reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

oj pyszności tu się przewijają :-p:tak::-)

Ciacho Marchewkowe:-)

0,6litra mąki
0,35ml cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,25ml oleju
3 jajka
0,15mlmleka
0,5litra marchewki startej na drobno
0,3litra wiórek kokosowych
0,2litra siekanych drobno orzechów
0,1litra rodzynek
1 łyżeczka soli

ja wszystko wrzucam do miski i merdam rękami;-)
piekę w 170stopniach tak koło godzinki:-)

Polewa

0,2litra serka homogenizowanego naturalnego
0,1litra serka waniliowego
0,1litra cukru pudru
a tę pajęczynkę robię z
rozpuszczonej czekolady dodaję tylko troszkę kremówki i masełka coby bardziej leista była;-)

a to przepis na tortownicę o średnicy 26cm
na dużą blachę robię podwójnie;-)
smacznego:-)
 

Załączniki

  • Slodka siec.jpg
    Slodka siec.jpg
    39,2 KB · Wyświetleń: 56
reklama
Zapiekanka grecka sikoreczki jest przepyszna:tak:. Dziś robię sałatkę z bakłażana od Ozkane. Bananowiec i miodownik Heksy też znam i polecam:tak:!!!! no i ciasto marchewkowe Krzymki rewelka:tak:. Szczególnie z tą polewą!!! Mam identyczny przepis i jest wyśmienite:tak:. Ależ ja uwielbiam ten wąteczek!:tak::tak::-D:-D:-D:-D:-D:-D
 
KLOPSIKI W JARZYNACH


Składniki na 4 porcje:

50 dag mieszanego mielonego mięsa
40 dag kalarepki
35 dag marchewki
25 dag groszku
jajo
duża cebula
czerstwa bułka
pół pojemnika śmietany kremówki (10 dag)
2 łyżki oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
pęczek szczypiorku
Bulion warzywny w płynie WINIARY
do smaku sól pieprz




Bułkę namocz w zimnej wodzie. Marchewkę i kalarepkę dokładnie oczyść, obierz i opłucz. Oczyść i umyj groszek. Kalarepkę pokrój w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki. Następnie zagotuj w rondlu 3 szklanki osolonej wody. Do wrzątku włóż marchewkę oraz kalarepkę. Gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu. Po 4-5 minutach wsyp groszek. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę lub drobniutko posiekaj. Mięso zagnieć z odciśniętą bułką, cebulką, jajkiem, solą oraz pieprzem na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej małe klopsiki. Jarzyny odcedź i osącz na sitku, a wodę z gotowania przelej do miseczki. Teraz na dużej patelni rozgrzej do wysokiej temperatury olej, smaż na nim klopsiki ze wszystkich stron. Wlej dwie szklanki wywaru z jarzyn i gotuj przez około 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Tak przygotowaną zaprawkę wlej do klopsików i wymieszaj. Całość gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu. Na koniec przypraw kilkoma kroplami bulionu i grubo mielonym pieprzem. Do gorącego sosu przełóż osączone jarzyny. Wszystko razem dobrze podgrzej na małym ogniu. Szczypiorek opłucz, osusz, drobniutko posiekaj i obficie posyp nim gotowe danie.
 
a dzis na obiadek własnie konsumuje.....


KOLOROWY PRZYSMAK (bakłażan i miesko)

Składniki na 4 porcje:

50 dag mieszanego mielonego mięsa
mały bakłażan
30 dag cukinii
czerwona papryka
40 dag ziemniaków
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
Bulion drobiowy w płynie WINIARY
4 łyżki śmietany kremówki
łyżeczka ziół prowansalskich
sól pieprz

Na początku umyj i oczyść bakłażana i cukinię. Potem oczyść paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ opłucz. Ziemniaki obierz i umyj. Przygotowane warzywa: bakłażany, cukinię, paprykę i ziemniaki, pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj. Teraz na dużej patelni mocno rozgrzej oliwę i przez kilka minut na średnim ogniu (nie przerywając mieszania) podsmaż na niej mielone mięso. Po chwili dodaj pokrojone warzywa. Całość przemieszaj i podsmaż jeszcze przez kilka minut. Przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlej szklankę rosołu przyrządzonego z bulionu drobiowego w płynie, krótko zagotuj na małym ogniu. Na końcu wsyp do mięsa suszone zioła prowansalskie.
Wszystkie składniki ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 10-12 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz śmietaną.

