• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Adopcja po 40

reklama
mój brat teraz jest w trakcie adopcji dziecka, i w OA powidzieli, że nowordka można adoptować do 35rż.

Bo to chyba generalnie nie są jakieś wiążące przepisy tylko każdy OA sam sobie to ustala. Plus właśnie czas oczekiwania. Jakby to źle nie zabrzmiało noworodka nie jest wcale tak łatwo dostać. Szczególnie zdrowego itd.

Bo to chyba generalnie nie są jakieś wiążące przepisy tylko każdy OA sam sobie to ustala. Plus właśnie czas oczekiwania. Jakby to źle nie zabrzmiało noworodka nie jest wcale tak łatwo dostać. Szczególnie zdrowego itd.
tak, to samo mi mówiła moja bratowa. No bo tak realnie to nawet jak się urodzi noworodek i matka go nie chce, to zaopiekują się np dziadkowie, czy coś. I z tym wiekiem też mówię co zasłyszałam od bratowej :)
Także oni celują w adopcję około 4 letniego dziecka z, jak to powiedziała "umiarkowanymi traumami", bo nie ma co się czarować, z takim kilkulatkiem na pewno będzie trzeba pracować ze specjalistą, bo skoro był w domu dziecka to go jakieś nieszczęście w życiu spotało.
Sorry za podkradnięcie topiku do osobistych wynurzeń 😂

reklama
W Polsce nie ma ustawowego limitu wieku dla osób chcących adoptować dziecko, ale przyjęło się ( nie jest to prawnie ustanowione), że różnica wieku między rodzicem adopcyjnym a dzieckiem powinna wynosić minimum 18 lat i nie więcej niż 40 lat. Chodzi przede wszystkim o to, by rodzice mogli zapewnić dziecku opiekę aż do jego dorosłości ( bo tu chodzi o dobro dziecka, a nie pragnienia bycia rodzicem).

Ostateczna decyzja należy jednak do ośrodka adopcyjnego, który indywidualnie ocenia kandydatów i może stosować własne kryteria dotyczące wieku. W orzeczeniu z 18 listopada 2003 r. (sygn. II CK 199/02) Sąd Najwyższy podkreśla, że adopcja powinna zapewniać dziecku warunki jak najbardziej zbliżone do rodziny biologicznej, z uwzględnieniem dobrej komunikacji i więzi międzypokoleniowej.
A tutaj można poczytać, co pisze prawnik

I bardzo wiele zależy od ośrodka adopcyjnego.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry