• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Krótka faza lutealna i plamienia a starania

Hej,
od kilku miesięcy staramy się o dzidziusia. Moje cykle trwają około 24-25 dni i są regularne. Zaczęłam sprawdzać testami owulacyjnymi kiedy mam owulację i wychodzi, że faza lutealna trwa około 10 dni z czego dwa ostatnie dni mam jasno brązowe/różowe plamienia. W tym cyklu pójdę zbadać progesteron, ale może znacie jakieś suplementy które mogłabym brać aby wydłużyć tą fazę lutealna? Może macie jakieś doświadczenia?

reklama
Hej. Najlepiej skonsultuj się z lekarzem, jeżeli podejrzewasz u siebie niedomogę lutealna.
Jeżeli chodzi o zioła, to niepokalanek, a suplementy to głównie witamina C (w dużych dawkach) i witamina B6. Takie dodatkowe to magnez i cynk (które bardzo ładnie współgrają z B6) oraz kwasy omega 3 (EPA+DHA).

Hej. Najlepiej skonsultuj się z lekarzem, jeżeli podejrzewasz u siebie niedomogę lutealna.
Jeżeli chodzi o zioła, to niepokalanek, a suplementy to głównie witamina C (w dużych dawkach) i witamina B6. Takie dodatkowe to magnez i cynk (które bardzo ładnie współgrają z B6) oraz kwasy omega 3 (EPA+DHA).
A czy uważasz, że opłaca się iść do ginekologa na początku cyklu gdzie jedynym „potwierdzeniem” są testy owulacyjne i plamienia, czy lepiej poczekać, żeby zrobić progesteron pod koniec cyklu i z wynikami? Starania trwają krótko, ale mocno mnie to męczy bo wiem że coś jest nie tak właśnie w tej drugiej fazie cyklu :(

A czy uważasz, że opłaca się iść do ginekologa na początku cyklu gdzie jedynym „potwierdzeniem” są testy owulacyjne i plamienia, czy lepiej poczekać, żeby zrobić progesteron pod koniec cyklu i z wynikami? Starania trwają krótko, ale mocno mnie to męczy bo wiem że coś jest nie tak właśnie w tej drugiej fazie cyklu :(
Myślę że jeżeli powiesz że masz plamienia od 8-9 DPO, to dla niego powinna być to wystarczająca informacja aby wdrożyć progesteron. Jednakże może chcieć, żebyś przyniosła wynik progesteronu z 7 DPO, jeżeli będzie poniżej 10-12 to już w ogóle jest to wskazanie do leczenia.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry