reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Lola jak po wizycie???

mati ja dawałam sinlac na śniadanie starszemu. Zamiast kaszki mlecznej jadł bo nie tolerował mleczka. Najczęściej mieszałam z bananem bo jakoś najbardziej lubił. On jest polecany dla dzieci które problemy z przybieraniem na wadze mają bo jest dosyć kaloryczny, dlatego można go dodawać po trochu do zupek deserów itd. Syn na wadze przez to co prawda nie przybrał, od zawsze był ledwo na 3 centylu, ale taka jego uroda ;-) Bynajmniej dla alergików super sprawa :tak:

reklama
Dzięki dziewczyny za trzymanie &&Nasza wizyta była dzis daleko od domu w 1 strefie Londynu i mimo ze mąż wziął wolne zeby jechać ze mną musieliśmy jechać pociągiem bo autem nie ma szans zeby parking znaleźć itd . Właśnie wracamy, moje dzieci wyja bo głodne a ktoś sie rzucił pod pociąg !!!! No i nie wiem jak my wrócimy ! Masakra a moje dzieci sue zarycza bo przecież nie bede leny sonda na dworzu lub zapelnionym pociągu karmić !! Zaraz napisze co u leny ...ok wsiedlismy po 30 min do nowego pociągu .Więc ogólnie nie jest zle ale Lena ma przerwę miedzy komorami ( w sercu) , która musi być monitorowana bo jeżeli nie zmniejszy sie do wieku 3 lat to będzie musiała muec operacyjnie zespojona. To nie jest w tak młodym wieku niebezpieczne.

Ostatnia edycja:
Witam Dziewczynki :-)
Oj dawno mnie tu nie było, może jeszcze któraś z Was mnie pamięta;-)
Moje Dziewczyny za chwilkę skończą 10 miesięcy i są kochane. Oczywiście potrafią mnie doprowadzić do pasji, ale te śmiejące się oczka szybko mamuśkę rozbrajają. Obie już zaiwaniają na czworakach, Hania próbuje stawać przy meblach ( to mały czort nie dziecko:-D, nie nadążam liczyć ile razy walnie się w głowę, ale tylko się otrząśnie i zasuwa dalej)
Łącznie mamy tylko jednego ząbka u Mai, ząbkowanie zakończone trzydniówką z temp do 40 stopni, biegunką i skierowaniem do szpitala, na szczęście udało się zwalczyć infekcję i nie doprowadzić do odwodnienia dzięki czemu zostałyśmy w domku.
Ogólnie jest super, dziewczynki przesypiają od godz 20 do 8 rano, w dzień czasem się uda strzelić 2 1,5 godz drzemki. Ale jak nie śpią to są mega aktywne, chodzą za matką po całym mieszkaniu i rozrabiają. Uwielbiają ciućkać kapcie i mają pociąg do obuwia, zwłaszcza brudnego, więc wszystko trzeba od razu chować. Ostatnio mąż wypastował sobie butki i nie schował i nic byśmy nie wiedzieli, że się nimi zainteresowały, gdyby nie miały całych buzi wysmarowanych na czarno....urwisy.
A jak się tłuką o zabawki...eh....Uwielbiają słuchać muzyki i tak śmiesznie do niej tańczą potrząsając główkami i gibiąc się na boki:-D
Ogólnie z każdym dniem jest lepiej i łatwiej je ogarnąć mimo, że są bardziej mobilne.
Pozdrawiam Was kochane i buziole dla Waszych Maluchów.

No niezle Moniek, ze juz sie tluka o zabawki! u mnie narazie sobie podbieraja z usmiechem na ustach, ale to pewnie niedlugo sie skonczy.
Lola, mam nadzieje,ze Lence sie ta dziura zmniejszy i nie trzeba bedzie operacji!

DZiewczyny a od kiedy wasze maluchy zaczęły sie zauważać nawzajem? Bo mój Mati to ma gdzieś ze na siostrę i chyba myśli ze trzymam laleczke:-D Lenka chyba bardziej jest nim zainteresowana ...

mam tez pytanie - czy dawalyscie dzieciom kleiki? Oraz jakie na początek mam kupić kaszki - rodzaj i z jakiej firmy polecacie? Za 1,5 tyg przylatuja do nas moi rodzice na 2 tyg więc chciałabym zeby mi kupiły na pózniej

moniek- fajnie, ze tak opisałas dzieciaczki bo aż miło poczytać o tym co nas niedługo będzie czekać :-)
mam nadzieje , ze Lenka prędzej czy pózniej będzie chodzić i rozrabiac:-D

Ostatnia edycja:
Lola wszystko bedzie ok. U mojego w 8 tyg wykryli szmery na serduszku,kazali czekac do 12 tyg na badanie ktore szmeriw nie wykryli ( wyrosl z nich) ale lekka przerwe miedzy komorami. Sytuacja praktycznie jak u Ciebie. Poki co wszystko jest ok. Slicznie sie rozwija i nie widac zeby byly jakies problemy. Mam nadzieje ze Lence przejdzie. Jesli mozna w jakim szpitalu byliscie?

