Jeśli komuś się przydarzy opisuję swój przypadek z Mężem byliśmy dziś w zus-ie aby dowiedzieć się co i jak wg ich przepisów:
Umowę o pracę mam do dnia 31.08 termin porodu na 19.09 - umowa zostaje przedłużona na podstawie kodeksu do dnia porodu. Moja szefowa nie przedłuży mi umowy na okres macierzyńskiego. Tym samym wypłatę macierzyńskiego przejmuje zus. Pracodawca ma obowiązek wypełnić odpowiedni formularz zus i przesłać go na adres albo mój albo odpowiedniego oddziału zus dodatkowo. Do zusu trzeba mieć jeszcze świadectwo pracy od tego pracodawcy oraz świadectwo urodzenia dziecka, kserokopię dowodu osobistego.
Jak pracodawca wystawi dokumenty trzeba je jak najszybciej przesłać - zawieść wszystkie do oddziału zus gdyż tym szybciej dostaniemy wypłatę swojego macierzyńskiego.
Wypłata macierzyńskiego to średnia z 12 mc przepracowanych brutto odjąć od tego 13,71% składki i od kwoty która wyjdzie trzeba odjąć jeszcze 18% podatku- są to jakieś liczby które w przypadku bycia bezrobotną na macierzyńskim w zusie opłacamy samodzielnie od kwoty brutto pensji którą otrzymywałyśmy.
Okres macierzyńskiego to 140 dni /20 tygodni możemy we wniosku od razu ubiegać się o dodatkowy macierzyński tj 4 tygodnie. Jeśli zrzekamy się macierzyńskiego tatuś może kontynuować nasz macierzyński trzeba złożyć odpowiedni wniosek w zusie a tatuś u swojego pracodawcy.