Ja nie napisałam, że test podwójny jest potrzebny do wykrywania innych ciążowych powikłań, a
@GabrielaNowak85 nie miała na myśli, że prawidłowy wynik biochemii upoważnia lekarza do nieuważania na pacjentkę. W przypadku cukrzycy, nadciśnienia i innych problemów z łożyskiem wynik biochemii może sugerować problemy, zanim wystąpią jakiekolwiek objawy. Wtedy może częściej robić USG, skierować wcześniej na OGTT (tak było u mnie). Samo badanie glukozy nie wyklucza cukrzycy.
I jak to słusznie napisała
@Kundlica - nieprawidłowy wynik pozwala przewidzieć powikłania z dużym wyprzedzeniem.
Co do zasadności wykonywania tego badania jako tego, czym jest z założenia - badania PRZESIEWOWEGO w kierunku 3 trisomii uważam, że powinno być obowiązkowe i refundowane dla każdej ciężarnej. Dlaczego ? Bo to my same nakręcamy się tymi wynikami ryzyka a wystarczy trochę matematyki, żeby nie panikować. I też to, że na forum i wśród znajomych dziewczyny miały podwyższone ryzyko a rodziły zdrowe dzieci nie znaczy, że to badanie „straszy”. Jeśli dziewczyna ma ryzyko 1:100 to 99 historii z takimi wynikami kończy się pomyślnie. Po drugie to badanie jest znacznie tańsze niż NIPT, które też ma swoje wady i ograniczenia.
Test podwójny trzeba wykonać, ale zdawać sobie sprawę co oznacza wynik.