Ja od 3 mc dawalam kleik (na 150ml mleka jedna miarka od mleka kleiku) zeby im zagescic. Uzywam bobovita. Teraz juz kaszki ryzowe ,mleczno-ryzowe po okreslonym wieku wszystkie bobovity. Zaczynalam od kaszki jablkowej bo najbezpieczniejsza z tym ze jablko rozluznia wiec bedzie wiecej kup. Pozniej bananowa,malinowa ale jej nie tolerowali(dopiero teraz) brzoskwinia .

Moniek super ze dziewczynki takie zywe hehe wiem dla was moze to czasem meczace ale zywe dziecko daje sobie i wam wiecej radosci. Z pasta hmmm musial byc ubaw :) dzieci lapia dziwne fazy na ulubione przedmioty ;)

Chlopaki w dniu ukonczenia 7 mc ;)

Załączniki

• image1.jpg
    image1.jpg
    21,9 KB · Wyświetleń: 68
  • image2.jpg
    image2.jpg
    20,4 KB · Wyświetleń: 68
  • image.jpg
    image.jpg
    22,8 KB · Wyświetleń: 72
Ostatnia edycja:
moniek witaj ciesze sie ze u ciebie wszystko ok
u mojej milenki to samo z tym serduszkiem ale narazie czekamy
lola moj milosz tez niechce widziec swojej siostry a ona go caly czas zaczepia
samolub jeden
uciekam na rehabilitacje papapa

hehe zabolek ale fajni :-D wygląda jakby chcieli się pocałować ale to raczej chęć pożarcia brata :-D

Lola myslę że to dobra wiadomość:tak: 3mam kciuki za zdrówko!
moje maluchy to jakoś po 3 miesiącu się zauważały ale bez szału jakiegoś. Dalej nie są sobą specjalnie zainteresowane. Tzn interesują je wzajemne kończyny bo można je do paszczy wsadzić albo jak drugie płacze to tez jest ubaw ;-) Ale generalnie to wolą starszego brata, baaa oni go uwielbiają podczas gdy siebie traktują jak mówisz trochę jak ruchomą zabawkę:tak:

Moniek jak cudnie czytać taki opis, och jak cudnie. Serce rośnie i napawa siłą do walki hihi :-) pewnie że pamiętamy... pokaż dziewczynki!!!! jakież one już dorosłe:szok:

u nas też z miesiąca na miesiąc coraz lepiej, mam nadzieje że ten sajgon tych pierwszych 3 miesięcy już nie wróci ;-) dzieci choć nieraz więcej czasu i uwagi potrzebują to jednak te kumate smiechy i szybki rozwój dzieci rekompensują bardzo dużo.

Pikka tomcio ( ten szczuply) to tak chcial filipa pogryz - 2 zeby ma wiec sie szczyci hehe za to filipek to taki calusnik i on non stop by sie calowal. On nie gryzie tylko otworzy japke i czeka az go ktos bedzie calowal a wtedy delikatnie wysowa jezyczek i ma rodovhe hehe
A ta akcja wczoraj trwala jakas godzine. Co chwila sie przytulali j calowali. Ostatnio gdxiec ich na czulosci wzielo bo normalnie to sie bija :)
Moi zauwazali siebie cos kolo 4 mc ale na zasadzie " o cos tam jest" a tak zeby gadac ze sana czy probowac sie bawic badz bic to jakos po 5 mc. A starsza siostra to dka nich bostwo :) gdzie oba idzie tam ich glowy, jak ona siadzie na kanape czy dywanie to wpatrzeni w nia jak w swiety obrazek i tylko ja zaczepiaha ;) a jaka radosc gdy z nimi sie bawi - o matki moze juz nie byc wazne ze jest siostrzyczka :) i jej dlugie rozpuszczone wlosy :)

reklama
Fajnie sie czyta jak wasze maluchy rosna. U nas jeszcze spokoj butelka spanko butelka spanko butelka marudzonko butelka spanko itd
Wieczorami kladziemy ich na kocu i gimnastyke mja dzwigaja glowki mari sie przewraca z brzuszka na plecki Filip probuje soba zainteresowani nie sa nami tez nie za bardzo wazne zeby swiatlo bylo.
Zmienilismy kropelki na kolki i zaopatrzylismy sie w butelki przeciwkolkowe ( dzieki Lola) i odpukac w niemalowane tfu tfu tfu jest lepiej. No i chlopaki zaczeli przesypiac 6h w nocy. W dzien nadal co 3 jedza.

Do góry