reklama

Aniołkowe Mamusie szaleją w kuchni

Temat na forum 'Poronienia' rozpoczęty przez Lilijanna, 6 Grudzień 2010.

  1. Lilijanna

    Lilijanna Moderator

    No to otwieram z wielkim hukiem!!! :-D:-D:-D

    A dlaczego? A no dlatego, że uwielbiam w kuchni działać, eksperymentować, ale ostatnio wkradła mi się nuda i opanował mnie leniwiec, a no dlatego, że idą święta, a na forum padały już przepisy jak Kasikz - na ciasto lemonkowe, V_jolki - na "łabędzi puch" czy chlebek As, a jeszcze pamiętam sernik i ciasto truskawkowe i zapiekanki :laugh2:

    Oczywiście te przepisy gdzieś są na forum, wiem jest wyszukiwarka - ok :-p Ale jak ktoś chce więcej tych przepisów? Czasem siedzę i nie mam pomysłu na obiad. Na forum ździebko siedzę, więc klik i mam.

    Osobiście już sobie założyłam osobny zeszyt w twardej sztywnej okładce na te nasze kulinaria. Bagatela 100 stron ;-)

    Zgłaszam się też na ochotnika i poprowadzę indeks tych naszych tutaj pyszności. Jak ktoś będzie potrzebował wskażę stronę.

    Co Wy na to? Oczywiście temat można zamknąć w razie jakby się nie przyjął. :sorry2:
     
    Ostatnia edycja: 16 Grudzień 2010
  2. Pati.b

    Pati.b Fanka BB :)

    proponuje zasade nr 2. żadnych komentrzy bo sie zrobi galimatiaz :-) - jutro kasuje tego posta zeby zasada byla zasada ;-)... a co do zdjec to nie wiem jak z tym wyjdzie bo ja fotek swoim dzielom nie robie bo czesto one tylko fajnie smakuja a juz z wygladem to roznie bywa :-)

    jutro lub po jutrze wkleje przepisy na ciasteczka swiateczne-narazie bez fotek będą
     
  3. reklama
  4. Lilijanna

    Lilijanna Moderator

    Jeśli ktoś ma jakieś propozycje na ulepszenie tego wątku to proszę na PW, by tutaj nam wyszedł ewidentnie kulinarny temat.

    ZASADY
    :
    1) Wklejamy wyłącznie przepisy. :tak:

    2) Nie komentujemy tutaj, dziękować, gratulować można na wątkach dyskusyjnych
    :tak:

    3) Prowadzę "indeks wklejanych przepisów" jeśli ktoś chce i nie będzie wstanie odnaleźć, a będzie kojarzyć, że "chciałabym przepis oooo ten ten od As na chlebek" np. czy " ten na ciasto z tym łabędziem od V_jolki" to PW i podam stronę i będzie można sobie odnaleźć.
    :tak:

    4) Indeks prowadzę wraz z nickiem osoby, która go wkleja. Do dostania na bieżąco drogą elektroniczną, proszę tylko o PW z mailem. Będę wysyłać aktualizacje.
    :tak:

    5) I tutaj miłym akcentem byłaby fotka, zawsze to naocznie można zobaczyć co powinno nam wyjść
    :eek::-D

    Liczę, że się przyłączycie i będziemy mogły wymieniać się przepisami!
     
    Ostatnia edycja: 16 Grudzień 2010
  5. Lilijanna

    Lilijanna Moderator

    ROLADY WOŁOWE

    * plastry wołowiny (kto ile chce)
    * cebula
    * chleb
    * cienki sznurek/gruba nitka
    * olej/margaryna
    * boczek wędzony
    * ogórek kiszony
    * sól, pieprz, zioła dowolne

    Wołowinę rozbijamy dość mocno, bo to twarde mięso, musi być cienkie, ale nie porwane. Posolić, popieprzyć, posypać ziołami – z dwóch stron. Cebulę posiekać, ogórka pokroić w paski, chleb w paski, boczek w kostkę. Cudowną czwórkę wyłożyć w odpowiednich ilościach (na oko) na plastry. Zawinąć w rolady, obwiązać nićmi/sznurkiem.
    W rondlu podgrzać olej/rozpuścić margarynę, włożyć rolady, szybko obsmażyć z czterech stron, po to by mięsko w środku pozostało soczyste. Potem już tylko podlewać wodą. Obracać, by mięsko stało się kruche.

    UWAGA: To mięsko potrzebuje dużo uwagi tzn. długo na piecu (1,5h-2h) i obracamy.

    Ja osobiście zawsze robię więcej i mrożę w takich oto pojemnikach jak na fotce. ;-)


    dra 040.jpg dra 037.jpg
     
    Ostatnia edycja: 15 Grudzień 2010
  6. trawa

    trawa Fanka BB :)

    Święta tuż tuż i sobie przypomniałam, że zbliża się czas pieczenia pierniczków, więc odnalazłam sprawdzony przepis i pomyślałam, że się z Wami podzielę.
    Pierniczki są fantastyczne, jak się nie rozwałkuje ich za bardzo i zrobi się takie grubsze. Robię je co rok, jedną porcję do jedzenia, a drugą do powieszenia na choinkę. Fantastycznie pachną -miodzio!

