• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Becikowe 2020

Laura315

Początkująca w BB
Witam 😊 chcę się dowiedzieć jak to teraz jest z tym becikowym (1.000,- zł z tytułu urodzenia żywego dziecka). U lekarza byłam w 12/13 tyg. ciąży ponieważ o niej nie wiedziałam. Czy należy mi się to świadczenie? Jak je teraz uzyskać, co zrobić?

reklama
Rozwiązanie
L
Aniuśka, proszę, nie strasz nikogo paragrafami jeśli sama ich do końca nie znasz :) Przepraszam ale bardzo zirytowała mnie Twoja postawa.
Autorko masz prawo do becikowego. Przepisy zmieniły się i wystarczy że lekarz wystawi zaświadczenie że np z powodów zdrowotnych późno dowiedziałaś się o ciąży.
W mojej sytuacji wyglądało to tak że położna dała mi to zaświadczenie nie pytając nawet o datę pierwszej wizyty u lekarza.
Wydaje mi się że to Ty jesteś osobą która nie zna się na przepisach. Niestety to co napisała ta forumowiczka to nic innego jak czysta Polska prawda. Aby ubiegać się o to świadczenie pierwsza wizyta powinna być do 10 tygodnia w przeciwnym razie to przepada. Nie ma co porównać że Tobie ktoś takie zaświadczenie...
Z tego co wiem to nic się w tym temacie nie zmieniło i becikowe przysługuje, jeżeli kobieta pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu. Fakt ten potwierdza się zaświadczeniem lekarskim lub zaświadczeniem wystawionym przez położną.

Ostatnia edycja:
Zawsze możesz zapytać lekarza lub położnej czy by Ci wypisali zaświadczenie że byłaś pod opieką lekarską przed 10 tygodniem. Słyszałam, że czasami da się tak dogadać z lekarzem
Dlaczego nakłaniasz autorkę do przestępstwa?
Podżeganie polega na nakłanianiu innej osoby do dokonania czynu zabronionego (art. 18 § 2 kk). Podżeganie jest zawsze zachowaniem umyślnym, popełnić je można jedynie w zamiarze bezpośrednim, w formie działania (niemożliwe jest podżeganie w formie zaniechania).

Witam 😊 chcę się dowiedzieć jak to teraz jest z tym becikowym (1.000,- zł z tytułu urodzenia żywego dziecka). U lekarza byłam w 12/13 tyg. ciąży ponieważ o niej nie wiedziałam. Czy należy mi się to świadczenie? Jak je teraz uzyskać, co zrobić?
Niestety już nic z tym nie zrobisz. Jeżeli masz w książeczce zdrowia wpisane że byłaś pod opieką od 12 tyg to świadczenie przepada... Lekarz bądź położna wypisując takie oświadczenie muszą wszystko przepisać z Twoich dokumentów, nie mogą nic wpisać nie zgodnie z prawdą ponieważ zostanie to sprawdzone a osoba która sfałszowała dokumenty może odpowiadać za to przed sądem.... I Ty również za próbę wyłudzenia posługując się sfałszowanym zaświadczeniem

Dlaczego nakłaniasz autorkę do przestępstwa?
Podżeganie polega na nakłanianiu innej osoby do dokonania czynu zabronionego (art. 18 § 2 kk). Podżeganie jest zawsze zachowaniem umyślnym, popełnić je można jedynie w zamiarze bezpośrednim, w formie działania (niemożliwe jest podżeganie w formie zaniechania).
Ocho widzę, że poważnie się zrobiło i poleciał artykuł z kk.
Z tego co wiem zadanie pytania lekarzowi nie jest przestępstwem.
Dałam tylko pomysł, bo gdzieś słyszałam, że jakiś lekarz wypisał takie zaświadczenie. Nie przyłożyłam jej noża do gardła i nie powiedziałam, że musi tak zrobić

reklama
Ocho widzę, że poważnie się zrobiło i poleciał artykuł z kk.
Z tego co wiem zadanie pytania lekarzowi nie jest przestępstwem.
Dałam tylko pomysł, bo gdzieś słyszałam, że jakiś lekarz wypisał takie zaświadczenie. Nie przyłożyłam jej noża do gardła i nie powiedziałam, że musi tak zrobić
Zadanie pytania to nie przestępstwo ale namawianie innych do takich rzeczy już tak.
Może od razu powinnaś napisać że powinna " w kopertę" dać lekarzowi za takie zaświadczenie?
Przecież podsunełaś tylko taki pomysł...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry