reklama

.

reklama
Jeżeli nie ma 20 pracowników to przez 33 dni płaci pracodawca, później pracodawca składa zaświadczenie z3 do zusu. ZUS ma 30 dni za rozpatrzenie.

@Krusz Pracodawcy nie musisz informować, ale z szacunku należałoby to zrobić (choćby telefonicznie, ale ja sama pofatygowałabym się osobiście).
Natomiast jeśli chcesz pracować i skorzystać z "przywilejów" ciężarnej, to musisz dostarczyć zaświadczenie o ciąży.
Pracodawca dostanie zwolnienie przez PUE ZUS, a tam już będzie widział. że jesteś w ciąży.

@Krusz W świetle prawa pracodawca powinien Cię zwolnić z wykonywania obowiązków z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Także nie chwal się tym nigdzie. Zwłaszcza jak przyjdzie kontrola. Ciąża to nie choroba i na nią zwolnienie nie przysługuje.

@Krusz W świetle prawa pracodawca powinien Cię zwolnić z wykonywania obowiązków z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Także nie chwal się tym nigdzie. Zwłaszcza jak przyjdzie kontrola. Ciąża to nie choroba i na nią zwolnienie nie przysługuje.
Jasne , nie choroba, ale takie są wymogi firmy, takze kontrola jak najbardziej może przyjść tylko,ze po co, byłam ciekawa czy zmienia się np. Aneks od umowy,pierwsza ciaza i dla mnie wszystkie formalności to jeszcze nowość. Próbuję sie z tym zapoznać, i dziękuję za odpowiedź:)

@Krusz Pracodawcy nie musisz informować, ale z szacunku należałoby to zrobić (choćby telefonicznie, ale ja sama pofatygowałabym się osobiście).
Natomiast jeśli chcesz pracować i skorzystać z "przywilejów" ciężarnej, to musisz dostarczyć zaświadczenie o ciąży.
Pracodawca dostanie zwolnienie przez PUE ZUS, a tam już będzie widział. że jesteś w ciąży.
Pewnie trzeba być człowiekiem:) zamierzam poinformować właśnie:)
Ok, dziękuję za odpowiedź:)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry