reklama

4 latka ft3 ponad norme,bardzo słaby apetyt, poniżej 3 centyla

Temat na forum 'Forum pediatryczne' rozpoczęty przez Tirli, 27 Listopad 2012.

  1. Tirli

    Tirli Fanka BB :)

    Witam!!
    Moja córka urodziła się w terminie z wagą 2150g, do książeczki ma wpisane hipotrofię wewnątrzmaciczną. W chwili obecnej ma 4 latka do tej pory rozwijała się prawidłowo, zawsze była drobna ale mieściła się w trzecim centyli. Niestety na bilansie czterolatka pani dr stwierdziła że spadła poniżej trzeciego centyla a na domiar złego od ok 2-3 miesięcy ma bardzo zły apetyt, miała robione różne badania i nie znaleziono przyczyny, dopiero badania tarczycy wykazały, że ma nieznacznie podwyższone ft3 (ma 6,75 pmol/l przy normie 3,50-6,50). są też odchylenia w morfologi krwi:
    MCHC 36,0 g/dl (norma 32,3-35,2)
    NEUT% 35,3% (norma38,7-76,7)
    LYM 51,1% (norma 13,7-43,6)
    MONO% 8,2 (norma 3,3-7,4)
    BASO%1,0% (norma 0,0-0,9)
    LYM 4,31 x10.e3/µl (norma 1,2-3,4)
    Mikrocytosis +

    chciała bym wiedzieć czy tak nieznaczne odchylenie od normy może mieć wpływ na słabe przybieranie na wadze i wzroście a także na tak marny apetyt? czy jest sens podawać jakieś specyfiki na poprawę apetytu?
    Z góry dziękuję za pomoc.
     
  2. reklama

Poleć forum