    [FONT=&quot]Składniki[/FONT]
    [FONT=&quot]50 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    20 dag miodu
    12 dag masła lub margaryny
    1 jajo
    1 dag sody oczyszczanej
    2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika[/FONT]


    [FONT=&quot]Przepis[/FONT]
    [FONT=&quot]Mąkę wymieszać z sodą (czubata łyżeczka), zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód można też wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką).
    Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
    Ciasteczka można piec różnej grubości :) Ja, jak mam sporo czasu, wałkuję ciasto na grubość około 3 mm, i wykrawam dowolnego kształtu pierniczki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo sreberkiem posypanym mąką. Albo wałkuję grubsze ciasto i wycinam pierniczki specjalnymi foremkami do odciskania różnych świątecznych kształtów.
    Ciastka piec w nagrzanym piekarniku do około 180 st. około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
    Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną.
    Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza :) Można je lukrować i dowolnie ozdabiać. Nadają się do powieszenia na choince.

    Uwaga:
    Zamiast cukru pudru można użyć zwykłego cukru, ale wówczas kryształki będą widoczne w ciasteczkach.
    Amatorzy mniej słodkich wypieków powinni raczej zredukować ilość cukru do 10-15 dag, szczególnie, jeśli pierniki mają być lukrowane.[/FONT]
     

    Załączniki:

    Ostatnia edycja: 16 Grudzień 2010
  7. Lilijanna

    Lilijanna Moderator

    CIASTO LEMONKOWE KASIKZ

    15 dag biszkoptów
    ½ kostki masła
    1 galaretka cytrynowa
    40 dag sera białego śmietankowego – chodzi o to , żeby się dobrze zmielił.(ja daje taki zmielony w wiaderku)

    ½ szklanki cukru kandyzowanego brązowego
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki soku z limonki (kupić 2 limonki)
    ½ litra śmietany kremówki (Piątnica! Jak ta firma to może być 18% a nie kremówka)


    Biszkopty pokruszyć na kawałki małe. Masło roztopić i dodać do biszkoptów. Wygnieść razem, zrobi się taka masa. Wyłożyć ją na tortownicę na spód, przygnieść ręką, żeby było płasko.

    Galaretkę rozpuścić w połowie wody. Odstawić do ostygnięcia. Jak już będzie prawie zastygała – ser biały zmielić z cukrem waniliowym i 10 dag cukru brązowego (jak nie masz brązowego może być zwykły) oraz sokiem z limonki.

    Reszta cukru brązowego jest do posypania ciasta. Jak kupisz 2 limonki to każdą przekrój na pół, od każdej z połówek odkrój 2 plasterki (będą do dekoracji) i z reszty wyciśniesz akurat 2 łyżki soku.

    Teraz ubić śmietanę na sztywno. Piątnica się ubija. Jak będzie innej firmy – trzeba kupić kremówkę (33%) bo się nie ubije.

    I następnie do tej ubitej na sztywno śmietany dodajemy po łyżce sera białego na przemian z galaretką. Cały czas miksując. Jak już wszystko dodane to przelewamy na wyłożoną biszkoptami formę i wkładamy do lodówki na parę godzin aż zastygnie.

    Jak zastygnie to dekorujemy plasterkami limonki i posypujemy cukrem brązowym. Jak nie ma cukru brązowego – to zwykłym nie posypujemy bo nie daje ładnego efektu



    ps. Zdjęcie uzupełnię ;-)
     
  8. kłaczek

    kłaczek Fanka BB :)

    Ponieważ w święta nie cierpię kwitnąć w kuchni, zwykle staram się zorganizować na obiad coś w miarę dobrego a nie pracochłonnego. Jednym z takich "wynalazków" jest pieczeń z musztardą i miodem. Poza świętami też się nadaje.;-)Potrzebny nam kawał mięcha wieprzowego - może być schabiczek, szynka, albo inny szlachetny kawałek, wielkości dla nas odpowiedniej. Kawałek ów w całości obsmażamy na tłuszczu - używam oleju, po czym dolewamy szkalnkę mocnego bulionu (może być z kostki, z tym że kostka idzie w szkl. wody), dodajemy duuużo pokrojonej cebuli, liść laurowy, ziele angielskie, ew. czosnek. Jeśli bulionik był naturalny, dosalamy, jeśli z kostki nie solimy już. Tak podlane mięsko przykrywamy i pozostawiamy pyrkocące na malutkim ogniu przez godzinkę. W tym czasie mozemy oddawać się życiu rodzinnemu, czytać malować lub grać na fortepianie. Po godzince pyrkotania, zaglądamy do naszego mięska i dodajemy łyżkę musztardy (ostrej) i łyżkę miodu. Przykrywamy i znów zostawiamy na godzinkę na minimalnym ogniu. Kiedy już opanowałyśmy grę na fortepianie a nasze mięsko uzyskało właściwą miękkość i aromat (cebulka rozlazła się tworząc fajny sosik), możemy serwować nasze danie. Uwaga! Jeśli pichcimy schabik, będący z natury mięskiem dośc suchawym, warto go jeszcze przed podaniem pokroić w plastry i wrzucić z powrotem do sosu - jak się napije to wymięknie.;-)
     
