reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Jedna z naszych dziewczyn szuka pomocy dla malutkiego bratanka. Całą historię zamieściła na forum, więc możesz jej zadać pytania. Pomożesz?

reklama

10 miesięczne dziecko, złe wyniki badań..

xXxIzuLQaxXx

Mamusia :)
Dołączył(a)
12 Maj 2009
Postów
8 781
Miasto
Za*dupie xd
Dzien dobry. Proszę o interpretację wyników badania krwi. Dodam, że córeczka ma torbiele na nerkach oraz drobne złogi, 2 razy przeszła zapalenie dróg moczowych bakterią kliebsiella pneumoniae (po urodzeniu, oraz w wieku 5 miesięcy). Torbielowatośc odziedziczyła po mnie. Córeczka ma również wodniaki w główce, co zostało srtwierdzone na usg miesiac temu. Córeczka ma 10 miesięcy, słabo się rozwija pod względem ruchowym ponieważ dopiero powoli zabiera się z siedzenia do raczkowania, ale nie potrafi jeszcze nóżek przekładać. Tak jest wesoła, śliczna i nie widac żeby była chora. Jednak dziś odebrałam wyniki badań, co mnie bardzo zaniepokoiło:

WBC - 9,20 10do3/ul norma 6,00-17,00;
*RBC - 4,38 10do6/ul norma 4,50-5,20;
HGB - 12,2 g/dl norma 12,00-16,00;
*Hematokryt - 34,3 % norma 36,0-46,0;
*MCV - 78,3 fl norma 83,0-103,0;
*MCH - 27,9 pg norma 28,0-34,0;
MCHC - 35,6 g/dl norma 32,0-36,0;
*PLT - 555 10do3/ul norma 140-440;
RDW-CV - 12,6 % norma 11,5-14,5;
*RDW-SD - 35,2 fl norma 37,0-54,0;
MPV - 9,1 fl norma 9,0-13,0;
PDW - 9,2 fl norma 9,0-17,0;
*PCT 0,50 % norma 0,17-0,35;
P-LCR - 17,2 % norma 13,0-43,0;
Neutrofile% 20,1 % norma 17,0-60,0;
Limfocyty% 63,9 % norma 20,0-70,0;
Monocyty% 7,5 % norma 1,0-14,0;
*Eozynofile% 7,8 % norma 2,0-4,0;
Bazofile% 0,7 % norma 0,0-1,0;
*Neutfofile liczba 1,85 10do3/ul norma 3,0-5,8;
*Limfocyty liczba 5,88 10do3/ul norma 1,5-3,0;
Monocyty liczba 0,69 10do3/ul norma 0,3-1,4;
*Eozynofile liczba 0,72 10do3/ul norma 0,05-0,32;
*Bazofile liczba 0,06 10do3/ul norma 0,02-0,05.

Opis: Lymhocytosis, Eosinophilia.

Dodam, że córeczka nie ma kataru, gorączki, kaszlu. Nic nie wskazuje na to żeby była chora bądź miała jakąś alergie. Żadnych wysypek ani nic. Apetyt ma dobry.

Wyniki moczu dobre, posiew jałowy.

Co jej jest?

Dodam że jeszcze kreatynine ma obniżoną
*Kreatynina 0,39 mg/dl norma 0,60-1,20

Oznaczyłam gwiazdką wyniki odbiegające odnormy.

Proszę o odpowiedź.
 
reklama
K

kamii150

Gość
A czy przypadkiem normy badań nie są dla dorosłego człowieka?
Często jest tak ,ze wyniki u dziecka są złe w porównaniu dla norm , a potem okazuje się,że normy są dla dorosłych a te są baardzo różne . np .wyniki testów wątrobowych(aspat i alat) norma dla dorosłego 32 ,a dziecko mające 114 nie jest chore tylko po prostu normy dla małych dzieci sa zupełnie inne (tak było i w przypadku mojej corki)
tak czy inaczej wiadomo kontrola u pediatry jest konieczna.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:

xXxIzuLQaxXx

Mamusia :)
Dołączył(a)
12 Maj 2009
Postów
8 781
Miasto
Za*dupie xd
Pytałam w szpitalu, czyli tam gdzie robiłm badania córeczce, i normy są dla dziecka w wieku 10 miesięcy..

Jutro wybiore się z córcią do lekarza..

Boje się że to astma albo coś. Córcia często się zanosi jak płacze.. :(
 

xXxIzuLQaxXx

Mamusia :)
Dołączył(a)
12 Maj 2009
Postów
8 781
Miasto
Za*dupie xd
Pytałam w szpitalu, czyli tam gdzie robiłm badania córeczce, i normy są dla dziecka w wieku 10 miesięcy..

Jutro wybiore się z córcią do lekarza..

Boje się że to astma albo coś. Córcia często się zanosi jak płacze.. :(

Byłam z córeczką u lekarza, na razie mamy zrobic badanie na obecnośc pasożytów. 3 razy. Obu córeczkom..

I tak czuje wewnętrzny niepokój, wiem że coś sie dzieje :(

Zna sie ktoś na wynikach?
 
Do góry