reklama

Brak Prawej dwójki

Temat na forum 'Archiwum starego forum stomatologicznego' rozpoczęty przez anihira, 22 Marzec 2010.

  1. anihira

    anihira Kluskowa mama :)

    Witam
    Mam trochę nietypowe pytanie Mój synek Kuba ma teraz 13,5 miesiąca Urodził się z prawostronnym rozszczepem wargi i podniebienia miękkiego Ma również minimalnie zaznaczony rozszczep na wyrostku zębodołowym widoczny w zasadzie tylko dla specjalistów (mimo szczerych chęci nie potrafię go dokładnie zlokalizować więc jest naprawdę minimalny) Jesteśmy już po operacji wargi i podniebienia Kiedy na kontroli u chirurga pytałam o zęby pani profesor kazała czekać cierpliwie aż same wyjdą żeby dokładnie stwierdzić co dalej. I tu właśnie jest problem Kuba ma juz wszystki jedynki i trzy dwójki, zaczynają mu intensywnie isć trójki i czwórki a tego konkretnego zabka nie ma (dwójka po stronie rozszczepu) i nie bardzo widać żeby coś się działo z dziąsłem. Czy powinnam mu jednak zrobić prześwietleni i sprawdzić zawiązki zębowe, czy może jeszcze spokojnie poczekać? Dodam jeszcze że jesteśmy pod stałą opieką ortodonty niestety kolejna wizyte mamy umówioną dopiero w maju (straszne kolejki:no:)
     
    Ostatnia edycja: 22 Marzec 2010
  2. Maciej Kaczmarski

    Maciej Kaczmarski Moderator

    Witam.
    U dzieci, które urodziły się z rozszczepami w zakresie wyrostka zębodołowego zaburzenia w wyrzynaniu się zębów występują prawie zawsze. Może dotyczyć to czasu, miejsca oraz ustawienia w łuku zębodołowym. Ząbkowanie może być opóżnione, zęby mogą wyrastać poza łukiem zębowym, mogą być obrócone bądź przechylone.
    Ponieważ, jak piszesz, Kuba ma dopiero rok i 2 mieś.to dziś nie martwiłbym się brakiem dwójki. Wg mnie o wiele ważniejszą sprawą jest kontrola chirurga i ortodonty w zakresie rozwoju podniebienia i wyrostka zębodołowego szczęki. Zapewne będą potrzebne w przyszłości aparaty ortodontyczne, a w toku dalszego leczenia może się także okazać, że Kuba będzie miał wykonany za kilka lat zabieg korekcyjny na wyrostku szczęki.
    Ciężko mi jest napisać coś więcej ponieważ nie znam małego pacjenta. Myślę, że należy posłuchać pani profesor i po prostu czekać.
    Pozdrawiam.
     
  3. reklama
  4. anihira

    anihira Kluskowa mama :)

    Dziękuję za odpowiedz Tak właśnie myślałam że trzeba czekać :(
     

Poleć forum