• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Becikowe

xXc0r4l1n3Xx

Aktywna w BB
Dobry wieczór, jest to dość dziwne że będę tutaj o tego typu rzeczy pytać, ale wolę się zapytać pań lub panów co mogą wiedzieć coś na ten temat niż czytać co napiszą w Internecie. Chodzi o becikowe dowiedziałam się że mogę go nie otrzymać, ponieważ moja ciąża była nie kontrolowana. Znajoma mi osoba powiedziała, że mogę je dostać bo jestem "w innej sytuacji" i chciałam się upewnić czy to prawda. Jeśli ktoś by mógł mi wytłumaczyć mniej więcej jak to wygląda to byłabym wdzięczna.
Życzę dobrej nocy :laugh2:

reklama
Jak sprawdzic jakie jest kryterium dochodowe?
W google? Tylko musisz sprawdzić czy to z odpowiedniego roku, bo stawka pewnie się zmienia.
Screenshot_20230118-225754_Chrome.jpg

@xXc0r4l1n3Xx tak jak napisały dziewczyny powyżej.
Musisz być pod opieką ginekologa max od 10tygodnia ciąży.
Ginekolog zresztą musi wypisać wniosek.o becikowe i tam zaznacza od którego tygodnia byłaś pod jego opieką.
Nie ma czegoś takiego jak ,,bycie w innej sytuacji " jak to opisuje twoja znajoma.
Ewentualnie jeśli było sie pod opieką lekarza w 11 czy w 12 tyg to fajny lekarz nagnie nieco prawdę i wpisze że od 10tygodnia ...
No ale piszesz że ciąża była niekontrolowana ... także ... raczej jest tu już pozamiatane.

reklama
Zadzwoń do opieki społecznej i zapytaj wprost jakie są kryteria, jak się nie mieścisz w 10tyg. to pogadaj z lekarzem żeby Ci wpisał w zaświadczenie że byłaś pod opieką od 10tyg.
Nie słuchaj znajomej bo może coś pokręcić a ty będziesz się tylko martwić i denerwować
Zachęcasz ją do tego, żeby kłamała?
Ona nie była pod opieką żadnego lekarza. Dopiero jak w szpitalu wylądowała to tam ją pierwszy raz lekarz zobaczył. Nikt jej takiego zaświadczenia nie wypisze, bo nikt za to nie będzie odpowiadał w razie jakiejś kontroli.

reklama
Opieka od 10 tyg i minimum jedna wizyta w każdym trymestrze. Oczywiście jak będzie odmowa to można się odwołać. Z tym, że potem to już kwestia udowodnienia, że się z obiektywnych przyczyn, niezależnych od ciężarnej nie mogło z tej opieki medycznej korzystać a następnie jak organ odwoławczy do tego podejdzie, czy uzna te przesłanki.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry