reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Badanie pappa

Każdy ceniący się ginekolog tak powie, przecież to też rozmowa z genetykiem jak ryzyka wyjdą wysokie lub średnie...nie tylko sam ginekolog tutaj nas kieruje na amniopunkcję.
tak naprawdę to ginekolog daje skierowanie do poradni genetycznej. Dopiero genetyk podejmuje decyzję na podstawie badań itp. Czy taka amniopunkcja ma być wykonana czy nie i to on kieruje na to badanie. Przynajmniej ja tak miałam.
Potem już miałam wizytę i usg przed samą amnio. Samo pobranie materiału to jest dosłownie chwila.
Tak więc decyzja nie należy tylko do jednego lekarza, a przynajmniej do kilku.

No ale cóż amniopunkcja była i będzie demonizowana, tak samo badanie Pappa. Gdyby takie badania nie były potrzebne to nie byłyby refundowane. A od kilku lat nawet Pappa jest na NFZ 🤷‍♀️

reklama
Uważam że nie do końca pappa to dobre badanie z tego co czytalam i co opini słyszałam co lekarz i co historia to inna opinia... więc coś jest chyba z nim nie tak.....owszem wiem na czym.polega nifty
Nie miałam super wyniku testu pappa, ale ryzyka byly niskie. Nieprawidłowości na usg spowodowały, ze w 16tc robiłam nipt. Nie rozważałam tego wcześniej, wybrałam nifty pro, bo tylko ta nazwa gdzieś mi sie obiła o uszy. Wynik nifty prawidłowy, córka urodziła się zdrowa, ale.... doczytałam później czym jest ten test i teraz w razie jakichkolwiek podejrzen nieprawidłowości prawdopodobnie zrobiłabym któryś z testów nipt (niekoniecznie nifty), ale nie byłabym juz taka spokojna o to, ze jeśli wynik jest prawidłowy to dziecko jest zdrowe i zdecydowałabym się na amniopunkcję z mikromacierzami. Poza tym dzięki pappa lekarz od 12tc wdrożył mi acard, co zapobiegło wystąpieniu stanu przedrzucawkowego.

Do góry