reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Łazanki


Ok,1,5 kg. kiszonej kapusty poszatkować,zalać wodą,dodać 3 listki laurowe,8 ziarenek ziela angielskiego,parę grzybków suszonych (niekoniecznie),nie przykrywać,zagotować.Gotować ok.1 godz. do miękkości kapusty,w razie potrzeby podlać trochę wodą bo wyparowywuje.Nie odcedzać,zostawić trochę tej wody,ale nie cały garnek...Ugotować al-dente 500g makaronu łazanki (jak nie mam to daję kokardki).Dodać do kapusty.0,7kg.-1kg. boczku przesmażyć na patelni,przykryć,poddusić aż do miękkości.Pod koniec dodać 3 cebule pokrojone w kostkę,przeszklić,dodać wszystko do kapusty.Wymieszać wszystko dokładnie.Przyprawić solą(ja daję Vegettę),pieprzem i maggi.(można dodac majeranku,ja nie dodaję bo i tak wychodzą pyszne)
 
reklama
Racuszki z dyni

Składniki


- pół kg dyni obranej ze skórki
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1-2 łyżki masła
- szklanka mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia
Do podania:
- śmietana
- cukier
- ewentualnie cynamon


Sposób przyrządzania:


Dynię zetrzyj na grubej tarce.Żółtka oddziel od białek, po czym utrzyj z cukrem i masłem. Białka ubij na sztywno. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki.Racuszki smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podawaj na ciepło ze śmietaną,cukrem i ew.cynamonem.
Racuszki można przyrządzić również w wersji słonej.Nie używa się wtedy cukru, a podaje je ze słonym sosem, ketchupem.
 
Leczo:

-cebula
-czosnek
-cukinia
-papryka
-kielbasa i/lub boczek,parowki,szynka
-pomidor
-przecier pomidorowy
-przyprawy: wegeta,pieprz,papryka ostra/slodka,

Cebule pokrojona w drobna kostke zrumienic,dodac wycisniety czosnek-przelozyc do garnka. Kielbase (boczek/parowki/szynke)pokroic w plasterki-podsmazyc,dodac do garnka,zalac woda z polowa kostki rosolowej.Dodac pokrojona w kostke papryke. Pomidora sparzyc,obrac ze skorki pokroic lub zblenderowac,lub uzyc pom.z puszki (byle by byly bez skorki),dodac do garnka i podgotowac zeby produkty zmiekly.Na koniec dodac pokrojona cukinie (ja obieram ze skorki)i chwilke podgotowac, zeby delikatnie zmiekla (nie rozgotawac, bo sie zrobi papka)Przyprawic i dodac troche przecieru do smaku.Mozna tez troszke zagescic maka. Smacznego!!!:-)

Ostatnio dodalam tez pokrojonego selera (nac) i wyszlo rownie pyszne.;-)
 
Ciasto czekoladowe

300g (3 tabliczki) gorzkiej czekolady
200g masła lub margaryny
150g (szklanka) mąki
200g (szklanka) cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej (ja dałam cukier wanilinowy)
4 jajka

Czekolade z masłem rozpuścic w kapieli wodnej. Jajka utrzeć z cukrem, dodać powoli czekolade, proszek do pieczenia, esencje waniliową i mąke, wymieszać łyżką. Piekarnik rozgrzać do 180C, tortownice wysmarować masłem i wlać do niej mase. Ciasto piec 35 minut.

Do masy mozna dodać jeszcze zmielone orzechy włoskie, ale ja nie miałam.
 
Kotleciki z piersi kurczaka

Duża pierś kurczaka(podwójna)
3 jajka
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
30-40 dkg pieczarek
Przyprawa do kurczaka (cała saszetka)
2-3 cebule
10-15 dkg startego żółtego sera
natka piertuszki

Pierś pokroić w kostkę. Cebulę z pieczarkami pokroić w kostkę i podsmażyć. Ostudzić i dodać do kurczaka. Dodać reszte składników i wymieszać. nakładać łyżką na patelnie z rozgrzanym olejem i smażyć na rumiany kolor.


Smacznego
 
Pieczony kurczak z pomarańczami


  • Kurczak
  • Pomarańcze 2 szt
  • Duża czubata łyżka miodu
  • 2 duże łyżki sosu sojowego jasnego

Z 1 pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy go z miodem oraz sosem sojowym do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowaną glazurą smarujemy kurczaka. Nie martwcie się jeśli większość niej spłynie na dno naczynia. Podczas pieczenia marynatę nanosi się pędzelkiem na kurczaka.
Ten kurczak piekł się w piekarniku z termoobiegiem przez około 1,5 godziny (orientacyjnie godzina na kilogram mięsa). Jako, że każdy piekarnik piecze inaczej to często sprawdzajcie jego stan. Kurczaka uznaje się za upieczonego kiedy mięso z udka daje się łatwo oderwać od kości. Karmelizowaną skórkę można zrobić ustawiając kurczaka blisko górnej grzałki. Piec w naczyniu zaroodpornym i na 30 min przed końcem zdjąć pokrywkę i polewać sosem.
Ja druga pomarańczę obrałam i wsadziłam do środka kurczaka. Ugotowałam ryz i z tym sosem z kurczaka smakuje wyśmienicie.Szybkie, proste i smaczne. POLECAM:tak:
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry