka albo 2 udka
-wegeta
-2 marchewki
-1 pietruszka
-cebula
-kostka rosołowa
-2 szkl zimnej wody i łyżka wrzątku
-3/4 szkl surowego ryżu białego

Kawałki kurczaka obsypać wegetą i obrumienić na patelni.Warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki a cebulę pokroić w kostkę. Kostkę rosołową rozpuścić w łyżce wrzątku i wymieszać z 2-ma szklankami zimnej wody. Naczynie żaroodporne nasmarować lekko olejem i na dno wyłożyć połowę ryżu na to obsmażone kawałki kurczaka potem jarzyny i cebulę i na koniec resztę ryżu. Wszystko zalać bulionem tak żeby ledwo zatopiło, przykryć i włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Smacznego!
 
Coś dla cierpiących na brak czasu na pichcenie;-):tak::-D.Dzisiaj robiłam i staremu baaaaardzo smakowało.Przepis z gazetki PRZYŚLIJ PRZEPIS(80 groszy).
Kiełbaski w sosie pomidorowym
3 kiełbaski śląskie(ja kupiłam francuskie,mają byc nieduże,takie 15-20 cm)
2 łyżki koncentratu pomidorowego(może byc keczup)
1 szklanka wody
1 łyżka mąki pszennej
2 cebule
masło do smażenia
przyprawy wegług uznania(sól,pieprz,vegeta,maggi)
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy do garnnka i przysmażamy na złoto na maśle,dodajemy mąkę,mieszamy aż zrobi się zasmażka.Dodajemy wodę i przecier(ja mieszam razem i wlewam)
Kiełbasa pokrojona w półplasterki,podsmażamy na patelni na maśle i dokładamy do sosu.Przyprawiamy.Podajemy z ziemniakami lub ryżem.


 
reklama
Do góry