reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Kochane i niezawodne!
Poprawcie mnie jeżeli się mylę albo przeczytałam głupotę nad głupotami, otóż..
Czy odzew z laboratorium/kliniki/szpitala byłby szybszy gdyby wyniki były złe? Czy to widać szybciej?
Jutro mijają dwa tygodnie i chyba zaczyna mnie łapać stres... A miałam się nie stresować! Mózg to okropny organ. Mówisz stop, będzie dobrze, a on niestety swoje...

Cieszę się, że Wy jesteście i zawsze można liczyć na dobre słowo wsparcia od Was [emoji7][emoji7][emoji7]
Chyba nie ma reguły, u mnie wynik był już po 9 dniach, telefonicznie nic nie udzielili informacji, jechałam z wielkim strachem , wynik byl prawidlowy .

Nie. Ja miałam 14 tydzień jakoś tak. Było kilka markerów i lekarz zgodził się zrobić szybciej bo i tak raczej szans na zdrowe dziecko nie widzieli. Mieli racje.

Może to wszystko zależy od lekarza i ryzyka. Każdy przypadek jest inny i lekarze do każdego podchodząc indywidualnie. Gdy ja się pytałam o możliwość wcześniejszej amniopunkcji to lekarz powiedział że przy moim ryzyku (1do67) nie zrobią mi wcześniejszej badania, bo wiązało by się to z większymi powikłaniami.
Astri bardzo mi przykro z Twojego powodu...

reklama
Ryzyko poronienia przy amniopunkcji jest 1:1000. Tam gdzie piszą że 1:100 jest kompletną bzdurą. Jeśli ciąża jest zdrowa. Dziecko zdrowe to to ryzyko jeszcze spada. U mnie było 1:196 na T21. Nie wyobrażałam sobie że nifty da mi spokojnie spać bo to dalej statystyka. Uważam że amnio warto robić i zrobiłabym jej jeszcze raz. Nie taki diabeł straszny....
Jeśli chodzi o czas nadejścia wyników to Pani w laboratorium powiedziała mi że pozytywny wynik nie jest uzależniony od czasu trwania hodowli. Bardzo chodzi o to jak szybko będą się komórki namnażać i czy nie będzie trzeba czegoś dokropić.
Jedne udaje się wyhodować po tygodniu inne po 3 tyg są niekompletne i trzeba dodawać materiału. Z reguły czas hodowli to 2 tyg + zbadanie kardiotypu + podpisy pod protokolami + wysyłka do szpitala/poradni gdzie robiłyśmy badania.
Ja wynik dostałam po 2 tyg i 4 dniach.

Trzymam za was kciuki. Wszystko będzie w porządku ❤❤❤

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry