reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bardzo wysokie przeciwciala anty-tg ,pomocy

Dołączył(a)
6 Czerwiec 2020
Postów
13
Witam ,jestem tu kompletnie nowa .




Dołączyłam tu ponieważ jestem już bezradna .Bardzo bym chciała zacząć starania o dziecko(pierwsze starania o pierwsze dziecko) w tym miesiącu najlepiej. Ale bardzo martwią mnie wyniki..chcialabym prosic o pomoc . Wizyta u endokrynologa (pierwszy raz) 16.06 a wyniki nieciekawe + brak u mnie obiawow..
27.05 wyniki :
Tsh - 3.78 (0,2-4,5) ( pod koniec lutego miałam 2.6 dopóki nie zaczęłam brać tabletek z jodem (witamin przed ciążą))
Ft3 - 3.56 (2-4.4)
Ft4 - 1.18 (0.93-1.7)
Homocysteina - wyszła bardzo ładna
Hemoglobina - 12.7
Ferrytyna - 12.67 (13-150)
Atpo - 24 (0-34)
Atg - 355 (0-115)😓
Nie rozumiem dlaczego takie wyniki są,skoro czuje się dobrze. Jakbym nie chciała być mamą to wcale bym nie wiedziała że coś jest nie tak ze mną ,bo nie mam obiawow żadnej choroby ,więc nie robiłabym wyników..
Zaczęłam suplementowac :
Wit B,C , d3k2mk7
olej z wiesiołka
Pikolinian cynku
Selen (co drugi dzień)
Omege 3
Ale boje się , że to nie wystarczy ;/

Dodam , że ginekologicznie jest wszystko dobrze,okres regularnie,nawet owulacje są i to jest przykre , że coś się i tak dzieje ,a ja nawet nie odczuwałam tego 😭
Boje się że tak wysokie anty-tg nie pozwoli mi nigdy zajść w ciążę
 
reklama

Mamaona

Fanka BB :)
Dołączył(a)
17 Maj 2018
Postów
1 066
Anty tg faktycznie wysokie, ale reszta jest wcale nie jest nieciekawa. Zrób usg tarczycy i idź do endokrynologa, napewno szybko wyprostuje wyniki. Powodzenia
 

Balbinka1991

Fanka BB :)
Dołączył(a)
4 Maj 2020
Postów
977
Ja miałam pierwszy raz badania na przeciwciała tarczycowe w lutym i wtedy wyszło atg 286 przy dobrych hormonach. W kwietniu zaszłam w ciążę jestem w 10 tc i badalam znów przeciwciala i atg spadło do 45 więc jest w normie hormony ok.
 
Dołączył(a)
6 Czerwiec 2020
Postów
13
Bardzo gratuluję. Ja mam niestety 355 😭 Boje się , że one mają również wpływ na ciążę i jej utrzymanie :( Jest Pani na hormonach tarczycy?
 

Tinka31

Fanka BB :)
Dołączył(a)
20 Kwiecień 2020
Postów
1 205
Witam ,jestem tu kompletnie nowa .




Dołączyłam tu ponieważ jestem już bezradna .Bardzo bym chciała zacząć starania o dziecko(pierwsze starania o pierwsze dziecko) w tym miesiącu najlepiej. Ale bardzo martwią mnie wyniki..chcialabym prosic o pomoc . Wizyta u endokrynologa (pierwszy raz) 16.06 a wyniki nieciekawe + brak u mnie obiawow..
27.05 wyniki :
Tsh - 3.78 (0,2-4,5) ( pod koniec lutego miałam 2.6 dopóki nie zaczęłam brać tabletek z jodem (witamin przed ciążą))
Ft3 - 3.56 (2-4.4)
Ft4 - 1.18 (0.93-1.7)
Homocysteina - wyszła bardzo ładna
Hemoglobina - 12.7
Ferrytyna - 12.67 (13-150)
Atpo - 24 (0-34)
Atg - 355 (0-115)😓
Nie rozumiem dlaczego takie wyniki są,skoro czuje się dobrze. Jakbym nie chciała być mamą to wcale bym nie wiedziała że coś jest nie tak ze mną ,bo nie mam obiawow żadnej choroby ,więc nie robiłabym wyników..
Zaczęłam suplementowac :
Wit B,C , d3k2mk7
olej z wiesiołka
Pikolinian cynku
Selen (co drugi dzień)
Omege 3
Ale boje się , że to nie wystarczy ;/