  9. Lila001

    Lila001 Gość

    A wiec i ja umieszczam przepis na tort z masa cukrowa;-)
    Moze zaczniemy od masy cukrowej ktora pokrywamy tort i wykonujemy ozdoby:-)
    Masa cukrowa
    Skladniki:
    700g cukru pudru (+ 2 łyżki na rozwałkowanie)
    4 listki żelatyny (20g)
    woda
    Dodatkowo używałam czystej i bardzo delikatnie zwilżonej ściereczki po rozwałkowaniu. Przed nałożeniem masy cukrowej na tort, położyłam na nią ściereczkę przez około 10-15 sekund, aby była bardziej elastyczna przy układaniu.

    Wykonanie:
    Listki żelatyny łamiemy na kawałki i moczymy przez 5min w zimnej wodzie, po czym wyciągamy je i rozpuszczamy w 10-15 łyżkach gorącej wody. (Żelatynę w proszku (20g) od razu rozpuszczamy gorącej wodzie).

    Do 650g cukru pudru dodajemy 5 łyżek rozpuszczonej żelatyny i zagniatamy podobnie jak ciasto, powinna zajść potrzeba aby dodać kolejne 2 łyżki żelatyny, więc dodajemy i dalej zagniatamy. Na początku cukier może się nie sklejać (nie przejmować się ) z żelatyną lub masa będzie za klejąca, wtedy można dodać troszkę cukru lub żelatyny i cierpliwie wyrabiać cały czas masę, aż uzyska jednolitą konsystencję.
    Masę cienko rozwałkowujemy na grubość około 2mm, przy wałkowaniu stolnicę i masę należy obsypać łyżką cukru pudru aby się nie przyklejała, podsypywać delikatnie kilka razy.

    Przygotowujemy ją tuż przed nałożeniem na tort, ponieważ rozwałkowana szybko wysycha i twardnieje.

    Jak pisałam na początku przed samym nałożeniem masy cukrowej położyłam na nią bardzo delikatnie zwilżoną ściereczkę, aby nadać jej większej elastyczności.

    A tytaj wklejam link jak wykonac rozyczki---->http://qchnia.wordpress.com/2009/02/12/roze-z-masy-cukrowej-masa-cukrowa-bez-glukozy/

    Chcialam dodac ze masa nie jest moim przepisem tylko zaczerpnietym ze strony internetowej

    A teraz pora na krem
    Do wykonania tortu potrzebne beda nam dwa biszkopty, przekrojone na cztery placki;-) oraz dzem wisniowy.
    krem z nutella
    Skladniki:
    *1 kostka margaryny
    *słoik Nutelli 350g
    Wykonanie:
    Margarynę utrzeć na puch i dodawać po łyżce Nutelli.

    Przed przelozeniem tortu kremem i dzemem, nasaczylam placki biszkoptu ponczem (1 szklanka wody, sok z jednej cytryny, 1 lyzeczka cukru). Przekladanie zaczelam od dzemu, potem poszly dwie grube warstwy kremu.
    Po przelozeniu tortu trzeba wysmarowac boki i gore masa maslana aby nasza masa cukrowa sie nie rozpuscila.
    Masa maslana:
    ½ szklanki cukru,
    1 kostka masła,
    2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego),
    sok z cytryny (z około połowy).

    Masło utrzeć na puch, dodać resztę składników. Masą maślaną wysmarować tort.

    Przed pokrywaniem tortu masą cukrową warto tort schłodzić w lodówce. Będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować.
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 18 Styczeń 2011
  10. reklama
  11. Lila001

    Lila001 Gość

    Dziewczyny troszke to nie skladnie napisalam:sorry2::sorry2::sorry2: ale mam nadzieje ze kazda zrozumie dodaje jeszcze zdjecia tortu
     

    Załączniki:

  12. Achax

    Achax Aktywna w BB

    Niniejsza sałatka jest łatwa i szybka do zrobienia. Zasmakowałam jej u koleżanki.

    SAŁATKA Z MAKARONU

    Makaron,który wygląda jak ryż - pół paczki - ugotować, ostudzić.
    Zielony ogórek ok. 1 1/2 - 2 - pokroić w kosteczkę.
    Pokrojone ogóreczki wymieszać z makaronem, dodać majonez, przyprawę tzatzyki i doprawić do smaku (uwaga - w przyprawie do tzatzyków jest sól - lepiej nie przesadzać z soleniem makaronu).
     

Poleć forum