reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

10 miesieczne niemowle nie siada, nie raczkuje

Moja bratanica miała 11 miesięcy jak usiadła i zaczęła raczkować. Mi się wydaje, że pediatra ma rację każde dziecko idzie we własnym tempie. Oczywiście również polecam się skonsultować z fizjo bo sama mam córkę 4 miesiące i cały czas chodzimy i wspomagamy jej rozwój ale myślę, że masz bardzo rozwinięte emocjonalnie i mentalnie dziecko a po prostu fizycznie idzie w swoim tempie powoli tak jak ta moja bratanica :). A to, że się wkurza jak mu coś zabierzesz to normalne. Mam 8 miesięcznego chrześniaka i jak mu mama zabierze kapeć (który chce wziąć do buzi) albo łyżeczkę przy karmieniu to krzyczy niemiłosiernie jakby go ze skóry obdzierali. Po prostu charakterny synek 😅

reklama
Wizyta u fizjo na pewno pomoże.
Mój synek ominął etap raczkowania. Pełzał a potem wskoczył na nogi. No ale jednak wizyta u fizjo dużo nam wtedy pomogła bo syn mając rok też nie potrafił sam usiąść.
Pani nam wszystko pokazała co i jak mamy robić, poćwiczyła z nim, w pewien sposób "nakierowała" syna na pewne ruchy, który aktywowały samodzielne siadanie i zaraz potem wstawanie na nogi.

Ja bym poszła do fizjo pracującego z niemowlętami. W domu możesz zacząć układać zabawki na podwyższeniu tak, żeby miał motywację do podniesienia się z podłogi.

Rozwój idzie automatycznie, część dzieci pomija niektóre etapy, ale jeżeli nie pojawia się cała triada rozwojowa (siad, czworakowanie, stanie), to jest to wskazanie do kontroli u fizjoterapeuty. Ale na spokojnie :)

Do góry