Dodam , że ginekologicznie jest wszystko dobrze,okres regularnie,nawet owulacje są i to jest przykre , że coś się i tak dzieje ,a ja nawet nie odczuwałam tego 😭
Boje się że tak wysokie anty-tg nie pozwoli mi nigdy zajść w ciążę
Proponuję jednak zaczekać na wizytę u Endo i zobaczyć co powie. Miałam podobne TSH kiedyś, ale dostałam euthyrox, ponieważ najlepiej mieć wynik ok 1,5 przy staraniu się o dziecko ☺️ Anty TG faktycznie wysokie,ale ciężko mi się wypowiedzieć, bo ja miałam podwyższone przy chorobie Gravesa Basedowa (reszta wyników też mi zwichrowała - niestety hormony dały się we znaki po poronieniu 😕). U Ciebie może być zupełnie coś innego, ale bardzo dobrze, że odpowiedzialnie przygotowujesz się do macierzyństwa robiąc badania 😉 myślę, że Endo Cię pokieruje i za jakiś czas będziesz szczęśliwa mamcią, czego życzę z całego serca i trzymam mocno kciuki! ☺️
 

kasiaa91

Fanka BB :)
Dołączył(a)
29 Grudzień 2019
Postów
4 615
Tsh - 3.78 (0,2-4,5) ( pod koniec lutego miałam 2.6 dopóki nie zaczęłam brać tabletek z jodem (witamin przed ciążą))
Ft3 - 3.56 (2-4.4)
Ft4 - 1.18 (0.93-1.7)
Homocysteina - wyszła bardzo ładna
Hemoglobina - 12.7
Ferrytyna - 12.67 (13-150)
Atpo - 24 (0-34)
Atg - 355 (0-115)😓
Nie rozumiem dlaczego takie wyniki są,skoro czuje się dobrze. Jakbym nie chciała być mamą to wcale bym nie wiedziała że coś jest nie tak ze mną ,bo nie mam obiawow żadnej choroby ,więc nie robiłabym wyników..
Zaczęłam suplementowac :
Wit B,C , d3k2mk7
olej z wiesiołka
Pikolinian cynku
Selen (co drugi dzień)
Omege 3
Ale boje się , że to nie wystarczy ;/

Po tych wynikach widać, że tarczyca nie jest wydajna i oczywiście, że sama suplementacja nie wystarczy. Czujesz się ok bo hormony tarczycowe są jeszcze w normie, ale by takie były przysadka musi je bardzo mocno stymulować (stąd takie tsh). Powinnaś przyjmować hormony tarczycy a nie suplementy.

Wysokie TG jest wskaźnikiem immunologicznym, te przeciwciała niszczą tarczycę więc jej stan będzie się zapewne pogarszał a nie polepszał. Przy wysokim
TG koniecznie musisz zrobić usg tarczycy.
Na szczęście przy suplementacji hormonów można tarczycy nie mieć wcale a w ciąży być i ją szczęśliwie donosić :) ale przed zajęciem w ciąże zrób z tarczycą porządek bo nieleczona ma tragiczny wpływ na rozwój płodu, szczególnie rozwój umysłowy.
 
reklama

Balbinka1991

Fanka BB :)
Dołączył(a)
4 Maj 2020
Postów
977
Bardzo gratuluję. Ja mam niestety 355 😭 Boje się , że one mają również wpływ na ciążę i jej utrzymanie :( Jest Pani na hormonach tarczycy?
Jeśli chodzi o mnie to nie jestem, hormony dostaje się jak wyniki tsh,ft3 lub ft4 są nieprawidłowe. Albo jeśli twoje tsh jest powyżej 2,5 i chcesz zajść w ciążę. Samych przeciwciał się nie leczy.
 
