reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Aniołkowe Mamusie szaleją w kuchni

Przecier pomidorowy na zimę

5kg dojrzałych pomidorów, 3łyżki soli, 1łyżka pieprzu, 2 listki laurowe, 2cebule, 2 łyżki słodkiej papryki

Pomidory pokroić w kostkę i gotować na małym ogniu koło godziny pilnując by się nie przypaliły. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do pomidorów. Przyprawić przecier sola , pieprzem, papryką i liśćmi laurowymi. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez pół godziny. Całość przetrzeć przez sitko po uprzednim wyjęciu liści laurowych i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować przez 10 minut.
 
reklama
Cześć dziewczynki :) przyklejam się do Was bo lubię pitrasic.... :) mam dla was przepsi na pyszne piersi kurze w zupce cebulowej ;
Składniki ; 2 cale piersi z kurczaka, 2 zupy cebulowe w proszku, smietana 30 %. piersi kroimi na mniejsze kawalki, obtaczamy w zupie cebulowe(w tym proszku) ukladamy w zaroodpornym naczyniu, zalewamy śmietana i do piekarnika na 180 stopni. Jak juz piers bedzie miękka a ze smietanki zrobi sie gesty sosik wyciagamy i wciągamy ze smakiem :) mówię Wam paluskzi lizac :)
 
Wzielo mnie na dynie... Na pierwszy ogien poszla dynia z kurza gira z piekarnika, wynalazek tylez prosty co pyszny. Polega to na tym, ze bierzemy dynie (u mnie pizmowa tylko w zasiegu, wiec poszla cala), obieramy, pozbawiamy przyszlych mlodych (pesteczki po wysuszeniu pozeramy bo zdrowo), kroimy w duze kawaly i lokujemy w podsmarowanym jakims tluszczykiem naczyniu zaroodpornym. Do tego dorzucamy pokrojona z grubsza (krazki lub piorka) cebule i wrzucamy kilka zabkow czosnku. Solimy i pieprzymy do woli lub jak kto woli do smaku. Na wierzch kladziemy kurza gire (niektorzy mowia na to elegancko "nozka", ale w rozmiarze jaki tu jest dostepny, to nozka nie jest), rowniez traktujemy ja sola i pieprzem, przykrywamy calosc i pakujemy na +- 40 minut do piekarnika w ktorym jest jakies 200st. ciepla. Po tym czasie zdejmujemy pokrywke i pieczemy nadal az sie ladnie miesko zrumieni. Jesli dynka sie w tym czasie rozdyzda, to sie mowi trudno.;-)
Z rozpedu poleciala dzis zupka:
Podsmazamy na maselku pokrojona dynie, podlewamy lekko woda, dodajemy pokrojone drobno ziemniaki i niech sie dusi. Jak sie na miekko przerobi, traktujemy malakserem. W zasadzie powinno sie przetrzec przez sito, ale ja nie lubie sie przemeczac. Dodajemy kostke warzywna lub wywar z warzyw, doprawiamy sola, pieprzem, curry i wciskamy czosnek - ilosc wg upodoban - dodajemy mleko kokosowe. Na talerzu mozna posypac wiorkami kokosowymi, serwujesz z grzankami. Kokosik fajnie sie komponuje z pieprzem i curry, calosc jest bardzo delikatna.
 
Pierniki

1kg miodu
2 kostki margaryny
½ kostki smalcu
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki zmielonych goździków
5 ziaren zmielonych ziela angielskiego
3 czubate łyżki kakao

Wszystko rozpuścić i zagotować.

8 całych jaj
2 szklanki cukru

Ubić to.

Dodać ½ szklanki mąki – ubić.
Dodać rozgrzany tłuszcz z miodem – wymieszać. Dodawać mąkę – 3 kg. Przed końcem dodać sodę 8 łyżeczek rozpuszczoną w szklance jogurtu lub kefiru.

Piec po ok. 5 dniach. Oczywiście jesteśmy w posiadaniu odpowiednich foremek. Piec w 200 stopniach C. Piec nastawić na grzanie od góry i dołu. Blachę lekko natłuścić albo papier do pieczenia. Z blachy super zjeżdżają. :-p

To jest przepis na duuuuużo pierników, ja robię z połowy i starcza nam na dobre pół roku i zawsze są świeże.

Moja mama ma jeszcze resztkę zeszłorocznych, a są przepyszne i świeżutkie.
 
to teraz ja przpis po mojemu
dawno zapomniany

BLOK CZEKOLADOWY
3 szkl mleka w proszku
maslo
szkl cukru
6 lyzek kako
herbatniki -ilosc wdl uznania
pol malej paczkii zurawiny
mieszanka keksowa
pol szkl mleka

Mleko z maslem zagrzac, dodac kakao i cukier i zgarzac do rozpuszczenia. Zdjąc z ognia dodac 3 szklanki mleka w proszku i miksowac do gladkiej masy ( w ostatniej fazie do miksowania potrzeba duzo siły)
jak ostygnie troche dodac pokruszone herbatniki, keksowke i zurawine wymieszac lopatka. Blache wysmarowac maslem, polozyc na to papier do pieczenia (lepiej sie trzyma) i wykladac mase czekoladową, na koncu lekko ugniesc i wygladzic wilgotna dlonia.
Wstawic do lodowki, im dluzej stoi tym lepszy:)

MASA Z PIANEK MARSHELLIN ( JO JO) alternatywa dla masy cukrowej
400 g pianek
szklanka cukru pudru
3 lyzki wody

Pianki roztapiamy w kąpieli wodnej na jednolita mase, w trakcie dodaje 2 lyzki wody.
Jak już pianki sa calkiem roztopione dodałam puder, tylko tego pudru stopniowo dodajemy, masa sie bardzo lepi do rak ale podsypujac ja pudrem stopniowo przestaje, trzeba uwazc zeby za duzo nie wsypac bo za twarda bedzie.
I z takiej masy mozna fajne rzeczy zrobic niestety nie mam zdjec, ale polecam jeden minus jest strasznie slodka, ale raz na jakis czas nie zaszkodzi

Ptasie mleczko

3 galaretki czerwone
3 galaretki zielone
6 sniezek
4 fixy
mleko
3 galaretki czerwone rozpuscic w 2 szklankach goracej wody i 3 zielone rozpusic w 2 szklankach wody. Ostudzic , ale nie do stezenia. 3 sniezki zmiksowac z 600ml mleka plus 2 fixy, i dodac galaretki czerwone i tak samo z druga partia sniezek.
Do blachy wlewamy czerwona mase a potem zzielona, i stawiamy do lodowki
 
Anulka - sałatka na bardzo szybko i świeżo.

Sałata lodowa
fasola czerwona
ogórek kiszony
ogórek zielony
pomidorki koktajlowe
słonecznik
pierś z kurczaka

sos:
majonez
jogurt naturalny
odrobina czosnku, soli i cukru do smaku

Wszystkie składniki wymieszać, wiadomo :) Pierś z kurczaka jednak pokroić w kosteczkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i podsmażyć na patelni. Słonecznik (obrany oczywiscie) też uprażyć na patelni i tak przygotowane wrzucić do sałatki. Całość polać sosikiem. Sałatka przetestowana na mięsożercach nienawidzących warzyw. Wciągają wszystko jak odkurzacz :)
 
Sałatka gyros
filet z kurczaka
ogórki kiszone
papryka
kukurydza
kapusta pekińska
przyprawa do gyrosa
olej
majonez
ketchup


Kurczaka doprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na oleju, ułożyć w misce bądź innym naczyniu na kurczaka nałożyć majonez i ketchup wyłożyć pokrojone w kostkę ogórki polać ketchupem ,na to wyłożyć pokrojoną paprykę , kukurydzę na kukurydzę wyłożyć trochę majonezu i kapustę pekińską polać ketchupem i ozdobić kukurydzą.
 
Omlecik a'la pizza:)

3 jajka
3 łyżki mleka
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
żółty ser
kilka plasterków szynki
czubrica zielona

Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać mąkę i mleko (mieszając powoli). Obie masy połączyć dokładnie mieszając. Na patelni rozgrzać masełko, a następnie wylać na nią masę jajeczną. Kiedy omlecik się zarumieni, przewrócić go na drugą stronę, a po kilku minutach położyć na nim szyneczkę, żółty ser (starty na tarce o drobnych oczkach) i posypać czubricą. Smacznego
 
reklama
Czesc Dziewczeta, ja jestem kiepska w kuchni, nie lubie zbyt, ale musze, zeby nie umrzec z glodu :) Od zawsze stosowalam kuchnie szybka i smaczna i wyladowalam we Wloszech, gdzie taka kuchnia istnieje i ja wlasnie stosuje. Jednym z dan ulubionych jest...

-Risotto-
Na głebsza patelnie leje troche oliwy i wrzucam drobno pokrojona cebulke,
jak sie troche zeszkli wsypuje pokrojone grzybki- wczesniej musza byc namoczone!! (* albo jak kto woli wrzuca co chce),
trzymam chwile na ogniu, potem wsypuje ryz (najlepszy jest taki specjalny do risotto,parboliczny, surowy oczywiscie)- dla dwoch osob 2/3 szklanki ryzu wystarczy, mieszam to wszystko,
trzymam chwile na ogniu i dodaje 1/3 szklanki bialego wina, wytawnego lub polwytrawnego.
Caly czas mieszajac czekam, az ryz wchlonie wino, a pozniej zaczynam dolewac po troszke goracy bulion (zazwyczaj robie z kostki rosolowej, choc lepszy jest taki prawdziwy). Gotuje tak mniej wiecej 20 minut, czesto mieszajac i dolewajac bulion. Pod koniec, gdy ryz jest juz "al dente" dodaje lyzke startego parmezanu lub grany (ale nie jest konieczny). Risotto mozna jesc mniej lub bardziej geste, ja wole mniej, dlatego pod koniec gotowania dolewam jeszcze troche rosolku :) Na talerzu mozna posypac zielona pietruszka i oczywiscie parmezanem czy grana.

* to znaczy: zielony groszek, szpinak, dynia, ziemniaki, marchewka, grzyby swieze, cukinia, papryka itp.
 
Do góry