reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

reklama
Szukam jakiegoś prostego przepisu na tort ;-)
Nigdy wcześniej nie robiłam a chciałabym na roczek córeczki zrobić coś dobrego i za razem prostego. Macie jakieś przepisy lub znacie stronki z przepisami na takie pyszności ??:-)
 
Meksykański przysmak:)

Ciasto:
8 dag drożdży
1/2 szkl ciepłego mleka
60 dag mąki
2 żółtka
25 dag margaryny
szczypta soli

Farsz:
filet zkurczaka
puszka czerwonej fasoli (ja robiłam bez, bo nie miałam)
cebula
czerwona papryka, żółta papryka, zielona papryka (albo po pół i np puszka kukurydzy)
tłuszcz do smażenia
20 dag żółtego sera
25 dag pieczarek
łyżka posiekanej natki pietruszki (ja nie dałam)
2-3 łyżki bazylii, oregano
sól
pieprz

Drożdże wkruszamy do mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy żółtka i rozczyn, solimy. Zagniatamy ciasto i wkładamy do naczynia z zimną wodą. Gdy wypłynie (po 15 min) wyjmujemy i osuszamy. Ser i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryki myjemy i kroimy w małą kostkę. Fileta kroimy w kawałki, smażymy z fasolą. Cebulę siekamy, smażymy osobno. Mieszamy z papryką, serem i peczarkami. Przekłądamy do mięsa, mieszamy i przyprawiamy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżce farszu, brzegi zlepiamy jak pierogi. Pieczemy ok. 30 minut w temp 160 stopni.

Polecam do tego jakiś sosik, bo ciasto jednak troszkę suche jest, ale po odgrzaniu mięknie:):p:-p Aha i ja smarowałam wierzch białkiem, le w przepisie tego nie ma

SMACZNEGO
 
Racuchy na maślance

400ml maślanki
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
3 łyżki cukru
2 szkl mąki
2 jabłka (pokrojone w cienkie plasterki)
szczypta cynamonu

Maślankę połączyć z sodą. Dodać jajka, wymieszać. Dodać cukier, jabłka, cynamon. Na końcu dać mąkę.
 
Placek z cukinią

3 jajka
35 dag brązowego cukru
0,5 kg cukinii (2szt) (zetrzeć na tartce)
150 gr masła (roztopić)
0,5 kg mąki (3 szkl)
1 łyżka cynamonu
10 dag orzechów włoskich (zmielić)
4 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników, cukinia na sam koniec.
175 st - 45 min
 
Ciasto pomarańczowe

200g mąki (szklanka i 1/4 szklanki)
150g masła roslinnego
200g cukru (niecała szklanka)
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 pomarańcze (+ 1 na lukier)

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Powoli wlać sok z dwóch pomarańczy. (nie martwic się jeśli masa się lekko zważy). Można dodać skórke z pomarańczy. Dodać mąke i proszek. Wylać na posmarowaną i wysypaną bułką keksówke. rozgrzać piekarnik do 180 st i piec 40 minut.

Ciasto nie jest typową sypka babką. W środku będzie mokre.
 
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
- makaron kokardki (ja daje to co mam w domu akurat;-))
- tuńczyk 2x (ten w sosie własnym)
- kukurydza (puszka)
- czerwona papryka (można dać dwie, o różnych kolorach)
- natka z pietruszki
wszystko połączyć ze sobą, dać sól, pieprz, majonez
 
Cytrynowe ciasto z jagodami
2,5 szkl mąki,
4 jajka,
100 ml mleka,
1 szkl cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cytryna,
1 szkl oleju,
300 g jagód lub borówek

Cytrynę wyparzyć i zetrzeć skórkę, a sam owoc wycisnąć. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać połwę cukru i ubijać dalej aż piana stanie się szklista- odstawić do lodówki. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, dodać sok z cytryny i ubijać dalej. Dolewać powoli olej, cały czas ubijając. Do powstałej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodac skórkę z cytryny, mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Jagody dobrze wypłukać i osuszyć, a następnie wymieszać z 2 łyżkami mąki- tak przygotowane jagody dodać do masy mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wlać na przygotowaną blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 45 minut i sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe (czasem trzeba je przetrzymać w piekarniku do 60 min).
UWAGA: Zbyt wcześnie wyjęte opadnie, zostawić na chwilę w piekarniku, posypać cukrem pudrem
 
reklama
Legumina Krolewska

1 jajo
1 opakowanie biszkoptow
4 zoltka
2 lyzki maki ziemniaczanej lub budyniu
10 lyzek cukru
1 cukier waniliowy
0,5 litra mleka
1 margaryna

Troche mleka odlac,reszte zagotowac.
Zoltka,jajko,cukier i cukier waniliwy ubic,dodac odlane mleko,make ziemniaczana lub budyn i wymieszac.Do gotowanego mleka wlac wymieszana mase i zagotowac.
Ostudzic,po wystudzeniu dodac kosteke margaryny i zmiksowac.

Biszkopty ulozyc na dno tortownicy.
Moga byc namoczone lekko w herbacie lub w galaretce.

na biszkopty mase,na mase jakies owoce i galaretka.

Pikantna zapiekanka ziemniaczana

1kg ziemniakow
2 sztuki kielbasy wiejskiej
2 parowki
3 sztuki papryki marynowanej
1 sztuka papryczki chili (ja robilam bez)
1 sztuka cebuli
1 lyzeczka oleju

SOS:
0,5 litra rosolu
1 sztuka cebuli
1 zabek czosnku
0,5 lyzeczki papryki ostrej
2 lyzki maki
3 lyzki smietany\zolty ser starty
pieprz

Gotujemy ziemniaki.
Na oleju podsmazamy posiekana cebulke,pokrojona kielbase i parowki.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy papryki

Przygotowujemy sos:
Do rosolu dodajemy cebule starta i posiekany drobno czosnek.
Zageszczamy maka ze smietana.

W naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwami.
Pokrojone ziemniaki na to kielbase z papryka itd.az do wyczerpania zapasow

Wszystko zalewamy sosem i posypujemy serem i pieprzem.
Pieczemy w 180 okoo 30min
 
Do góry