reklama
julia28
Mama lutowa 2007
Składniki: na FAWORKI
20 dkg mąki
3 zółtka
3 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego
1 łyżka spirytusu
2 kostki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
sól
cukier puder do posypania............wyrabiamy kroimi w paseczki nacinamy zawijamy i sa faworki
20 dkg mąki
3 zółtka
3 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego
1 łyżka spirytusu
2 kostki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
sól
cukier puder do posypania............wyrabiamy kroimi w paseczki nacinamy zawijamy i sa faworki
misia83_83
Mama Alusia i Tymusia
Wklejam przepis na szarlotke z platkami owsianymi! Rewelacja. Dzien po dniu upieklam 2 blachy:-) Zamiast jablek mozna dodac kazde inne owoce lub dzem!:-)
3 szkl płatków owsianych
1 szkl mąki
2 jaja
1 kostka margaryny
½ szkl cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka
cynamon
2-3 łyżki soku z cytryny
Margarynę rozpuścić i zeszklić na niej płatki. Odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonych płatków dodać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Foremkę do ciasta o boku 24cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tartą. Wyłożyć jedna częścią ciasta, na to jabłka, a na wierzchu pokruszyć pozostałe ciasto. Piec 40-50min w 180stC.
3 szkl płatków owsianych
1 szkl mąki
2 jaja
1 kostka margaryny
½ szkl cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka
cynamon
2-3 łyżki soku z cytryny
Margarynę rozpuścić i zeszklić na niej płatki. Odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonych płatków dodać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Foremkę do ciasta o boku 24cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tartą. Wyłożyć jedna częścią ciasta, na to jabłka, a na wierzchu pokruszyć pozostałe ciasto. Piec 40-50min w 180stC.
Kasia Irlandka
10/2006 06/2009 :)
Misia ile jablek?? a ta foremka to kwadratowa jest?
moze zapodaj fote
moze zapodaj fote
Ostatnia edycja:
misia83_83
Mama Alusia i Tymusia
Kasia- jak robilam z jablkami z puszki to 2 puchy, a jak dzis robilam ze swiezych to 5 jablek uzylam. Tak naprawde to zalezy jaka gruba warstwe chcesz miec. A foremke ja mam prostokatna. Taki medium size
:-)
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
misia,dziś mam zamiar strzelić Twoją szarlotkę z płatkami owsianymi
Mam nadzieję,że mniamnuśna wyjdzie bo dla mojego szanownego robię
A on łasuch i smakosz ciast jak Ciasteczkowy Potwór
...Zresztą ja też
Mam nadzieję,że mniamnuśna wyjdzie bo dla mojego szanownego robię
A on łasuch i smakosz ciast jak Ciasteczkowy Potwór
...Zresztą ja też
misia83_83
Mama Alusia i Tymusia
Tichonku- enjoy!!! Mam nadzieje, ze wyszla PYCHA!:-)
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
Wyszła pycha!
Ale tylko maleńki kawałeczek spróbowałam(choć chęć miałam na całą blachę
)bo to na powitanie mojego szanownego jutro,więc nie wypada

Ale tylko maleńki kawałeczek spróbowałam(choć chęć miałam na całą blachę
)bo to na powitanie mojego szanownego jutro,więc nie wypada

reklama
renni
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 29 Styczeń 2010
- Postów
- 964
Na prosbe Pauletty wklejam przepis na smaczny obiadek!:-)
Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem
Składniki:
10 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 mała cebula posiekana
1 puszka pomidorów
1 łyżka pietruszki
1 łyżka bazylii
1 bakłażan
sól
125 g mozzarelli
30 g parmezanu świeżo startego
1 łyżka oregano
Jak przygotować:
Ustaw piekarnik na funkcję grill.
W garnku rozgrzej 6 łyżek oliwy, od razu dodaj czosnek i cebulę.
Pomidory zmiksuj, dodaj na patelnię i smaż na małym ogniu 15 minut. Ostudź sos.
Posiekaj bazylię i pietruszkę i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm, posól, posmaruj oliwą i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstaw do pieca ok. 12 cm od górnej grzałki. Po 5 minutach odwróć bakłażany, posmaruj oliwą i piecz jeszcze 3 minuty.
Ułóż bakłażany w foremce ceramicznej i polej sosem. Mozzarellę porwij na kawałki i ułóż na sosie. Posyp parmezanem i oregano.
Przed podaniem wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
Włoska sałatka ziemniaczana
Składniki:
500 g młodych, małych ziemniaków
8 suszonych pomidorów w oliwie
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
Jak przygotować:
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach w osolonej wodzie do chwilii aż są średnio miękkie. Suszone pomidory odsączyć, pokroić w cienkie paski. Ziemniaki odsączyć i wystudzić. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki polać sosem, posypać paskami pomidorów oraz natką pietruszki. Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki
SMACZNEGO!!!
Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem
Składniki:
10 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 mała cebula posiekana
1 puszka pomidorów
1 łyżka pietruszki
1 łyżka bazylii
1 bakłażan
sól
125 g mozzarelli
30 g parmezanu świeżo startego
1 łyżka oregano
Jak przygotować:
Ustaw piekarnik na funkcję grill.
W garnku rozgrzej 6 łyżek oliwy, od razu dodaj czosnek i cebulę.
Pomidory zmiksuj, dodaj na patelnię i smaż na małym ogniu 15 minut. Ostudź sos.
Posiekaj bazylię i pietruszkę i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm, posól, posmaruj oliwą i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstaw do pieca ok. 12 cm od górnej grzałki. Po 5 minutach odwróć bakłażany, posmaruj oliwą i piecz jeszcze 3 minuty.
Ułóż bakłażany w foremce ceramicznej i polej sosem. Mozzarellę porwij na kawałki i ułóż na sosie. Posyp parmezanem i oregano.
Przed podaniem wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
Włoska sałatka ziemniaczana
Składniki:
500 g młodych, małych ziemniaków
8 suszonych pomidorów w oliwie
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
Jak przygotować:
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach w osolonej wodzie do chwilii aż są średnio miękkie. Suszone pomidory odsączyć, pokroić w cienkie paski. Ziemniaki odsączyć i wystudzić. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki polać sosem, posypać paskami pomidorów oraz natką pietruszki. Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki
SMACZNEGO!!!
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 154
- Wyświetleń
- 30 tys
Podziel się:
