reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Badania, obciążenie genetyczne

Dzień dobry, od dłuższego czasu zastanawiamy się z mężem nad perspektywą posiadania dziecka. Jednak w mojej rodzinie jest bardzo dużo chorób, wiele nowotworów, cukrzyc, białaczek i jeszcze 2 choroby genetyczne. Zwróciłam się ze swoimi wątpliwościami do ginekologa, który w sumie kazał się nie bać i zachodzić. Jak można się domyślić - zupełnie mnie to nie przekonało i chciałabym chociaż poznać inne opcje - czy ktoś może wie, jakie badania mogę wykonać żeby sprawdzić jakie są perspektywy, że moje dziecko będzie zdrowe?

reklama
@ekubacka12 Może po prostu zbadajcie z mężem/partnerem Wasze kariotypy?
Szczerze mówiąc - to chyba nie ma już ludzi, gdzie w rodzinie nie ma chorób. W większości są to choroby cywilizacyjne i nic na to nie da się poradzić. Dla spokojnej głowy (oprócz kariotypów) dla spokojnej głowy możesz dodatkowo zrobić:
1. pakiet tarczycowy
2. trombofilia wrodzona
3. zespół antyfosfolidowy
4. wirusowe w klasie igg i igm (toksoplazmoza, różyczka, cytomegalia, ewentualnie parwowirus)
5. cytologia
6. wymaz w kierunki chlamydia/mycoplasma/ureoplasma
Powyższe badania nie sprawią, że dziecko będzie zdrowe, ale mogą pomóc ciąży - zarówno w jej zajściu, jak i utrzymaniu.

Do góry