mozna nie dawac ziemniaków do potrawy zrobic ja pomijajac ziemniaki a osobno ugotowac sobie ryz czy makaron
 
cos tu pustkami wieje.... hmmm
a to mój dzisiejszy obiadek
JARSKIE KOTLETY Z KALAFIORA

Składniki na 4 porcje:

duży kalafior 20
dag fasolki szparagowej
10 dag kukurydzy z puszki
3 jaja
2 łyżki mąki
4 łyżki oleju
Jarzynka WINIARY
pieprz ostra papryka w proszku
Fasolkę umyj, odetnij końce i pokrój na małe kawałki (2-3 cm). Potem oczyść kalafior i podziel go na różyczki. Kalafior i fasolkę gotuj przez 10 minut (oddzielnie!) w osolonej wodzie, po czym odcedź i ostudź. Teraz kalafior dokładnie rozgnieć widelcem. Osącz kukurydzę. Żółtka oddziel od białek, roztrzep je, po czym dodaj mąkę i rozgnieciony kalafior. Całość dokładnie wymieszaj. Masę przypraw do smaku Jarzynką, pieprzem i papryką. Białka ubij na sztywną pianę. Fasolkę, kukurydzę i pianę dodaj do masy kalafiorowej, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź masę warzywną, smaż z obu stron na złoty kolor.

ja do tego zrobiłam sobie sosik pomidorowy z papryką i resztą kukurydzy na ostro ziemniaczki pogniecione ze śmietanką i kwaśna surówke z kapusty(ze słoika) bo juz mi sie nie chciało.......
 
Kalafior w panierce:​

Składniki

* 1 -średniej wielkości kalafior
* 2 jaja kurze całe
* bułka tarta
* sól, biały pieprz, Vegeta do smaku, gałka muszkatołowa lub curry co kto lubi.
* olej słonecznikowy

Sposób przygotowania

1. Kalafior myje i kroję w średniej wielkości różyczki, gotuje w osolonej wodzie (uwaga gdy kalafior będzie zbyt miękki, rozpadnie sie nam podczas smażenia) lub gotuję w całości a potem dzielę na części. Jajka rozbijam do miseczki dodaję przyprawy do smaku i ubijam widelcem. Do bułki dodaję odrobinę gałki muszkatołowej.
2. Ugotowany kalafior odcedzam i chwile studzę potem każdą różyczkę panieruje w jajku i obtaczam bułkom tartą a następnie smażę krótko do zrumienienia.
 
Ryba w sosie brokułowym

Filety z ryby (ja lubię morszczuka) średnie płaty - 4 sztuki (porcja dla dwóch dorosłych osób + mały dwuletni szkrab ;-)
Opakowanie sosu: 4 sery i brokuły Knorra
vegetta, pieprz (najlepiej biały do ryby.
śmietana, olej

Rybe rozmrozić, przyprawić vegetą i piepRZem, podsmażyć na oleju( bez panierki) aby się trochę zrumieniła. Przerzucić do większego garnka. Sos przygotować tak jak na opakowaniu na koniec dodać troszkę smietany i zalać gorącym rybę, dusić jeszcze chwilkę wszystko razem.

Wersja lux to dodać pare ugotowanych rózyczek brokuł do sosu, i potem zalać rybę albo rybę przełożyć do garnka z sosem.

Mozna też zrobic zapiekankę. Wtedy do naczynia żaroodpornego wkładamy rybę podsmażoną, na to brokuły na to sos (wtedy dwie paczki) i dużo sera żółtego. Zapiekamy do rozpuszczenia sera.

Szybkie i pyszota danie w 15 minut. Świetnie smakuje z ryżeM ale z ziemniaczkami też pasuje.


 
BOCZEK PIECZONY

1 kg boczku surowego nie tłustego
cebul i czosnku sporo
sól

Pokroić na kilka kawałków, posilić konkretnie a pokrojoną cebulę w plastry i czosnek wrzucić do gara z boczkiem i marynować min 12 h. Przełożyć na brytfannę i piec 180 st aż będzie widać że już gotowy ...chrupiący i zarumieniony na lekki brąz :-)
 
reklama
CIASTO AMERYKAŃSKIE

5 jabłek -obrać i pokroić w średnią kostkę
4 jaja
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl oleju
2 szkl mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
20 dkg orzechów włoskich posiekanych

Jaja, cukier i waniliowy i olej zmiksować dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Wymieszać z jabłkami i orzechami(nie martwcie się konsystencją ;-) )
Piec ok 40 min, do momentu jak wyrośnie w 180 potem zmniejszcie do 160..SMACZENGOO!
 
Ostatnia edycja:
Do góry