Hej Dziewczyny
Jestem tu nowa. Otóż tak samo jak Wy mam problem.
Będąc w 13 tygodniu lekarz zapytał mnie czy chcę robić badanie : NT i trisomnii ...nie wiedziałam co to. Wyjaśnił że on nic tu nie widzi na USG ale woli zapytać bo niektóre kobiety chcą wcześniej wiedzieć czy urodzi im się dziecko z ZD, bądź z inną chorobą. Otóż bez namysłu zdecydowałam się poddać takiemu badaniu.
1. Badanie prenatalne (13tc i 2dni

FHR 150ud/min
CRL 76,9mm
NT 2,30mm
Łożysko: Przednia ściana nisko
płyn owodniowy: w normie
pępowina: trójnaczyniowa
Markery:
Kość nosowa : obecna,
Przepływ na zastawce trójdzielnej: prawidłowy,
Fala A obecna
Anatomia płodu: czaszka, mózg, kręgosłup, serce, brzuch, żołądek, pęcherz moczowy, ręce, stopy: OBRAZ PRAWIDŁOWY
Oszacowane ryzyko:
Trisomia 21: 1: 941 (wiek 29 lat)
Indywidualne ryzyko ( z USG) : 1:2155
Trisomia 18: 1:11102
Ind. ryzyko z USG: 1:33318
Trisomia 13: 1:26134
Ind. ryzyko z USG: 1:157741
CZYLI USG: rewelacyjne!!!!
2. Wykonanie testu PAPP-A (PAPP-a + betahCG) (13tc i 2 dni
Wolne beta hCG: 57,70IU/l odpowiada: 2,024MoM
PAPP-A: 0,543 IU/l odpowiada 0,143MoM
I załamanie:
Trisomia21:
Podstawowe ryzyko : 1:941
Indywidualne ryzyko: 1:38!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Trisomia18:
Podstawowe ryzyko: 1:11102
Indywidualne ryzyko: 1:1174!!!!!!!!!!!!!!!!!
Trisomia13:
Podstawowe ryzyko: 1:26134
Indywidualne ryzyko: 1:2745
3. Cóż ryzyko moje z
1:2155 wzrosło przez to cholerne badanie PAPP-a na
1:38!!!!!!!!!!!!!!!!!! no i w sumie jestem jedną z 38 kobiet które moze nosić w sobie chore dziecko
Jako ze jestem teraz w 15 tygodniu to w poniedziałek mam juz zabieg Amniopunkcji.
Idę a cóż mam zrobić ....
Jestem osobą niepełnosprawną i nie wiem czy poradziłabym sobie z dzieckiem niepełnosprawnym.
Męża nie chcę obarczać nami dwoma.... ktoś musi pracować, nie mamy na kogo liczyć.
moje ryzyko to 1:38 ...a amniopunkcja 1:150...
Szczerze - trochę się jej boję - ale chyba się uspokoiłam po tym jak wczoraj mój lekarz powiedział :
Dziś do mnie przyszły 3 pacjentki z podobnym wynikiem PAPPA a do mojej koleżanki zgłosiły się 4 dziewczyny z fatalnymi wynikami PAPPA...
Cytuję: " Ja mam na to swoją historyjkę, teraz podpisują kontrakty z NFZ, robią tak by NFZ dał jak największe fundusze na takie badania - ponieważ - jest aż tak źle....., Dziwne że zawsze na poczatku roku są takie fatalne wyniki a nie np w połowie roku..."
No i troszeczkę ochłonęłam.....

))))))))))))))
W poniedziałek amniopunkcja ( 4 dni ).....
We wtorek do pracy

.....( Lekarze stwierdził że nie ma przeciwskazań ... to tylko ukłucie igłą ).....
za 4 tygodnie wynik

((((((((((((
Przynajmniej pracując nie będę myślała o tym co tak naprawdę stresuje....
Pozdrawiam