reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Beta hcg

Miałam niewydolność szyjki macicy więc od II trymestru miałam włączona dopochwowo luteinę plus progesteron w tabletkach ale nikt mi nie kazał już badać jego poziomu.

Badałam tylko na początku ciąży był mega niski bo przy pierwszej będzie 8ng dopiero potem podniósł się do 20ng

reklama
Miałam niewydolność szyjki macicy więc od II trymestru miałam włączona dopochwowo luteinę plus progesteron w tabletkach ale nikt mi nie kazał już badać jego poziomu.

Badałam tylko na początku ciąży był mega niski bo przy pierwszej będzie 8ng dopiero potem podniósł się do 20ng
Ale akurat przy skracaniu się szyjki działa to na innej zasadzie. Poziom progesteronu we krwi może się nie zmniejszać, ale zmienia się aktywność tkankowa. Więc tutaj nie trzeba go badać.

Ok, rozumiem, szczerze, to tego nie sprawdzałam. Mam niedomogi lutealna i miałam plamienia na początku pierwszej ciąży a w drugiej musiałam brać progesteron od owulacji. I chodziłam do 3 różnych lekarzy i wszyscy kazali mi brać tylko 12 tygodnia, bo potem nie ma już sensu jego branie, bo łożysko przejmuje tą funkcję. 🤷🏻‍♀️
W każdym razie, jeśli nic się nie dzieje z szynką czy łożyskiem, to na pewno żaden ginekolog nie zleca badania progesteronu po I trymestrze.

Do góry