reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja panelu Ana nie robilam. Jak wyszedl mi APS to i tak wiedzialam ze bedzie heparyna. I dobrze ze jak Ci tak skoczyly te d dimery to zwiekszyl Ci heparyne. Ja nigdy nie mialam wiecej niz 600 ale mam dawke 0.8. Ja anty xa tez nie robila bo po 1 w mieście nikt tego badania nie robi a do tego mowia ze przy neoparinie ono jest niemiarodajna. Ale za to aptt i fibrynogen i plytki krwi i dimery najwazniejsze.

reklama
U nas robia te badania. Toczen to straszna choroba ale da się na sterydach donosić ciaze. Ja po poronieniu mialam mialam wątpliwego tocznia i jak zaczęłam grzebac więcej w mojej immunologii to powychodziły kwiatki. Anty ds dna wykonuje sie w przypadku SLE czyli tocznia- ja mam dodatnie . Stad zaczęłam zglebiac wiedze. Niestety w tym przypadku nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to czy to poczatek tocznia czy on sie nasili czy będzie w uspieniu. Poki co nie chce o tym myśleć.

Tak naprawdę żaden lekarz nigdy nie odpowie na pytanie dlaczego były straty. Do wszystkiego musialam dochodzic sama.
W ostatniej ciazy pekl pęcherz plodowy i nie wiadomo czy moj organizm zwalczyl ciaze, czy to było zakażenie (nikt mi wymazow nie robił). Po badaniu hispat okazało sie ze w pepowinie bylo duzo skrzepow i nawet gdyby sytuacja z pęknięciem nie mialaby miejsca to i tak miałabym male szanse na donoszenie wlasnie przez aps.
Dlatego tak wazne jest by w trakcie ciąży robić badania: posiewy, ddmery, przepływy, badać szyjkę.
Dosyc tych medycznych smutow. Chwalcie się co Wam Mikolaj przyniósł ? :D

Widzisz u mnie ApS musial sie uaktywnic w 2 ciaz tej straconej. Bo 1 bez zadnej wiedzy i lekow donoszona. Tocznia nie zazdroszcze. Musisz byc czujna. Zeby uważać na swoje organy. Z reszta APS też zwalcza organy a do tego wysokie ryzyko udaru i zakrzepicy. Immunologia jest straszna. Ja sie przerazilam swoimi wynikami ale bede czujna. I masz racje wiedzy nigdy nie za wiele. Ja po stracie tez duzo czytalam zeby wiedziec jak rozmawiac z lekarzami.

A co do Mikolaja. U mnie byl tylko u corki. Odziwo bala sie go i czekala na dziadka az z Nia przeszuka pokoj. Ale byla radocha.

No to kiepski ten lekarz, bo ja jak miałam 26 mm w 18 tc (pierwsza ciąża, nie liczę jednej biochemicznej) to już było wskazanie do szwu, gin wystraszył mnie bardzo. Dał mi Luteine, Duphaston w dużej dawce, magnez i od razu wział posiew, nastepna wizyte miałam 3 dni póżniej, gdzie szyjka miała 38 mm.. ale 2 tyg później 25 mm i rozwarcie na mały opuszek, dostałam skierowanie do szpitala, założyli mi szew w 22 tyg na szyjkę 23mm i rozwarcie zewn.na duży opuszek.
Lekarz pozwolił mi pochodzić po domu, ale mam na wszelkie sposoby unikać infekcji, dlatego już nawet luteiny nie biorę, jedynie sporo duphastonu, trivagin, macmiror 2x w tygodniu i masę suplementów ;)

Czyli teraz nawet nie wiesz ile mm ma Twoja szyjka? Masz zalecone coś prewencyjnie na infekcje?
Lezalam w szpitalu 2 tyg. i przedwczoraj znienacka mnie wypisali mimo leukocytow w moczu na co biore Furaginum Urosept i wit.c od 3 dni. Podobno posiew moczu wyszedl jalowy mimo tych leukocytow. Luteine 3×100 mg i Duphaston 2×1 biore od poczatku ciazy ale po zalozeniu szwu luteine kazali mi odstawic zebym nic sobie tam nie pchala do pochwy. Zadnych lekow profilaktycznych przeciw infekcjom mi nie dali. Posiewu z pochwy po szwie tez mi nie zrobili tylko te badanie przez palce przedwczoraj i usg plodu 3 dni temu. W ogole poczulam sie przedwczoraj tak jakby mnie wypisali bo szukali miejsca na oddziale. A lezalam w szpitalu wojewódzkim. Teraz biore luteine 2×2 pod jezyk, magnez, żelazo, femibion, heparyne 0,4 ml no i leki powyżej.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny jak to jest z tymi leukocytami o erotrycami? Podobno jesli jest w polu wodzenia od 1-3 to jest norma, a widze, e Wy tu piszecie , ze je macie to jest zle. Macie ich o wiele wiecej?

U mnie Mikołaja poki co nie bylo , ale pewnie wieczorem wpadnie jak M bedzie wracal z pracy ;p
Do mojego M przyszedl za to w wydaniu kalendarza adwentowego i na kazdy dzien przyniosl maly upominek, male zadanie albo cos dla nas wspolnego. Jedna z dziewczyn z innego forum mnie zainspirowala, a ze ten miesiac jest dla nas bardzo trudny ze względu na to, ze właśnie Franek bylby z nami juz prawie 2 miesiace i to do niego przyszedlby Mikolaj i dla niego bylyby prezenty pod choinka, ale niestety stalo sie inaczej. Postanowilam nam tem miesiac jakos umilic)

Bylam tez ostatnio na wizycie u malucjow wszystko ok. Z OM we wtorek bylo 10t2d a z usg 10t3d. Prenatalne mam 17.12 to bedzie z om 11t7d teraz sie zastanawiam czy nie za wcześnie? Choc w rejestracji Pani mowila, ze jest z ok z usg bedzie 12t2d

Do góry