reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Aniołkowe Mamusie szaleją w kuchni

Nastepny prosty przepis na obiad dla milosnikow brokulow.

PASTA Z BROKULAMI

- Ugotowac brokula "al dente", jak przestygnie podzielic go na mniejsze kawalki.
- Ugotowac makaron "al dente" (co sie chce: rurki, swiderki, kokardki itg).
- Na glebsza patelnie wlac troche oliwy (oleju) i dodac zgnieciony zabek czosnku, podsmazyc przez chwilke, az do delikatnego zeszklenia sie czosnku i wydania intensywnego zapachu, dodac paste i brokuly, wymieszac wszystko dokladnie, potrzymac na ogniu w celu podgrzania. Na talerzu posypac grana lub parmezanem.
Smacznego!
 
reklama
Zyje w kraju makaronow, wiec nastepny prosciutki przepis na paste.

Pasta z tunczykiem

Na olej wrzucic troche pokrojonej cebulki i zabek czosnku, zeszklic wszystko ladnie (ja dodaje jeszcze drobniutko posiekany kawalek marchewki, bo lubie), dodac przecier pomidorowy i podrobionego tunczyka z puszki (najlepiej w sosie wlasnym lub oleju, przy czym nalezy sos lub olej odlac). Wszystko pomieszac, potrzymac chwile na ogniu, zeby sie ladnie skomponowalo.

Makaron (wg uznania jaki) ugotowac "al dente" oczywiscie w osolonej wodzie. Odcedzic, wrzucic z powrotem do garczka, dodac sos z tunczykiem, pomieszac i potem nakladac na talerz. Mozna posypac grana lub parmezanem i zielona pietruszka.

Ja wszystko robie "na oko", wiec nie moge wam tu podac dokladnych proporcji. Jak sosu mam za duzo, to go zostawiam na dzien nastepny:) Po milionie razy natomiast juz sie wycwanilam w gotowaniu "mniej-wiecej" :):cool:
 
Sernik z jogurtów greckich

6-7 jaj
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
3 jogurty greckie
2 budynie śmietankowe małe
biszkopty okrągłe


żółtka utrzeć z cukrem , dodać wszystkie składniki i wymieszać dodać wcześniej ubitą pianę z białek masę wyłożyć na blachę wyłożoną biszkoptami piec 45 minut w temp 170stopni , i teraz mam dylemat bo w przepisie jest mała blaszka ,a my zrobiłyśmy na dużej tortownicy i wyszło ok a piekłyśmy bez termoobiegu ponad godzinkę z termoobiegiem mniej więcej tyle ile w przepisie trzeba piec ,a najlepiej sprawdzić czy się przepiekł , mam nadzieję ,że Wam zasmakuje, smacznego:)
 
Ja dodaje przepis na coś słodkiego;)
Rafaello
SKŁADNIKI:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 galaretki cytrynowe
- 20 dag wiórków kokosowych
- 0,5 l śmietany kremówki 30%
- 2 paczki biszkoptów podłużnych lub zrobić biszkopt
- likier kokosowy do maczania biszkoptów
- prażone migdały

Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody, czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do galaretki, mieszać aż się rozpuści, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić i stopniowo dodawać tężejącą galaretkę z czekoladą. Na samym końcu wsypać wiórki kokosowe (zostawić troszkę do dekoracji).
Dno dużej prostokątnej blachy wyłożyć biszkoptami nasączonymi w likierze, wlać masę, udekorować wiórkami i migdałami.
Prażone migdały:
włożyć na 10 min do nagrzanego na 200 C piekarnika.
Smacznego:tak:

Doczytałam przed chwilą że któraś z dziewczyn chciała przepis na karpatkę:tak: a więc proszę:
Karpatka:
Ciasto:
- szklanka wody
- pół kostki margaryny
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki tortowej
- 5 jajek
Krem:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 0,5 l mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 300 g masła
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Wodę zagotować z margaryną, cukrem i solą. zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i energicznie mieszać, aż zrobi się jednolita szklista masa (ok 5-7min.)
Gdy ostygnie miksować i dodawać po jednym jajku. ciasto podzielić na dwie części i na 2 posmarowane tłuszczem blachy i posypane mąką. Piec w temperaturze 180 C. Jak się upiecze i zezłoci zmiejszyć temperaturę do 100 C. i wysuszyć przy uchylonych drzwiczkach. 1/3 szklanki mleka odlać. jajka roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i dodać do tego mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z budyniem i jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem, jak zbieleje dodawać wystudzony budyń. Dolać łyżkę soku z cytryny.
Tak przygotowaną masę nakładamy na ciasto i przykrywamy;-)
Jeszcze raz smacznego:tak:
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
TIRAMISU (czyli TIRA MI SU czyli ciagnij mnie w gore czyli ciasto na dola :) )

500 g sera Mascarpone
6 jajek swiezych!!
100 g cukru (my dajemy brazowy)
Paczka biszkoptow (najlepiej savoiardi)
ok 3 fiizanki kawy mocnej poslodzonej (chlodnej)
kakao gorzkie do posypania wierchu
martini czerwone lub likier do dodania do kawy (od lyzeczki wg uznania:) )

W misce nalezy polaczyc zoltka z cukrem, (mozna wymieszac za pomoza miksera) do uzyskania jednolitej masy, pozniej dodawac maskarpone i mieszac dalej.

Do innego pojemnika wlac kawe z martini i w niej maczac biszkopty (dosyc szybko z obu stron, zeby sie nie rozpadly pod wplywem kawy) i ukladac je w naczyniu (ja uzywam takiego prostokatnego szklanego).

Po ulozeniu jednej warstwy z biszkoptow przykryc ja masa z mascarpone i ukladac druga warstwe, pozniej ja tez przykryc maskarpone i na koncu posypac gorzkim kakao.

Wlozyc do lodowki przynajmniej 2 godziny przed konsumpcja :p
 
[h=1]Rolada ze szpinakiem i łososiem
Składniki:
[/h]
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 2 łyzki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 2 serki Almette śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
  • łosoś w plastrach 400g
Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, czosnek przecisniety przez praskę, sól, pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, żeby nie było grudek. Wylewamy na dużą blachę (taką, która odpowiada wielkości piekarnika, zazwyczaj jest z nim w komplecie) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem wymieszanym z roztartym czosnkiem i na to układamy łososia tak, aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy
ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy w plastry.

Ja robiłam wg tego przepisu z netu i mi wszystkim bardzo smakowało. Tylko jeśli ktoś jest taką blondynką jak ja to podpowiadam że papier do pieczenia i śniadaniowy to nie to samo i że to trzeba zrobić na tym do pieczenia i najlepiej jak największy ten placek upiec. Smacznego!!!
 
Losos dzwonki w folii

Lososia obsypujemy sola, pieprzem (jak ktos lubi), przyprawa do ryb i kladziemy na folie aluminiowa.
Na wierch kladziemy:
plasterek cytryny,
swiezy rozmaryn
i kawaleczek masla,
obsypujemy koperkiem.
Kazdy kawalek ryby, dzwonek owijamy osobno w folie (jak takie prezenciki) i wkladamy do naczynia zaroodpornego lub na blache. Pieczemy w temp 170-180°C przez ok 20 min, po czym rozkladamy folie i dopiekamy jeszcze ok 10 min. Doskonalym dodatkiem jest surowka z kapusty z koperkiem. Niebo w gebie kto lubi ryby:)
DSC_0523.jpgDSC_0527.jpg
 
Witajcie kobietki :-)


SAŁATKA Z KURCZAKA
Składniki
pierś z kurczaka 1 sztuka
kukurydza puszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
kapusta pekińska 1 sztuka
ser żółty 100 gramów
jajka na twardo 4 sztuki
papryka 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżka
majonez 200 gramów


Pierś z kurczaka pokroić na paski i usmażyć na rumiano posypać solą, pieprzem, i przyprawą do kurczaka, odstawić do wystudzenia. Kapustę pokroić w kostkę, nie szatkować.. cebulę drobno, jabłko w kosteczkę, paprykę w paseczki jajka na kawałeczki, ser żółty w paseczki.. Wlożyć wszystkie rozdrobnione składniki do naczynia, dodać drobno pokrojone mięso skropić sokiem z cytryny doprawić do smaku wymieszać z majonezem...


 
UWAGA dziewczyny temat "pełny brzuszek- REAKTYWACJA"
k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,13_tl_orig.gif


Zacznę od początku:
1. Fajnie by było wrzucać wasze autorskie zdjecia. ZNACZNIE pobudza to wyobraźnię :p
2. Jeśli będą pytania do przepisu to napiszcie tylko ze edytujecie przepis wtedy wszystko będzie w jednym wpisie.
Jeśli coś jeszcze chcecie w ramach porządku to napiszcie :)

Ja wam juz się chwaliłam ale zacznę od swoich przetworów
2017-07-25 18.59.54.jpg

Od górnej prawej: sok z mięty, sok z porzeczki, czekodzem, ketchub z cukinii , zielona papryczka, leczo, buraczki, ogórki kiszone, korniszony, sałatka z ogorkow curry
Coś ktoś? :D
 

Załączniki

  • k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,13_tl_orig.gif
    k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,13_tl_orig.gif
    107,5 KB · Wyświetleń: 770
  • 2017-07-25 18.59.54.jpg
    2017-07-25 18.59.54.jpg
    103,5 KB · Wyświetleń: 754
reklama
Do góry