Podobne tematy
Autor Tytuł Forum Odpowiedzi Data
Alutka1983 Bardzo wysokie Beta hcg Potrzebuję porady 11
Tysiek991 Bardzo wysokie anty TPO Potrzebuję porady 11
N Czy to ciąża? Bardzo sie boje Ciąża, poród, połóg 9
K Bardzo blada kreska na teście Staramy się 9
Patrycja240 Mocne bóle w podbrzuszu ,bardzo prosze o radę Potrzebuję porady 15
D Bostonka? Bardzo proszę o poradę. Potrzebuję porady 31
H Bardzo wczesna ciąża? Ciąża, poród, połóg 4
M Witam Dziewczyny co o tym myślicie? Czy są bardzo widoczne Ciąża, poród, połóg 4
A Bardzo niski przyrost beta HCG (brak plamienia) Potrzebuję porady 60
L Bardzo głupie pytanie o probiotyk. Potrzebuję porady 3
Węgorz Czy ten test jest pozytywny? 3 dni spóźnia mi się okres myślę spróbuję. Druga kreska bardzo bladziutka... Potrzebuję porady 15
Domamicia Bardzo się niepokoje proszę o pomoc Ciąża, poród, połóg 35
Gunieczek85 Bardzo obfite miesiaczki po ciąży Ciąża, poród, połóg 5
Klaudia68 Druga kreska na teście ciążowym ale bardzo niewyraźna Przyszłe mamy 22
A Krwiak w bardzo wczesnej ciąży Potrzebuję porady 383
I Krwiak w bardzo wczesnej ciąży. Potrzebuję porady 21
R Bardzo nerwowe niemowlę Potrzebuję porady 11
K 2dniowa miesiączka a szyjka bardzo wysoko Potrzebuję porady 3
C Bardzo skąpy okres czy plamienie implantacyjne Potrzebuję porady 3
K Dwa bardzo wczesne poronienia Ciąża po poronieniu 16
A ( Poronienie w styczniu) Negatywny test, @ brak + dziwne bardzo skape plamienie Potrzebuję porady 8
aniaslu Lipcóweczki 2019 bardzo prywatnie Lipcóweczki 2019 - prywatnie 1561
zgredzus Bardzo niskie TSH Staramy się 3
M Bardzo boję się drugiego porodu... Potrzebuję porady 15
M Pomocy! Bardzo wysoki wynik TSH Potrzebuję porady 21
J Szczypanie i bardzo lekkie krwawienie z pochwy! Potrzebuję porady 2
O Bardzo późna owulacja 45 i 46 dc Potrzebuję porady 7
F Bardzo rzadko czuje ruchy Potrzebuję porady 12
N Bardzo złe wyniki hormonów - edit! Staramy się 17
Kaamilaaa Bardzo krótki cykl Potrzebuję porady 4
nowamloda12 Bardzo aktywne dziecko 35tc Potrzebuję porady 3
I Bardzo wysoka wolna beta w pappa Potrzebuję porady 15
S Brak okresu od 2 miesiecy, bardzo niska beta... Potrzebuję porady 4
K 1 miesiąc - bardzo silne skurcze podbrzusza Potrzebuję porady 18
B Potrzebuje bardzo porady. Ciąża Potrzebuję porady 17
E Bardzo źle psychicznie znoszę informacje o tragediach z udziałem dzieci. Potrzebuję porady 7
KasiaSzewczyk Kwas foliowy w bardzo dobrej cenie Zdrowa mama 3
L bardzo dobry ginekolog-Warszawa (ciąża pozamaciczna) Poleć szpital, lekarza, położną 1
M Bardzo mały brzuszek. Końcówka 8 miesiąca Potrzebuję porady 14
Aniaanka Bardzo prosze o pomoc i porade Potrzebuję porady 9
Aneta19844 Bardzo Proszę o Pomoc Potrzebuję porady 38
G Bardzo Wczesna ciąża – kilka pytań do obecnych i przyszłych mam Potrzebuję porady 8
M Bardzo mały brzuszek w 25 tc Potrzebuję porady 8
R Roczne dziecko bardzo źle śpi w nocy. Potrzebuję porady 5
Sacho Bardzo blady pasek na teście Potrzebuję porady 6
N Bardzo niskie BETA Potrzebuję porady 14
L Jaki jest sens robienia bety w bardzo wczesnej ciąży? Potrzebuję porady 6
B Bardzo blada kreska ? Potrzebuję porady 69
G Bardzo częste skurcze przepowiadające Potrzebuję porady 5

Podobne tematy

Do góry