reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Karola, u nas jak u reniag,tez wyniki były slabe tzn anemia,ale to po pierwsze częste u wcześniej urodzonych dzieciaczkow,no i do tego u nas bliźnieta!!ale u nas po misiącu Actiferolu wszystko poprawiło sie. W prawdzie Actiferol bierzemy dalej,alr ponoc to taka procedura,zeby wszystko sie utrwaliło i juz na dobrym poziomie pozostało:-D. Takze,tak jak pisze renia: głowa do góry:laugh2:

rany, dopiero teraz widze, ze Twoje maluszki maja juz 4 miesiace,wspaniale

reklama
natt - ile bierzecie actiferolu dziennie?i czy 7mg czy 15mg bo nam pediatra przepisał 2 razy dziennie po 15mg ale wg mnie to chyba za dużo???
i czy kwas foliowy +B6 też codziennie po pół tabletki?

Renia to super ze hamoglobinka podrosła:)

Milena ja nie karmię piersią od ok miesiąca, a u nas wit D podaje się bodajże od 7 dnia życia do ukończenia roku, przy karmieniu piersią podawałam jeszcze wit K. A u Was nie podaje się witaminy D???

Karola, u nas jest tak na początku dostaliśmy dawke uderzeniową zelaza( actiferol) po 15mg 2 razy dziennie + 2 razy po 5kropli vitC( to obowiazkowo bo żelazo bez vit C nie jest przyswajane przez organizm!). Ja daje najpierw vitC na łyżeczce(pieknie zjadają:) ) a zelazo rozpuszczam w wodzie w butelce i potem dopiero dosypuje mleko. Jak robiłam inaczej to robiły sie straszne grudy,ktorych juz nie dało sie rozpuscić i w konsekwencji butla się zatykała i tyle było z jedzenia:-Dku rozpaczy zwłaszcza Karola-żarłoczka:).
A teraz faktycznie jesteśmy na mniejszej dawce żelaza: rano podaję 15mg a wieczorem 7mg+ po 5kropli vit C do kazdej porcji zelaza:)( czyli vit C się nie zmieniała).
Starszej córce tez daje Actiferol( z tych samych powodów) i u niej dajemy po 15mg dwa razy na dobę i z kolei u niej dwa razy 10kropli vitC.
My dajemy vit D co drugi,trzeci dzień( takie mamy zalecenie,mimo karmienia MM).

Karola79, a no skończone 4miesiące! w grudniu 5- matko jak ten czas leci:):).A ty tez dopiero co rodziłaś. Ba! pamietam jak gadałysmy jeszcze jak w ciązy byłaś i juz biedaku padałaś mi na twarz od tych wszystkich niedogodności ...I kiedy my się w końcu zobaczymy ,kochana? Moze na wiosne jak juz dzieciarnia troche odchowana bardziej bedzie,hm? My do wiosny auto zmienimy,co by można było całą rodziną się zmieścić:-p,bo teraz w meganke to cieeenko...

Buźki,lece do apteki teraz

Renia moje male dostaly witamne K w szczepionce zaraz po urodzeniu,
natomist co do wit D to jesli sie karmi MM to nie podaje sie dodatkowo bo jest jej wystarczajaco w mleku, jesli karmisz tylko piersia to trzeba. inaczej jak podasz dodatkowo to dziecko bedzie otrzymywalo za duza dawke, tak jest u nas. wlasnie dzwonilam do dr i pytalam z tego wszystkiego bo juz sie zmieszlam :p haha

reklama
Do góry