reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

1.5 roczne dziecko nie chce mówić

A.Patrycja

Fanka BB :)
Cześć! 😊
Tzn. Mówi jedynie to co chce ;) nie mówi mama, tata. Gdy proszę żeby powtórzył mama to mowi baba i oczywiście mnie wyśmiewa 🙄 mówi bam, jak chciał jeść to mówił am, teraz tylko mlaska. Śpiewa sobie lala, bum bum, i sylaby typu me, be, bu. Zapisany jest do poradni psych-ped ale na razie odwiedził tylko psychologa.
Czy któraś z Was tak miała i dziecko się rozgadalo?
Ogólnie z nim mam dość dużo "klopotu", jest szczuplutki jeździmy do gastrologa, ma opadnięte powieki, nerkę ektopowa, czekamy przez to wszystko na wyniki badań genetycznych, tym się martwię żeby nic nie wyszło 🙁
Z chęcią porozmawiam z Mamami, które dzieci mają podobne wady, bo jestem chodzącym zmartwieniem 🙁

reklama
Wizyta u lekarza nie zaszkodzi, nie mniej ...
Halo, bez jaj ,że tak powiem.
Mój chrześniak gadał jak najęty mając 2 latka , a jego starszy o 2 lata brat zaczął tak naprawdę mówić dopiero jak poszedł do przedszkola- od tak po prostu nagle mu się mowa włączyła 😄
Prawie 5letni chłopak mówiący tylko baba i kici-kici.

Wizyta u lekarza nie zaszkodzi, nie mniej ...
Halo, bez jaj ,że tak powiem.
Mój chrześniak gadał jak najęty mając 2 latka , a jego starszy o 2 lata brat zaczął tak naprawdę mówić dopiero jak poszedł do przedszkola- od tak po prostu nagle mu się mowa włączyła 😄
Prawie 5letni chłopak mówiący tylko baba i kici-kici.
nie wiem czy tak bez jaj, 5 letnie z zasobem dwóch slow to nie jest nic normalnego ;)

a twój ma 1,5 i mówi więcej niż ten u nas 😄
Z czego jak wspomniałam, potem nagle mu się coś odblokowało i zaczął mówić normalnie, bez żadnych wad wymowy .
według lekarzy mówi za mało 😄 mam też starsze dzieci, całkiem zdrowe i szybko mówili, z maluchem za to same problemy, wszyscy na wszystko zwracają uwagę i doszukują się w nim wszystkiego i tak jak czytam to 18czne dziecko powinno mieć zasób z 20 słów a mój ma 1 sensowne :p

Syn siostrzenicy zaczął coś tam mowic typu właśnie baba, mama, tata mając 3,5 roku. Wcześniej wszystko inne było „ka”. Teraz ma 4,5 roku i pięknie mowa mu się rozwinęła 😉
Chrześniak lat 4 poszedł od września do przedszkola i przez te 4 miesiące zrobił w tej kwestii takie postępy ze szok, a tez już był badany czy wszystko jest z nim okey.
Corka jak miała 2 latka to szło z nią pogadać jak z dorosła osoba. Pięknie potrafiła odpowiadać pełnymi zdaniami, mówiła wyraźnie itd. Syn mając 2 lata dopiero zaczynał coś składać mama, tata, baba. Każde dziecko jest inne 😉 moje dzieci lubiły powtarzać za nami słowa, ale wiem ze są dzieciaki, ze nie powtórzą i to tez jest okey.

Jeżeli chodzi o mowę to jestem pewna że się rozdaga. Moja mama się opiekowała chłopcem przed 3 rokiem nic nie mówił teraz to gada jak katarynka 🤣
Kochana, nie widząc dziecka nie pisz takich rzeczy bo można zaszkodzić ;)

Co do autorki to bardzo cieszę się, że zgłębiasz temat. Na rok oczekujemy pierwszych słów, nawet tych dla nas nie znaczących ka to może być bułka, a baba to mama i jest to ok. Możesz zrobić taką listę i sobie policzyć ile dziecko potrafi i za jakiś czas znowu. Wizyta u logopedy nie zaszkodzi, może sprzedać fajne zabawy z dzieckiem i rzucić okiem na rozwój. Póki co wg mnie jest norma rozwojowa i na spokojnie korzystamy z książeczek i piosenek :)

reklama
Mam synka 2 l 2 m-ce. Dopiero od 2 miesięcy zaczął mówić,wcześniej właśnie może mama tata tylko. Teraz z 200 słów mogę zliczyć, niezbyt wyraźnie ale ja wiem o co mu chodzi. Starszy w tym samym wieku już piosenki śpiewał. No każde dziecko rozwija się w innym tempie. Mogę powiedzieć że bardzo pomaga nie włączanie tv a za to czytanie książeczek ok 2 h dziennie, układanie puzzli, bawienie się w zwierzątka itp..

Do góry