reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

reklama
jabłecznik na zimno:-)
SKŁADNIKI:
1,5 kg jabłek- najlepsze słodko-winne
2 galaretki pomarańczowe lub truskawkowe
krem do tortów Dr. Oetkera - polecam wanilię, ewentualnie adwokat
posypka do dekoracji
opakowanie okrągłych biszkoptów

PRZYGOTOWANIE:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki i wrzucić do garnka.
Do jabłek wlać okolo 10 łyżek stołowych wody, po czym dusić na wolnym ogniu, około 30-40 minut.
Jak jabłka będą już miękkie, zdjąć z ognia, po czym wrzucić 2 galaretki i bardzo dokladnie mieszac aby proszek polaczyl sie z owocami.
Blaszke wylozyc biszkoptami. Na biszkopty wlac goraca mase jablkowa. Odstawic do ostygniecia.
Krem przygotowac zgodnie z opisem na opakowaniu. Krem wlac na ciasto, gdy ono juz bedzie zimne. Można udekorowac posypka lub kakao, jak kto lubi
Ciasto przechowywac w lodowce.
pyszota!:tak:
a ciasto Larci z serkiem mascarpone zrobilam i cudo:-) i sałatka andzuliny z kurczakiem i ogórkiem mniaaaaaaaaaaaaam:tak:
 
mistrz świata czyli ciasto truflowe! :-)
Składniki:

6 jajek
½ szklanki brązowego cukru
300 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
250 g śmietanki kremówki ( 30 %)
1/3 szklanki rumu
Ponadto:

polewa czekoladowa
skórka pomarańczowa
Wykonanie :

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Śmietankę wymieszać razem z rumem.

Jajka ubić mikserem z cukrem, przez minimum 5 minut, aż do uzyskania puszystości. Powoli dodawać ciepłą czekoladę, cały czas miksując, na zmianę wlewać śmietankę z rumem.

Tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożyć zewnątrz i wewnątrz folią aluminiową, ciasto wlać do blaszki. Tortownicę umieścić większym naczyniu, do którego wlać wrzącą wodę do połowy tortownicy.

Piec w 180 st. C ok. 35 minut, następnie przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut.

Nie sprawdzać patyczkiem !. Po upieczeniu ciasto truflowe lekko opadnie, jak już będzie chłodne, wkładamy do lodówki na całą noc. Dopiero po tym czasie, trufla nadaje się do krojenia.

Zanim damy do lodówki, ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy skondensowaną skórką pomarańczową
 
Domowa szyneczka

Idealna na chlebek, na codzien lub na imprezke. Pyszna, prosta i zdrowa.

-pol kg mielonego mieszanego miesa (ja mielilam sama troche porku z dwiema piersiami drobiowymi),
-2 jajka
-natka
-pol szklanki kaszy manny
-sol, pieprz

Do duzej miski wrzucic wszystkie skladniki i wyrobic na jednolita mase.Posolic(dosyc sporo),popieprzyc i ewentualnie dodac przyprawe wedlug gustu. Wsadzic do tzw rekawa,uformowac w gruby rulon,mocno spiac i gotowac w garnku przez dobra godzine na srednim ogniu. Nastepnie przerzucic do piekarnika(dalej w folii) i piec przez pol godzinki w 170stopniach. Wyjac i pozostawic do calkowitego wystygniecia.Wsadzic na cala noc do lodowki. Gotowe. Ja dodatkowo zalalam to galaretka drobiowa,pycha! Mozna robic rozne wersje, z czosnkiem itp.
 
ciasto dyniowe z biala czekolada (tortownica o srednicy 22 cm):

1 szklanka maki
1 szklanka startej drobno dyni
3/4 szklanki brazowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masla
1 jajko
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 plus 1/2 lyzeczka imbiru
1 nakretka ekstratu waniliowego
1 lyzeczka cynamonu

na polewe:
3 lyzki smietanki kremowki
100g bialej czekolady
odrobina ekstratu z wanilii

ponadto:
orzechy wloskie do dekoracji
maslo i bulka tarta do posmarowania i posypania formy

w pierwszej misce polaczyc make z proszkiem do pieczenia, szczypta soli, cynamonem oraz 1/2 lyzeczki imbiru.
w drugiej misce zmiksowac przygotowane wczesniej puree z dyni (mozna zmielic w food procesorze) z roztopionym i ostudzonym maslem, cukrem, jajkiem oraz przyprawami: 1 lyzeczka imbiru, ekstratem z wanilli.
nastepnie dodac zawartosc pierwszej miski i miksowac dalej. na koniec wsypac posiekane orzechy. wymieszac lyzka.
przygotowac forme. posmarowac maslem, wysypac bulka tarta. przelozyc ciasto do formy.
piec 35-40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
zrobic polewe: zagotowac w rondelku smietanke, wrzucic polamana na kawalki czekolade, wlac odrobine ekstratu. mieszac, az czekolada sie rozpusci. odstawic z ognia i poczekac, az masa zgestnieje. rozsmarowac ja po ciescie i udekorowac orzechami.
najlepiej smakuje tego samego dnia.

przepis dostałam i zrobie dzis albo jutro zalezy:sorry2: jak zrobie napisze jakie bylo a zapowiada sie pysznie:-) w sam raz na hallowen:-)
 
ciasto zrobiłam :-) pycha troche podobne do marchewkowego:tak:
i jeszcze wczoraj zajadalismy sie kremem z dyni:-)

1 kg dyni
1 l bulionu warzywnego
1 biała części pora
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki posiekanego imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego)
po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i gałki muszkatołowej
pieprz kajeński do smaku
sól, pieprz
Opis przygotowania: 30 min.
Dynie obrać i starannie oczyścić z nasion, a następnie pokroić w drobną kostkę. Pora, cebulę pokroić w talarki i usmażyć na oliwie. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodaj dynie, posyp kminkiem, gałką, kardamonem, pieprzem kajeński i dodaj posiekany drobno imbir (lub mielony) i smaż jeszcze przez chwilkę. Przełóż wszystko do garnka, zalej bulionej i ugotuj. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku solą, pieprzem. Każdą porcję udekoruj posiekaną pietruszką lub kolendrą.
wypełnia brzuszki bossssssssssssssko!:-)
 
Oto kilka moich sprawdzonych przepisow :-)


SAŁATKA GYROS

Składniki:

- 1 kg piersi kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 6 ogórków konserwowych
- 20 dag kapusty pekińskiej
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- majonez
- ketchup
- 3 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE :

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros, pokropić oliwą z oliwek i smażyć kilka minut. Ostudzone kawałki kurczaka włożyć do salaterki, polać kilkoma łyżkami ketchupu i majonezu. Kukurydzę wymieszać z pokrojonymi w kostkę ogórkami i wsypać do sałatki. Tę warstwę także polać majonezem i ketchupem. Wierzch sałatki posypać pokrojoną kapustą pekińską.




SAŁATKA Z PORA

Składniki:
- 1 por
- 1 jabłko
- 2 jajka
- puszka kukurydzy
- kawałek żółtego sera
- 2 łyżki majonezu lub oleju
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki. Ser pokroić w kostkę. Wymieszać wszystko i dosypać kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem.Sałatkę z pora dobrze przed podaniem wlożyć na godzinę do lodówki, żeby składniki się przegryzły.



SAŁATKA Z SELERA I ANANASA

Składniki
1 seler konserwowy
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
szynka
30 dag sera zółtego
1 czerwona papryka
majonez
jogurt naturalny

ananas, szynkę, paprykę kroje w kostkę dodaje seler i kukurydze. Na samym końcu ścieram ser żółty na dużych oczkach. Dodaje majonez ,jogurt naturalny i przyprawiam do smaku. Jogurtu i majonezu do woli. Ja daje tak pół na pół.



Kolorowa sałatka z tunczykiem


SKŁADNIKI:

25dag kolorowego makaronu
1 puszka sałatki meksykańskiej[kukurydza,groszek,papryka]
5 jajek
1 puszka tunczyka w sosie wlasnym
25 dag ogorkow konserwowych
majonez
papryka chili w proszku
pieprz
sól


WYKONANIE:

Makaron ugotowac w osolonej wodzie wedlug przepisu na opakowaniu i ostudzić.Sałatke meksykańską osączyć z zalewy.Jajka ugotowac na twardo,ostudzić i pokroic w kostkę.Tuńczyka osączyć z zalewy.Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Wszytskie składniki razem połaczyć,dodać majonez i wymieszać.Przyprawić do smaku papryką chili,solą i pieprzem.


Sałatka z selera

Składniki:

-2 słoiki seleru
-1 puszka kukurydzy
-1 puszka ananasa
-20 dag szynki
-5 jajek
-1 por


Seler odsaczyc i posiekac.Wlozyc do miski na seler polozyc kukurydze posmarowac majonezem,na majonez wylozyc drugi sloik selera,na to polozyc pokorojona w kostke ananas,na ananasa pokrojona w kostke szynke i posmarowac majonezem.Na to pokrioc 1 por w talarki i skropic sytryna i wylozyc jajka pokrojone w kostke.Jajka posypac posiekana pietruszka lub szczypiorkiem.
 
reklama
Skrzydełka po diabelsku (przepis mojej przyjaciólki)


Składniki:
- 10-12 skrzydełek z kurczaka
- 3/4 szklanki keczupu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku

Sposób przyrządzania:

Dokładnie wymieszać składniki marynaty, skrzydełka włożyć do miski, polać marynatą i odstawić na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu ułożyć kurczaka na blasze, grubo posmarować marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200'C. Upiec na rumiano. Smacznego

Pleśniak

Składniki:

-2 szkl.mąki
-4 jajka {z bialek ubic piane}
-1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
-2 lyżeczki proszku do pieczenia
-1 kg jablek
-ciemne kakao
-cukier puder

Jablka pokroic w cwiartki i zagotowac.Makę+żółtka+margaryne+proszek do pieczenia i cukier wszystko zagniesc na gładkie ciasto.Podzielic na 3 czesci do jednej czesci dodac kakao wlozyc do zamrazarki .
Biala czesc rozlozyc na blasze i na nia wylozyc ostudzone jablka nastepnie zatrzec na tarce ciemne ciasto i wylozyc na nie piane z bialek i przykyc ostatnia czescia jasna.Piec 1 godz.w temp.200 C
Jak wystygnie posypac cukrem pudrem.
 
Do góry