• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Brak pęcherzyka w obrazie usg.

Poprostuasia

Zaciekawiona BB
Dziewczyny, według ostatniej miesiączki w dniu usg czyli 23 października ciąża powinna mieć 5 tygodni i 2 dni. Niestety w macicy nie bylo nic widać oprócz ogniska implantacji... (to też watpliwy obraz czy to napewno to)
IMG_20191028_085849.jpg
Czy któraś z Was tak miała i ciąża okazała się młodsza niż w rzeczywistości? 16.10 miałam lekkie jednorazowe plamienie, był to dzien w którym wykonałam test ciazowy. Wyszedł pozytywny lecz kreska była blada.

Pierwsza beta 17.10 - 70
Druga beta 21.10 - 285
Trzecia beta 23.10 - 785
Czwarta beta 25.10 - 2050

Czy mogę mieć jeszcze jakaś nadzieję że będzie ok? Następne usg 6 listopada.

Ostatnia edycja:
reklama
Rozwiązanie
To że dla mamy każdy objaw może być niepokojący to rozumiem, ale można zadzwonić do ginekologa i zapytać o niepokojące objawy - Nie trzeba z każdą rzeczą biec na IP. Izba przyjęć nie jest po to żeby biegać na nią z bolącą od miesiąca nogą, w ten sposób osoba naprawdę potrzebująca pomocy może jej nie uzyskać na czas. Nie wzywasz do bolącego gardla pogotowia a uwaszasz że jest to powód do żeby iść na IP i dostać się szybciej do lekarza? Są przypadki z którymi idziesz na IP jak brak ruchów dziecka, silne bóle czy krwawienie, a są takie o które wystarczy zapytać swojego ginekologa.
Jak można porównać bol gardła do strachu o własne dziecko. Przecież ono jest w brzuchu, nie wiem co sie z nim dzieje, a co ginekolog to jasnowidz? Wolę...
reklama
Właśnie to jeden z najlepszych ginekologów w moim miescie, zawsze do niego chodziłam... I jeśli chodzi o inne sprawy to był super, bardzo delikatny i rzeczowy a przede wszystkim miły. A na tej wizycie był oschly i po prostu byłam w szoku gdy powiedział mi żebym odstawila luteine, bo jak ciąża jest wadliwa to i to jej nie utrzyma. A brałam ponieważ miałam niski progesteron i żeby szybko skonsultować ten wynik zapisałam się do innego ginekologa tak, by po prostu coś zaradzil na to-to było zaraz przy pierwszej becie. Oprócz tego miałam silne skurcze macicy i okropne bóle, a po luteinie mi przeszło. Mój stały ginekolog kazal odstawić i powiedział o poronieniu w taki sposób jak by po prostu mówił o czymś oczywistym... To było okropne i nie wiem czy czekać do tego 6 listopada czy pójść do innego wcześniej...

Pod żadnym pozorem nie odstawiaj luteiny skoro ją zaczęłaś brać... na odstawienie jest za wcześnie, możesz tym bardzo zaszkodzić. Po prostu zmień lekarza i umów się, np. za tydzień czy dwa, bo teraz jest za wcześnie i u większości kobiet na tym etapie nic nie widać.

Albo idz jeszcze dziś do szpitala na izbę przyjęć, poczekasz pewnie w 2 h, ale zbadaja i nie będziesz musiała się już denerwować.
Nie no mysle że izba przyjęć aż tak bardzo nie jest potrzebna, nic ogólnie takiego się nie dzieje aktualnie, po prostu zmartwił mnie ten brak pęcherzyka i zdanie ginekologa że ciąża nie rozwija się prawidłowo.

Pod żadnym pozorem nie odstawiaj luteiny skoro ją zaczęłaś brać... na odstawienie jest za wcześnie, możesz tym bardzo zaszkodzić. Po prostu zmień lekarza i umów się, np. za tydzień czy dwa, bo teraz jest za wcześnie i u większości kobiet na tym etapie nic nie widać.
Też tak właśnie myślę o tej luteinie. Nie odstawilam tak czy siak :) choć lekarz kazał odstawić, wolałam brać bo jeszcze mnie złapało okropne przeziębienie, i bałam się że to może zaszkodzić

Wiem rozumiem, ale pójść powiedzieć że np boli cię brzuch i od razu zrobią usg i już dziś się dowiesz :)
Izba przyjęć moim zdaniem jest potrzebna w nagłych przypadkach a nie po to by się uspokoić. Potem ktoś kto rzeczywiście potrzebuję szybkiej pomocy musi dłużej czekać na swoją kolej.
Do autorki, rozumiem że się wystraszylas bolem, takie rzeczy w ciąży niestety się zdążają, ale nie ma krwawienia, beta ładnie rośnie więc trzeba być dobrej myśli. I tak jak dziewczyny piszą spokojnie możesz się nawet na dziś czy jutro umówić już do lekarza bo pęcherzyk powinno być widać tylko na serduszko jeszcze trochę musisz poczekać :)

Izba przyjęć moim zdaniem jest potrzebna w nagłych przypadkach a nie po to by się uspokoić. Potem ktoś kto rzeczywiście potrzebuję szybkiej pomocy musi dłużej czekać na swoją kolej.
Do autorki, rozumiem że się wystraszylas bolem, takie rzeczy w ciąży niestety się zdążają, ale nie ma krwawienia, beta ładnie rośnie więc trzeba być dobrej myśli. I tak jak dziewczyny piszą spokojnie możesz się nawet na dziś czy jutro umówić już do lekarza bo pęcherzyk powinno być widać tylko na serduszko jeszcze trochę musisz poczekać :)
Co miesiąc pobierają mi z pensji prawie 1000 zł na służbę zdrowia. Mam święte prawo w sytuacji gdy się denerwuje że z dzieckiem w moim brzuchu jest coś nie tak żądać badania. Nie mówię że w ciągu 5 minut, ale regulaminowo do 4 godzin.

Co miesiąc pobierają mi z pensji prawie 1000 zł na służbę zdrowia. Mam święte prawo w sytuacji gdy się denerwuje że z dzieckiem w moim brzuchu jest coś nie tak żądać badania. Nie mówię że w ciągu 5 minut, ale regulaminowo do 4 godzin.

Zgadzam się. Wolałabym iść na izbę niż się stresować. Raz miałam plamienie to od razu pojechałam na izbę przyjęć, 10 minut i mnie przyjęli. Zresztą kobiety w ciąży zwykle są poza kolejnością przyjmowane i nikt zwykle na przyjęcie na ginekologię nie czeka na izbie, więc nikomu kolejek nie zajmie. A nawet jeśli to ma do tego prawo płacąc tyle kasy ze składek.

reklama
Zgadzam się. Wolałabym iść na izbę niż się stresować. Raz miałam plamienie to od razu pojechałam na izbę przyjęć, 10 minut i mnie przyjęli. Zresztą kobiety w ciąży zwykle są poza kolejnością przyjmowane i nikt zwykle na przyjęcie na ginekologię nie czeka na izbie, więc nikomu kolejek nie zajmie. A nawet jeśli to ma do tego prawo płacąc tyle kasy ze składek.
I tu się zgodze, miałaś plamienie coś się działo więc jedziesz na IP ale jak nic się nie dzieje a wizyta na IP ma być uspokojeniem nerwów to uważam to za bezsens i odbieranie cennego czasu tym którzy są potrzebie. Każdy płaci skladki ale Izba Przyjęć nie jest od uspokajania nerwów tylko od tego by przyjmować nagle wypadki- plamienie, brak ruchów dziecka, skorcze - nie odbierajmy szansy na szybką diagnozę rzeczywiście potrzebującym tylko przez nasze widzimisię. W pozostałych przypadkach można się udać do ginekologa na NFZ.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry