reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

hej dziewczyny Szukam sprawdzonego dobrego przepisu na pyszny sernik (ale nie sernik na zimno tylko zwykly) Bede bardzo wdzieczna za podpowiedzi :-)
 
reklama
sernik z nutellą :-)
Składniki
spód:
- 150 g ciastek digestive
- 2 łyżki nutelli
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć, dodać nutellę i cynamon, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na tortownicę i wstawić na 30 minut do lodówki.


masa serowa:
- 500 g sera białego zmielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka budyniu waniliowego (można zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej)
- 1/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2-3 czubate łyżki nutelli


Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i ostudzić.
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Nadal ubijając dodawać jajka, proszek budyniowy i śmietanę.

Masę podzielić na 3 części.
Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę, do drugiej nutellę, trzecią zostawić białą.

Kolejno masy wyłożyć na ciasteczkowy spód w tortownicy: najpierw czekoladową, potem tą z nutellą, na końcu białą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez okolo 60 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu posypać dwoma startymi kawałkami gorzkiej czekolady.
;-)
 
zupka cebulowa z grzankami
1,5 l wywaru z włoszczyzny
4-5 cebul
2 łyżki mąki
2 łyżki masła roślinnego
kilka kromek bułki
3 łyżki tartego ementalera
olej do smażenia
pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę lekko podsmażyć na maśle, a pod koniec oprószyć mąką, zrumienić i wymieszać. Następnie wlać zimny wywar, wymieszać, dodać przyprawy, postawić na ogniu i gotować 20 min. Każdą kromkę bułki przekroić na cztery części, podsmażyć na tłuszczu i wszystkie włożyć do żaroodpornego wysokiego naczynia, zalać zupą i posy pać serem. Wstawić naczynie do gorącego piekarnika i zapiekać zupę cebulową 10 min.
 
U nas też racuchy a ja z opolszczyzny:tak::-D
:-pNo i mi się zachciało:sorry:Tylko,że jak je zrobię to istnieje niebezpieczeństwo,że sama wszystkie zjem bo Przemek raczej mięsiwa potrzebuje (choć słodkim nie pogardzi:-D) a Radek do ust racuszków nie weźmie:baffled:

 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry