• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

24 tydz mała waga płodu

Iksa

Zaciekawiona BB
Cześć! Jestem 23+1 i mój mały waży 440 gram. W 18+3 ważył 220. Czy to nie za mały przyrost? Lekarz mówi że chudzinka ale jest ok, ale ja martwię się że to hipotrofia :(

reklama
Waga z USG jest waga szacowana. To średnia ok 4 pomiarów. Długości kości udowej, główki, brzuszka i jeszcze jednego. Wystarczy, że lekarz ma nienajlepszy sprzęt, lub machnął się o milimetr i już jest inna waga. To jest szacowanie, a nie konkret. Nie bez powodu przy porodzie waga dziecka to +-500gram. Poza tym trzeba wziąć pod uwagę genetykę. Jeśli ty jesteś chudziutką i partner, to nie wymagają dużej wagi od dziecka. Poza tym warto przyjrzeć się diecie. Moim zdaniem gdyby lekarz podejrzewał hipotrofia, to by o tym wspomniał. To nie zabawa. A 440g w 23tc to dobra waga. Nie wszystkie dzieci rodzą się 4kg. Nie porównuj się z innymi, bo to etap, kiedy każde dziecko idzie już swoim indywidualnym tempem. Jeśli cię coś niepokoi zawsze możesz skonsultowac się z innym lekarzem.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry