reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bujanie sie niemowlaka

Witam.
Mam prawie 8- miesieczna córeczkę. Rozwija się bardzo dobrze. Już samodzielnie siada, raczkuje, podnosi się do stania itp. Tylko niepokoi mnie jedno; kiedy siedzi, często buja sie do przodu i do tyłu trzymając przy tym rączki zgięte w łokciach. Jak coś ogląda lub sie bawi to siedzi spokojnie. A tak to bujanie.. Proszę o odpowiedź i rady bo nie wiem czy to normalne czy nie. To moje pierwsze dziecko, a wcześniej praktycznie nie miałam do czynienia z niemowlakami. :)

reklama
Witam.
Mam prawie 8- miesieczna córeczkę. Rozwija się bardzo dobrze. Już samodzielnie siada, raczkuje, podnosi się do stania itp. Tylko niepokoi mnie jedno; kiedy siedzi, często buja sie do przodu i do tyłu trzymając przy tym rączki zgięte w łokciach. Jak coś ogląda lub sie bawi to siedzi spokojnie. A tak to bujanie.. Proszę o odpowiedź i rady bo nie wiem czy to normalne czy nie. To moje pierwsze dziecko, a wcześniej praktycznie nie miałam do czynienia z niemowlakami. :)
myślę, że takie pojedyncze zachowanie to nic niepokojącego, szczególnie na takim etapie rozwoju.
Córeczka poznaje swoje ciało, spodobał się jej pewnie ten ruch i najpewniej to tylko tyle.
(znam wiele takich "tańczących" bobasów 😃).

Jednak warto zawsze obserwować takie nietypowe zachowania, synek mojej siostry ma zespół Aspergera
(spektrum autyzmu) - lekki przypadek, ale teraz po latach wspominamy takie jego zachowania:
tez się bujał, machał rączkami, lubił się kręcić, uwielbiał śmigła i takie zabawki, później zaczął
chodzić na paluszkach.
Dobrze jest nagrać coś takiego co jakiś czas - moja siostra właśnie pokazywała potem
te filmiki terapeutom i szybciej jej pomogli.
ALE pewnie Twój przypadek na 99% to nie żaden autyzm. 🙂

Choroba sieroca- w której występuje takie bujanie dotyczy najczęściej dzieci zaniedbanych, z domu dziecka
lub odstawionych od matki (brak przytulania itp.) - dlatego na pewno bym skreśliła ta opcję 🙂

Nie nakręcaj się i nie martw, dzieci są różne, być może za miesiąc mała w ogóle zapomni, że lubiła się bujać.

Dziękuję bardzo za odpowiedź :).
Tez mi się wydaje, że po prostu córa lubi ten ruch, szczególnie, że to bardzo wesołe dziecko i teraz wszędzie jej pełno i wszystko musi poznać :p. Wolałam się jednak doradzić bardziej doświadczonych mam, różnie bywa :). Ale nagram ten ruch i przy bilansie, który już niedługo, po prostu pokaze go lekarce, niech zerknie swoim fachowym okiem :). O chorobie sierocej nawet nie pomyślałam, bo przy ilości przytulasow, jakie ona ma, to raczej niemożliwe :D

Do góry