reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Aniołkowe Mamusie szaleją w kuchni

reklama
Skladniki na 5 buleczek pita:
1,5 szkl mąki (plaskie)
Pól szklanki letniej (cieplawej) wody
Pól lyzeczki soli
5 g suszonych drozdzy (instant)

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drozdzami i solą. Dolac wodę, wymieszać i wyrobic chwilę na gladkie ciasto. Zrobic z ciasta kulę, wlozyc do miski, przykryc folia spozywczą i sciereczką. Dac w cieple miejsce na ok. 1,5 godz.
Gdy wyrosnie, uderzyc pięścią i podzielic na 5 czesci. Kazdą czesc wyrobic w kulkę i walkować na grubosc powiedzmy biszkopcika a wielkosc dloni.
Kazdy placek klasc na osobny kwadrat wyciety z papieru do pieczenia. Poczekac 40 min az ciasto znow "ruszy" w tym czasie nie dotykać. W miedzyczasie piekarnik razem z blachą nagrzać do 220st z termoobiegiem.
Po tych 40 minutach czekania wyjac blachę i bardzo ostroznie przekladac szpatulką surowe buleczki razem z papierem na blachę (to wazne, zeby zrobily się kieszonki w bulkach). Piec 6 minut, bo gdy zostawimy dluzej do zrumienienia, zeschną się.
 

Załączniki

  • tmp_10872-received_1610010199057101-974483178.jpeg
    tmp_10872-received_1610010199057101-974483178.jpeg
    146 KB · Wyświetleń: 93
A i tak mi się zdjęcie nie załadowalo :( @nafoczka, pomozesz? Da się dorzucic do mojego posta te zdj?

Mam męża informatyka, a w domu ciulowy internet. Szewc bez....


Ps pozdrowienia od Foczusi :*
received_1610010212390433.jpeg
received_1610010199057101.jpeg
 

Załączniki

  • received_1610010212390433.jpeg
    received_1610010212390433.jpeg
    109,5 KB · Wyświetleń: 546
  • received_1610010199057101.jpeg
    received_1610010199057101.jpeg
    146 KB · Wyświetleń: 555
Domowa, zdrowa i przepyszna nutella.

1 bardzo miękkie awokado
1 dojrzały i miękki banan
2-3 łyżeczki kakao
1-2 łyzeczki miodu (wg smaku)
ja dodalam jeszcze lyzke masla orzechowego

Wszystko ugnieść widelcem i gotowe!
 

Załączniki

  • tmp_16902-received_1612713502120104-974483178.jpeg
    tmp_16902-received_1612713502120104-974483178.jpeg
    115,6 KB · Wyświetleń: 81
Ostatnia edycja:
reklama
Kasiu a na takie małe papryczki pikantna , takie okragle masz jakiś przepis :)? dostalam od sasiada dwa worki i nie wiem co z nich zrobić o_O a normalnie na surowo są nie do zjedzenia dla mnie :D
 
Do góry