reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

co dziś na obiad??nasze sprawdzone przepisy :)

szybkie, łatwe, tanie i smaczne parówki (dla dzieciaków robię takie cienkie kiełbaski z sokołowa) w cieście francuskim

parówki lub kiełbaski zawijam w plaster sera a następnie w paski ciasta francuskiego o szer. ok. 2 cm (tak na ukos) i do piekarnika na ok. 10-12 min. w temp. 220

ciasto francuskie kupuję w biedronie - tanie i sprawdzone ;-)
 
reklama
Przepis od koleżanki :-) Potwierdzam, że są pyszne.
Chrrrruupią naprawdę wspaniale i są przepyszne! Nie wiem, czy po kilku dniach nadal będą dobre i
chrrruupiace, bo nie wróżę im dłuższego żywota niż jedno czy dwa
popołudnia ;-). Nie wymagają dużego nakładu pracy, składniki są łatwo
dostępne i nie drogie. Jedyne o czym nie można zapomnieć, to by na
blaszce układać je w sporych odstępach - bardzo rosną na boki. Przepis
pochodzi z 'The best of America's Test Kitchen 2009'. Bardzo polecam!

Składniki na około 35 ciastek:

* 200 g miękkiego masła
* 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dodałam 3/4 szklanki)
* 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
* 1 duże jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 1 szklanka mąki pszennej
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* szczypta soli
* 2,5 szklanki płatków owsianych*


Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i
dalej miksując. Dodać cukier
brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki
na jeden raz i zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości
orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką.
Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC
przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut).
Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Smacznego :)
 
Do góry