reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

3m dziecko, odgina główkę na boku

A robi to na obie strony czy preferuje jedną? Ja bym się przeszła do fizjo albo osteopaty tak czy siak żeby sprawdzić ale jeśli robi to na dwie strony to wcale nie musi oznaczać nic złego
Raczej preferuje jedną, może zdarzyło się też w drugą, ale częściej widzę tą

reklama
Dziecko za parę dni kończy 3 miesiące, ostatnio będąc np na macie, wkłada rączki do buzi i przekręca się na bok wyginając główkę do tyłu. Zastanawiam się czy iść z tym do fizjo, ostatnio nawet patrzyłam na terminy, chciałam zarezerwować ale i tak dość długo trzeba czekać... więc zapytam czy ktoś miał podobnie i jak z tym radzić póki do wizyty jeszcze trochę. Czy może to "taki etap"?
Fizjo potrzebny na już, jak będzie ćwiczyć a ty razem z nią w domu to minie. Ja dostałam skierowania od lekarza NFZ, powiedziałam że na cito, i za tydzień miałam termin

Ogolnie taki sposob przekrecania sie na bok moze nie byc prawidlowy. Nie pamietam dokladnie, ale moja mlodsza zaczela sie tak przekrecac podobnie. Poszlysmy do fizjo. Pokazal nam, jak zachecac do prawidlowego obrotu i cwiczylismy w domu. Za chwile wszystko bylo juz ok.

Jednoznacznie nie jestem w stanie ci odpowiedzieć. Na naszym przykładzie odginania główki fizjo powiedziała, że może to być związane z napięciem w obręczy barkowej spowodowane skróconym wędzidełkiem. Po podcięciu napięcie zniknęło, a zdarza się, że nadal głowa jest odginana. Teraz to chęć przewrotu na brzuszek i właśnie za bioderka łapiemy i przekręcamy na brzuszek 🙂

Do góry