• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

9 miesięczne dziecko nie chce butelki

Witajcie, mam problem z moją córką. Ma 9 miesięcy i nie chce pić z butelki. Cały czas karmiona piersią. Od 4 miesiąca próbuje mała nauczyć do butelki ale niestety bezskutecznie. Od urodzenia nie chciała również smoczków ani w późniejszym czasie gryzakow. Obiadki deserki zaczęła jeść dopiero w 6 miesiącu. Gdy tylko podaje smoczek albo butelkę pojawia się odruch wymiotny. Dajcie znać jak wprowadzałyscie u swoich dzieci butelkę. Niedługo przyjdzie czas na odstawienie od piersi i boję się co będzie dalej

reklama
Witajcie, mam problem z moją córką. Ma 9 miesięcy i nie chce pić z butelki. Cały czas karmiona piersią. Od 4 miesiąca próbuje mała nauczyć do butelki ale niestety bezskutecznie. Od urodzenia nie chciała również smoczków ani w późniejszym czasie gryzakow. Obiadki deserki zaczęła jeść dopiero w 6 miesiącu. Gdy tylko podaje smoczek albo butelkę pojawia się odruch wymiotny. Dajcie znać jak wprowadzałyscie u swoich dzieci butelkę. Niedługo przyjdzie czas na odstawienie od piersi i boję się co będzie dalej
Wędzidłko, napięcia w buzi sprawdzone? Jesli tak, to czasami są po prostu dzieci, które nie tolerują.

A nie możesz wprowadzić picia z kubeczka? I kaszki w formie posiłku? Takie dziecko bez problemu poradzi sobie bez butli.

W takim wieku (jesli dziecko z butli nigdy nie pilo) nie ma sensu jej wprowadzac. Rozumiem, ze chcesz odstawic od piersi i podawac mm? Mozesz podawac je w kubku, bidonie ze slomka, kubku 360, ew kubek z miekkim ustnikiem (choc niebardzo jest polecany).

Chciałabym nauczyć dziecko picia wody, herbatki. Zależy mi też aby ktos mógł zostać z dzieckiem a ja na spokojnie na chwilę mogłabym wyjść odciągając pokarm. Niestety bidon ze słomka kończy się na gryzieniu słomki. Mała w ogóle nie próbuje zaciągnac słomki. Butelek ze smoczkiem wcale nie chciała i miała odruch wymiotny. Próbowaliśmy też metody że ktoś inny niż ja podaje jej butelkę lub bidon ale i tak za każdym razem niepowodzenie
Latem cały czas dosłownie wisiała mi na piersi

Chciałabym nauczyć dziecko picia wody, herbatki. Zależy mi też aby ktos mógł zostać z dzieckiem a ja na spokojnie na chwilę mogłabym wyjść odciągając pokarm. Niestety bidon ze słomka kończy się na gryzieniu słomki. Mała w ogóle nie próbuje zaciągnac słomki. Butelek ze smoczkiem wcale nie chciała i miała odruch wymiotny. Próbowaliśmy też metody że ktoś inny niż ja podaje jej butelkę lub bidon ale i tak za każdym razem niepowodzenie
Najlepiej zacząć od kubeczka, są takie małe z medeli - informacja od neurologopedy

A czemu nie podacie jej z kubeczka?

Swoją drogą, jeżeli zaczęła jeść obiadki "dopiero" w 6 miesiącu, to bardzo dobrze, bo właśnie wtedy powinna:)
Wiesz, tak to by latem wisiała na butli i na jedno by Wam wyszło.

9 miesięczne dziecko już ma przecież stałe posiłki zamiast niektórych porcji mleka, więc spokojnie możesz wyjść, a obiadek poda ktoś inny.

Dziecko powinno pic z butelki ze smoczkiem tylko mleko - bez sensu uczyc je w ten sposob pic wody, lepiej od razu podawac w otwartym kubeczku (np. Doidy).
Odciagniete mleko ktos moze podac nawet lyzeczka. Co ile ja karmisz? Moj 7 miesieczniak przystawia sie co 4-5 godzin, wiec na spokojnie jestem w stanie jechac na zakupy czy cokolwiek innego.
Latem wisiala na piersi, bo jak kazdemu bylo jej goraco i bardziej chce sie pic, to jest zupelnie normalne.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry