Na Grilla!
1.Schab pieczony z miodową skórką
1kg schabu środkowego (bez kości)
4 łyżki oleju sezamowego
2 łyż. octu winnego
2łyż miodu
1 łyż. ziarna sezamowego
Ocet,olej,miód,sezam wymieszać.Posmarować tą mieszaniną schab.Smażyć-często smarując pozostałą częścią marynaty!
2.Golaonka pod piwną skórką
marynata:
3 łyżki oleju słonecznikowego (wymieszać z:solą,15 rozgniecionymi ziarnkami pieprzu, 2 łyz.kminku,1 łyżka suszonego majeranku,2 ząbkami czosnku(drobno posiekane )
2 golonki wieprzowe (ponacinać na krzyż warstwę tłuszczu)
4 ząbki czosnku ( pokroić w piórka,wkładać do niewielkich nacięć,golonkę posmarować marynatą)
folia aluminiowa (owinąć golonka i włożyć do lodówki na 3-4 godz.)
po wyjęciu z lodówki osuszyć trochę i grillować! Na 15 min przed końcem często polewać piwem!
3.Kurczak po irlandzku
2 sprawione kurczaki
Biały pieprz (kurczaki oprószyć pieprzem i posmarować olejem kukurydzianym)
Połówki kurczaka położyć grzbietem do góry na gorącym grillu,(na foli alum.lub tackach do których będzie spływał tłuszcz) opiekać z każdej strony ok.15 min. i samrować tłuszczem z foli.
3 łyż.maślanki wymieszać z
1 łyżka musztardy
Posmarować tym kurczaki na 10 min przed końcem pieczenia.
Upieczone kurczaki doprawić:
solą, 50 g masła(roztopionego) 100g migdałów !
Dodatki,ziemniaki pieczone w foli aluminowej,surówką
4.Pstrąg w ziołach nadziewany grzybami
4 pstągi sprawione
sok z cytryny (skropić nim ryby w środku-zostawić na 15 min.)
Oprószyć w środku:
solą i pieprzem,
Nast.
pączkiem trybuli,pączkiem estrogonu drobno posiekać i włożyć do wnętrza pstrągów pozostawić znowu na 15 min)
Grzybowe nadzienie:
250 dag.grzybów (najlepiej borowików) pokroić w plasterki
1 cebula Obrać i drobno posiekać
2 łyż oleju słonecznikowego Rozgrzać,zeszklić cebulkę na nim,dodać grzyby,dusić 10 min,przyprawić 1 łyżką słodkiej papryki w proszku i solą. Nadziać tympstrągi!!
4 kawałki foli aluminowej posmarować olejem słoneczn. zawinąć w każdą folię pstrąga!Opiekać po 15 min z każdej strony!
5.Kolby kukurydzy na szybko 4 kolby kukurydzy (konserwowanej z puszki)
50 g masła
4 kawalki foli
Posmarować częścią roztopionego masła folię na każdym kawałku,polożyć 1 kukur. posmarować resztą maśła oprószyć solą,zawinąć.Opiekać na grilu z każdej strony po 5-6 min.